Synergiepark InnoFase vormt ideale voedingsbodem voor circulair ondernemen

Synergiepark InnoFase is de ideale vestigingsplaats in Oost-Nederland voor ondernemingen die actief zijn in de circulaire economie. Dat meldt The Economic Board.

Synergiepark InnoFase vormt ideale voedingsbodem voor circulair ondernemen

De ideale ligging aan de A12 in Duiven en de goede bereikbaarheid via afrit 27, in combinatie met de uitstekende faciliteiten en de dynamiek van een synergiepark maken van InnoFase een ideale plek voor bedrijven actief in de circulaire economie. Het Synergiepark InnoFase heeft een totale omvang van 60 hectare waarvan nog zo’n 14 hectare beschikbaar is voor nieuwe bedrijven in de milieucategorieën 4 & 5.

Kartrekers Synergiepark InnoFase

Vier bedrijven, afvalenergiecentrale AVR, Sparkling Biomass, 4Pet Recycling Energie van Hollandsche Bodem, zijn op dit moment de kartrekkers van de circulaire economie op Synergiepark InnoFase in Duiven. Ze werken waar mogelijk samen met elkaar en andere ondernemingen op het gebied van duurzame energie, water, afval, grondstoffen en logistiek. Met 4Pet Recycling en AVR in de overtreffende trap. Directeur Hans Kuipers van 4Pet Recycling vertelt over ‘zijn’ bijdrage aan de circulaire economie en de samenwerking op InnoFase. “Heel duidelijk: we proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. Meer samenwerken dan wij doen, kan niet.”

Voedingsbodem voor circulair ondernemen

Robert Hageman, operations manager bij afvalenergiecentrale AVR, koestert zijn thuishaven. “InnoFase is uniek. We hebben hier grootschalige elektra–infrastructuur, er liggen grote kabels naar de verdeelstations, er is een grote hoeveelheid afvalwater beschikbaar bij het waterschap. Warmte, stroom, biogas en biomassa is voorhanden. Dat kunnen bedrijven allemaal tegen lagere kosten inkopen. InnoFase is een perfecte voedingsbodem voor circulair ondernemen en biedt een ideaal vestigingsklimaat voor maakbedrijven in de hoogste milieusector.”

Reststoffen uitwisselen

Net als AVR gaat ook Sparkling Biomass stroom en elektriciteit produceren op InnoFase. Het bedrijf kiest op de voormalige Topell-locatie voor een bestaande technologie met nieuwe toepassingen. De bouw van de biomassacentrale start naar verwachting in het najaar; medio 2020 moet de fabriek klaar zijn. Buurman Bruins & Kwast levert straks het houtafval voor de biomassacentrale. De elektriciteit wordt voor een belangrijk deel aan het openbare netwerk geleverd, de warmte wordt op locatie gebruikt. Peter Jansen doet een oproep aan alle productiebedrijven die actief zijn in de procesindustrie en de circulaire economie omarmen: ”Wij hopen op buren waar we reststoffen mee kunnen uitwisselen. Hier liggen veel kansen, logistiek is InnoFase ook interessant.”

Regionaal visitekaartje

Alle vier loven ze de rol van de gemeente Duiven als het gaat om het sturen, stimuleren en faciliteren van circulair ondernemen op hun synergiepark. Hans Kuipers, directeur 4Pet Recycling: “Om het koelwater aan te leveren hadden we een vergunning van de gemeente en van het waterschap nodig.  Zowel de gemeente als het waterschap pikt dat dan heel snel op.”

Burgemeester Rik de Lange en Gemma Tiedink, wethouder duurzaamheid/circulaire economie genieten van de bedrijvigheid op InnoFase. “InnoFase is ons regionaal visitekaartje voor de circulaire economie! De samenwerking tussen de bedrijven op InnoFase brengt een duurzame samenleving dichterbij, leidt tot innovatie en draagt tegelijkertijd bij aan betere bedrijfsresultaten: win-win-win”, aldus Rik de Lange. “Bedrijven op InnoFase laten zien dat circulariteit veel oplevert, ze zijn daarmee ook een inspiratiebron voor andere bedrijven in de gemeente Duiven,” voegt Gemma Tiedink toe.

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!