Sterk startjaar voor BOOST

 • Innovatie & MVO
 • Bron: Oost NV

Op donderdag 4 februari 2016 opent Gerben Edelijn - CEO van Thales - als keynote speaker het landelijke jaarevent Smart Industry ‘Boost your business’. BOOST, hét Smart Industry Netwerk van Oost-Nederland, is dit keer mede-organisator.

Sterk startjaar voor BOOST

BOOST heeft een uitstekend eerste jaar achter de rug als een van de actiefste Smart Industry regio’s van het land. In 2015 is 10 miljoen euro geïnvesteerd in innovatieprojecten en fieldlabs, en zijn ruim 1500 ondernemers in Oost-Nederland actief betrokken. Het doel is duidelijk; de maakindustrie concurrerender maken. Het event vindt plaats in een volgeboekt Theater Orpheus onder overweldigende belangstelling van vele ondernemers uit de regio.

In 2016 zet BOOST in op het ontwikkelen van nieuwe innovatieprojecten, worden de fieldlabs verder uitgebouwd en komt er nog meer aandacht voor opleiding en training van medewerkers en jong talent. Ook richt BOOST zich het komende jaar meer op internationale samenwerking en handel, allereerst richting Duitsland.

Boost your business

Op 4 februari nemen ruim 700 ondernemers, kennisinstellingen en experts deel aan het Smart Industry Event. Sprekers die middag zijn naast Gerben Edelijn, CEO van Thales Nederland onder meer de gedeputeerden Eddy van Hijum en Michiel Scheffer van provincie Overijssel en Gelderland. “Smart Industry biedt de kans om productie terug te halen en te verduurzamen”, aldus de gedeputeerde van Hijum. “Dat is een stap naar minder transport en minder energie- en grondstoffenverbruik. Via BOOST proberen we de fieldlabs met Europees geld mede te financieren.”

Gedeputeerde Scheffer: “Slimme hoofden en handige handen werken in Oost-Nederland samen aan de continuïteit en groei van bedrijven. Smart Industry kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Daarbij verleggen we letterlijk en figuurlijk onze grenzen”.

Over Smart Industry

Smart Industry staat voor het versnellen van digitalisering van productieprocessen. Door het optimaliseren van productie met inzet van ICT, wordt produceren efficiënter, goedkoper, kwalitatief hoogwaardiger en is het mogelijk meer maatwerk te leveren. Hierbij staat de rol van de mens – nu en in de toekomst – altijd centraal. Deze ontwikkeling versterkt de internationale concurrentiepositie van (Oost-)Nederland. Wat BOOST al heeft bereikt in de regio:

 1. In 2015 zijn ruim 1500 regionale bedrijven in Oost-Nederland actief betrokken bij met workshops, voorlichtingsbijeenkomsten, innovatieprojecten en fieldlabs;
 2. Oost-Nederland is actief betrokken bij 6 van de 10 landelijke fieldlabs;
 3. Het fieldlab Smart Bending Factory in Varsseveld heeft een EFRO-subsidie van 2 miljoen euro ontvangen;
 4. Het fieldlab Smart Welding Factory is gestart met 12 bedrijven in Gelderland en Overijssel;
 5. Naast de landelijke fieldlabs zijn regionaal 4 andere fieldlabs in oprichting o.a. fieldlab Smart Meubel Industry, het toepassen van thermoplastische composieten (TPAC), flexibilisering van de productie en slim onderhoud aan de infrastructuur (CAMINO);
 6. Een lectoraat en twee minors Smart Industry zijn gestart bij Saxion, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Windesheim;
 7. 11 bedrijven en 40 deelnemers hebben de Masterclasses Business Modelling (een initiatief van Achterhoekse ondernemers) met succes afgerond. Medio april 2016 zal een nieuwe groep ondernemers starten.
 8. Diverse INTERREG programma’s zijn in ontwikkeling. Waaronder I-pro Noord en GEP met een gezamenlijke omvang van 20 miljoen euro zijn goedgekeurd. Hiermee kunnen regionale mkb-bedrijven samen met Duitse partners stappen zetten naar de digitale industrie;
 9. Onder de naam Prep4Hannover 2016 is een speciaal aanbod voor ondernemers uit de Gelderse maakindustrie ontwikkeld om ondernemers te matchen met Duitse industriële partners en de internationale handel te bevorderen;
 10. Onder het motto ‘Connecting the Dots’ gaan diverse Oost-Nederlandse organisaties op de Hannover Messe de ‘Aktionsagenda BOOST Smart Industry’ internationaal op de kaart te zetten.

Team BOOST Smart Industry maakt Oost-Nederland klaar voor Smart Industry.door de kansen in kaart te brengen, ontwikkelingen te versnellen, kennis te delen en ondernemers te verbinden. De samenwerking tussen ondernemers en o.a. Oost NV, Kennispark Twente, FME, VNO-NCW Midden, Koninklijke Metaalunie, provincie Overijssel, provincie Gelderland, KvK, TNO, Stedendriehoek Innoveert, de Verenigde Maakindustrie Oost Nederland en de Gelderse Regionale Centra voor Technologie, HAN, Saxion, Graafschap College, Universiteit Twente moet leiden tot een koppositie van Oost-Nederland als het gaat om Smart Industry.

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!