TANS maakt volledig 'papierloos transport' standaard mogelijk

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: TANS

TMS leverancier TANS, uit Eindhoven, levert vanaf volgende maand haar TMS standaard met alle elementen van papierloos transport. Verwerken van papieren documenten, handmatig invoeren van gegevens en ontwikkelen van maatwerkkoppelingen zijn overbodig.

TANS maakt volledig 'papierloos transport' standaard mogelijk

Enkele jaren geleden werd er door Transport en Logistiek Nederland met ondersteuning vanuit het Neutraal Logistiek Informatie Platform een initiatief gestart ten behoeve van papierloos transport. Dit concept omvat 3 elementen; een universele transportopdracht, de digitale vrachtbrief en de eFactuur. Met dit concept moet het mogelijk zijn om transporten papierloos uit te kunnen voeren. Papierloos transport wordt al langer toegepast in de B2C markt maar nog te weinig in de B2B markt. Dit heeft o.a. te maken met andere wet- en regelgeving en handhaving, maar met name door de grote hoeveelheid betrokken bedrijven en ICT aanbieders en het ontbreken van bruikbare ICT standaarden.

In het kader van het initiatief papierloos transport heeft TLN in afstemming en overleg met de sector hiervoor standaarden opgesteld. TANS is de eerste TMS leverancier die alle elementen als standaard aanbiedt. TANS is groot voorstander van het gebruik van open standaarden en vanaf het begin betrokken bij de sectorontwikkelingen op dit gebied.

Transportopdracht

Voor het uitwisselen van transportopdrachten tussen verladers en transportbedrijven en collega transportbedrijven onderling, biedt TANS twee standaard oplossingen. De TLN transportopdracht, gebaseerd op UBL en binnenkort de transportopdracht als onderdeel van het Open Trip Model 5.0. Hiermee is elektronische uitwisseling tussen systemen zonder handmatige invoer of conversie mogelijk.

De digitale vrachtbrief

TANS heeft gekozen voor TransFollow als oplossing voor de digitale vrachtbrief. TransFollow is eigendom van de IRU (International Road Union) waarmee de neutraliteit en Europese aanpak geborgd zijn. Mogelijk dat in de toekomst andere gecertificeerde eCMR oplossingen worden gekoppeld met TALIS, het TMS van TANS.

eFactuur

Met het aanbieden van de eFactuur gebaseerd op UBL is het elektronisch uitwisselen van facturen in xml formaat mogelijk. Facturen worden automatisch ingelezen en ontvangen, wat resulteert in lagere administratieve lasten, korte doorlooptijden voor verwerking en het voorkomt spookfacturen.

De e-Factuur voor transport is gebaseerd op UBL en wordt geleverd in xml formaat. Er zijn 2 varianten die vaak onterecht betiteld worden. Er is een verschil tussen de digitale factuur in PDF of bestandsvorm en de e-Factuur. Bij de laatste is er sprake van machine to machine communicatie. In het eerste geval is er altijd interactie nodig van de gebruiker.

De e-Factuur in bestandsvorm wordt zonder meerprijs bij het TALIS geleverd. De andere 2 opties zijn verkrijgbaar op transactiebasis. Naast een vast maandbedrag betaalt de gebruiker een bedrag per eCMR of per opdracht.

Meer informatie over TANS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!