Technisch specialist BKL en Anvil Industries-bedrijven helpen elkaar verder groeien

  • Technologie

Afgelopen zomer werd het Nuenense BKL toegevoegd aan Anvil Industries. De samenwerking moet leiden tot nieuwe kansen en voordelen. De bedrijven zijn geen vreemden van elkaar. BKL en Anvil Industries werken in dezelfde industrietakken voor vergelijkbare klanten.

Technisch specialist BKL en Anvil Industries-bedrijven helpen elkaar verder groeien

Anvil Industries maakt deel uit van Vado beheer. De lange termijn investeerder ziet in BKL een veelbelovend bedrijf in de maakindustrie. Als technisch dienstverlener maakt BKL hijs- en hefwerktuigen voor hightech bedrijven in de optische en halfgeleider industrieën. De Anvil Industries-bedrijven zijn gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige mechanische componenten en samenstellingen. De activiteiten van BKL en Anvil Industries sluiten zodoende goed op elkaar aan en dat is precies de reden dat BKL aan de tak van Anvil is toegevoegd.

Vier partners in plaats van één

Daarmee heeft BKL niet één maar vier partners gevonden. Anvil Industries bestaat uit Rols Machineonderdelen in Geldrop, VDB Machinefabriek in Bergeijk en Jansen Machining Technology en Job Precision in Valkenswaard. Jan Adams is algemeen directeur bij Anvil en ziet BKL als een prachtige aanvulling. “Mede dankzij de engineering van BKL, want die hadden we nog niet. Met vijf bedrijven kunnen we nóg completere opdrachten aannemen.”

De werktuigen die BKL maakt, zijn speciaal ontworpen voor het gebruik bij (ver)plaatsing van hightech machines in cleanrooms. Directeur John de Smit legt uit dat BKL de afgelopen jaren veelzijdiger is geworden. Waar tot vijf jaar geleden 75 procent van de omzet van ASML kwam, is dat nu minder dan 50 procent. Ook Thermo Fisher draagt voor 25 tot 30 procent bij aan de omzet.

Gezonde groei

Volgens De Smit zijn de engineering en service gegroeid, waardoor het bedrijf nog beter in staat is met klanten mee te denken en hen te helpen bij het gebruik van de producten. “In het Tsjechische Brno zitten enkele klanten van ons en daarom hebben we er een vestiging geopend. We laten er ook onderdelen maken. Onze omzet is met 10 tot 15 procent per jaar gegroeid en dit jaar halen we meer dan 13 miljoen euro met ongeveer 50 mensen. Recent is ons pand in Nuenen uitgebreid. Samen met Anvil hebben we alle mogelijkheden om hier gezond verder te kunnen groeien.”

De bedrijven bij Anvil Industries beschikken over zo’n 200 frezers en draaiers op 150 machines met ook specialismen als vonken, slijpen en lassen. Adams vertelt dat klanten regelmatig de vraag stelden waarom geen engineering wordt aangeboden. Hij erkent dat een dergelijke afdeling niet zo eenvoudig is op te zetten. “Het is lastig mensen werven en je moet ervaring hebben in het managen van zo’n afdeling. We zeiden al eerder dat we een partner moesten zoeken. Dat is met BKL goed gelukt.”

Zelfstandig blijven

De directeur verwacht niet dat er veel zal veranderen. Vado is daarbij van mening dat de bedrijven zelfstandig hun broek moeten ophouden. “Het Anvil hoofdkantoor is klein van opzet en vooral coördinerend bezig. Op het gebied van inkoop en personeelsmanagement willen we zoveel mogelijk voordeel behalen. Ook kunnen we in voorkomende gevallen elkaar personeel uitlenen. Het uitgangspunt is dat de bedrijven blijven zoals ze nu zijn.”

Jos van Bakel richtte BKL 36 jaar geleden op. Zijn zoons en neef namen het bedrijf van hem over. Het bedrijf wordt in ongewijzigde vorm voortgezet: de huidige directie die bestaat uit John de Smit en Coen Aarts blijft het bedrijf leiden.

Auteur: Carline Klijn-van Best

Meer informatie over ANVIL INDUSTRIES:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!