Start-up Ventinova krijgt groeikapitaal

  • Farma & Zorg
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

De Amsterdamse participatiemaatschappij Holland Venture en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeren gezamenlijk 2 mln in Ventinova; een organisatie die innovatieve beademingsoplossingen ontwikkelt.

Start-up Ventinova krijgt groeikapitaal

De onderneming brengt het noodbeademingsapparaat Ventrain op de markt, bedoeld voor gebruik in operatiekamers, ambulances en de intensive care. De investering van Holland Venture en BOM Capital stelt Ventinova in staat de Ventrain door te ontwikkelen en haar activiteiten internationaal uit te breiden.

Ventinova is in 2013 opgericht vanuit Dolphys Medical. Dit bedrijf, een spin-off van de TU/e, heeft de Ventrain ontwikkeld in samenwerking met het Academische Ziekenhuis Maastricht. De onderneming is gevestigd in Eindhoven en heeft 6 medewerkers.

Ventrain

De Ventrain is een noodbeademingsapparaat waarmee patiënten met een geblokkeerde luchtweg toch volledig beademd kunnen worden. Het apparaat is gebaseerd op een innovatieve en gepatenteerde technologie waarmee via een dunne buis lucht ingeblazen wordt en vervolgens actief uitgezogen. Het wordt inmiddels in 23 landen aangeboden via 13 distributeurs. Hoewel de Ventrain nog geen FDA approval heeft, is het product wel als enige oplossing genoemd voor noodbeademing in het Amerikaanse standaardwerk “Benumof and Hagberg’s airway management”. In 2014 wil de onderneming de Amerikaanse markt betreden.

Ontwikkeling nieuwe producten

Met de aangetrokken financiering zal Ventinova nieuwe beademingsproducten ontwikkelen. Deze nieuwe producten zullen niet alleen in noodsituaties toegepast worden, maar ook in reguliere beademingssituaties. Naar verwachting bieden de producten aanzienlijke voordelen ten opzichte van bestaande oplossingen. Voorts zal de financiering worden aangewend voor uitbreiding van het wereldwijde distributienetwerk.

Dirk van Asseldonk, algemeen directeur en oprichter Ventinova: “Ik ben zeer tevreden met de aangetrokken financiering van Holland Venture en BOM Capital. Zij begrijpen wat jonge innovatieve ondernemingen in de zorgsector nodig hebben om ambities werkelijkheid te laten worden. Ik kijk dan ook erg uit naar onze samenwerking.”

Daardwerkelijk innovatief

Ewout Prins, managingpartner van Holland Venture, is verheugd over de investering: “Ventinova beschikt over een werkelijk innovatieve technologie waarmee een grote kwaliteitsverbetering in de beademing van patiënten gerealiseerd kan worden. Deze kwaliteit leidt tot minder complicaties en daarmee tot een verlaging van de zorgkosten. Hiermee past de onderneming uitstekend binnen de strategie van ons Zorginnovatie Fonds.”

Stimulans voor life science & health sector

Mariëtte van der Velden-Roesink, investment manager Life Sciences BOM Capital, licht de investering toe: ”Wij zien in Dirk van Asseldonk dé ondernemer die de groeipotentie van deze levensreddende technologie waar kan maken. Ventinova is een stimulans voor de life science & health sector in Noord-Brabant en draagt bij aan het maatschappelijk rendement in de regio.”

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!