TANS speelt in op kilometerheffing en digitale vrachtbrief in België

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: TANS

Vanaf 1 april moeten vrachtwagens in Belgie een kilometerheffing betalen. Veel klanten van TANS rijden dagelijks in Belgie en worden dus geconfronteerd met extra kosten. Daarentegen heeft de Vlaamse regering besloten om een proef met de digitale vrachtbrief (e-cmr) goed te keuren.

TANS speelt in op kilometerheffing en digitale vrachtbrief in België

De kosten zullen in de meeste gevallen doorberekend worden aan de opdrachtgevers. Bij FTL transporten kan dat één op één. Maar bij groupage of distributieritten moeten de kosten verdeelt worden over de verschillende opdrachten in de betreffende rit.

Het berekenen van de heffing wordt in veel gevallen gedaan met behulp van externe programma's zoals de TLN planner. Het is ook mogelijk om deze berekening vanuit TALIS te laten maken. Het grote voordeel hiervan is dat de gegevens die toch al in TALIS staan niet hoeven te worden overgetypt in de TLN planner. Daarnaast wordt het resultaat van de berekening meteen in TALIS gezet. Hierdoor voorkomt u dubbel werk en is de kans op fouten veel kleiner.

Digitalisering van de vrachtbrief

Voor veel Belgische en Nederlandse vervoerders is dit een belangrijke stap naar digitalisering van de vrachtbrief. Niet alleen de kosten gaan omlaag maar het is ook beter voor het milieu. Het scheelt tonnen papier als de vrachtbrief digitaal wordt. Maar het grootste voordeel zit hem in de snellere afhandeling van de POD (proof of delivery).

Indiensoftware voor de digitale vrachtbrief

TANS heeft vorig jaar voor verladers en vervoerders een indienapp ontwikkeld, waarmee eenvoudig en goedkoop digitale vrachtbrieven op de server van Transfollow kunnen worden ingediend, zonder dat hiervoor kostbare aanpassingen aan de software hoeven worden gedaan. Deze dienst, Waybill as a Service is in Nederland al beschikbaar.

De proef kent een looptijd van 3 jaar, volgens de vlaamse minister Ben Weyts:

Op voorwaarde dat het Vlaamse Gewest inzage krijgt in de resultaten van hetfederaal pilootproject ‘elektronische vrachtbrief' stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van het ministerieel besluit van 23 mei 2014 genomen ter uitvoering van het koninklijk besluit over het het goederenvervoer over de weg. Het ontwerp voert een proefproject in in het nationaal wegvervoer voor een periode van 3 jaar. Binnen de voorwaarden van dit proefproject kunnen de deelnemers gebruik maken van een elektronisch document, de zogenaamde elektronische vrachtbrief of E-CMR als alternatief voor de papieren vrachtbrief.

Meer informatie over TANS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!