Stijn Scholten wint project Wereldburger van We Are Food met veganistische notenburger

Tijdens het ‘Oss scoort! Global Goals’ op het Sint Barbaraplein in Oss, is de winnaar van het project ‘de Wereldburger’ van scholengroep Het Hooghuis bekendgemaakt. Een nieuw en innovatief lesprogramma ontwikkeld door Gemeente Oss, Kenmerk Educatief, We Are Food en Het Hooghuis.

Stijn Scholten wint project Wereldburger van We Are Food met veganistische notenburger

Foto: Stijn Scholten winnaar van project Wereldburger

Uit de bijna 900 inzendingen, is de veertienjarige Stijn Scholten de trotse winnaar geworden. Hij ontwierp een veganistische notenburger.

Project wereldburger

Na de lancering in mei kregen de leerlingen van Het Hooghuis de mogelijkheid om hun eigen gezonde, cultureel diverse en duurzame burger samen te stellen. Via de applicatie konden ze een ontwerp indienen. De beste vijftien burgers werden ‘offline’ bereid tijdens de masterclass challenges en beoordeeld door een jurypanel van deskundigen. Vier wereldburgers mochten door naar de finale tijdens het ‘Oss scoort! Global Goals’ festival. Marnetta van Raak, Gezonde School coördinator bij Het Hooghuis: ‘wat mij het meest heeft geraakt is het bewustzijn van voeding en duurzaamheid bij de jongeren. Ze denken na over waar de producten vandaan komen en wat het met de wereld doet. En het enthousiasme waarmee zij allemaal met voeding aan de slag gaan’.

Prijs en inspiratie

Winnaar Stijn van het Mondriaan College wint een overnachting in het Eftelinghotel, een sprookjesontbijt, een rondleiding in de keuken en toegang tot het park voor vier personen. Stijn: ‘In eerste instantie dong ik o.a. daarvoor mee om de prijs. Maar toen ik eenmaal bezig was met het voorbereiden en koken, vond ik het veel belangrijker om te gaan ervaren hoe het is om mijn burger daadwerkelijk in productie te zien gaan. En ik een mooie ervaring en veel inspiratie kan opdoen. Hoe tof is het als ik mijn zelfontworpen burger in een restaurant of supermarkt kunt bestellen/kopen’. Stijn haalde zijn inspiratie voor het inzenden van zijn recept van YouTube. ‘Ik zag een video van YouTubster Teske de Schepper. Zij is veganistisch en hierdoor kreeg ik ook het idee om mijn burger veganistisch te maken’.

Trots

Stijn licht toe waarom hij zo trots is op zijn wereldburger: ‘Het bevat verschillende, maar vooral ook gezonde smaken. Ik had zelf eerlijk gezegd ook nooit verwacht dat ik zo’n lekkere smaak kon krijgen uit de door mij gekozen ingrediënten. En wat mijn burger nog meer bijzonder maakt? De burger heeft geen dierlijke producten nodig. Het is goed voor het milieu, er is veel minder water voor nodig. En ik heb er veel verschillende culturen in verwerkt, waardoor het lekker werelds is: van Turkse tahin tot Griekse noten en van Hollandse sla tot de mango uit Zuid-Amerika’. De burger heeft de naam ‘Sunny Barbecue’ gekregen.

In productie

De winnende Wereldburger wordt geproduceerd en komt op de kaart van verschillende regionale horecagelegenheden. De komende weken wordt er door verschillende partijen om tafel gezeten. De vier finalisten Dieuwke, Yaël, Danique en Stijn zijn sowieso uitgenodigd bij Dalco Food om in de fabriek te komen kijken.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!