Technet Utrecht: nieuwe lokale samenwerking voor meer leerlingen in de techniek

Jaarlijks komen er landelijk drieduizend nieuwe banen bij in de technische sector. Om aan die vraag te kunnen voldoen, is het nodig kinderen al op jonge leeftijd te enthousiasmeren voor techniek, bèta en technologie.

Technet Utrecht: nieuwe lokale samenwerking voor meer leerlingen in de techniek

In de vorm van stichting Technet Utrecht gaan NUOVO-scholengroep, Stichting Willibrord ROC Midden Nederland en InstallatieWerk nu de samenwerking aan om techniekonderwijs in de stad Utrecht een nieuwe impuls te geven.

In de afgelopen vijf jaar is in de regio Utrecht het aantal leerlingen dat voor een technische richting heeft gekozen op het vmbo van 17% gedaald naar 11%. De daling op het vmbo heeft consequenties voor de instroom in het mbo en het uiteindelijk op het opleiden van technisch personeel. Het potentieel droogt op voor technische bedrijven en aanverwante beroepsgroepen. Terwijl in de regio Utrecht het aantal vacatures in de bouwnijverheid het afgelopen jaar met 78% is gestegen (UWV regio in beeld, 2016).

Op donderdag 1 juni is de samenwerking tussen NUOVO-scholengroep, Stichting Willibrord ROC Midden Nederland en InstallatieWerk bij de notaris bekrachtigd door het oprichten van de stichting Technet Utrecht.

In Technet Utrecht werken bedrijfsleven en (beroeps)onderwijs samen om technisch onderwijs te maken dat leerlingen aanspreekt en de mogelijkheid biedt waarbij leerlingen snel, eenvoudig en dichtbij op een loopbaan in de techniek kunnen oriënteren. Een van de activiteiten die voortvloeien uit de nieuwe samenwerking, is het Feest van de Techniek. Tijdens het Feest opent een rijk assortiment aan technische bedrijven uit de regio hun deuren voor leerlingen van het vmbo. Op deze manier maken leerlingen actief kennis met de verschillende mogelijkheden van techniek in de regio.

Over Technet

In TechNet werken scholen en bedrijven nauw samen, met als doel technisch onderwijs dat leerlingen aanspreekt en de mogelijkheid om je snel, eenvoudig en dichtbij op een loopbaan in techniek kunnen oriënteren. TechNetkringen zijn lokale samenwerkingsverbanden. In de regio zijn al diverse bestaande TechNetten, namelijk Amersfoort, Gooi & Vechtstreek, Maarssen, Woerden, Amstel en Venen, IJsselstein en Veenendaal.

Techniekpact

Vanuit het Techniekpact heeft de Economic Board Utrecht deze samenwerking mede geïnitieerd. Het Techniekpact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terugdringen. In het Techniekpact staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De uitvoering van de afspraken uit het pact gebeurt vooral op lokaal en regionaal niveau.

Doet u ook mee?

Voor Technet Utrecht zijn wij op zoek naar bedrijven die mee willen doen om jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan in de techniek. Bent u geïnteresseerd om als deelnemer lid te worden van Technet Utrecht? Neem dan contact op met Inge Schwartz, domeinmanager HCA, via inge.schwartz@economicboardutrecht.nl.

Meer informatie over IW ACHTERHOEK RIVIERENLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!