'Technische mensen met flinke dosis enthousiasme zijn van harte welkom'

  • Arbeidsmarkt

Directeur Kees Claasen van ALE Heavylift uit Breda ziet ze graag komen: kandidaten die een grote affiniteit met techniek hebben. “Daarnaast vinden we enthousiasme voor het vak de belangrijkste eigenschap.”

'Technische mensen met flinke dosis enthousiasme zijn van harte welkom'

Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in het verplaatsen van onderdelen met abnormaal zware gewichten of een enorme omvang, is ervan overtuigd dat veel vaardigheden bij nieuwe werknemers kunnen worden ontwikkeld. “Daarom ondersteunen we mensen die in zichzelf willen investeren.”

Buitendienst

Het tekort aan technisch geschoolde krachten waar ook het van oorsprong Britse familiebedrijf mee te maken heeft, is met name zichtbaar bij openstaande posities in de buitendienst. Ale Heavylift voert wereldwijd klussen uit en dat betekent dat werknemers soms enige tijd van huis zijn. “Dat varieert van twee dagen tot zes weken.”

Karatebanden

Wanneer nieuwe kandidaten eenmaal aan de slag gaan, krijgen ze intern volop scholingsmogelijkheden. Trainingen starten bij een beginnersniveau en lopen door tot het vergevorderde niveau. Het bedrijf kent geen karatebanden toe, maar werkt wel op basis van de green, yellow, brown en black belt.

Vlieguren

Claasen: “Wie bij ons van start gaat, krijgt een klassikale introductie en instructie. Per discipline gaan we dieper in op de stof. Wat volgt, is een cursus met afsluitend examen. Wie doorstroomt naar de brown belt, doet dat op basis van ervaring en het maken van de nodige vlieguren. “Beland je eenmaal op instructeur niveau, dan heb je alles onder de knie.”

Self Propelled Modular Transporter

Wie in de buitendienst gaat werken, leert op den duur transportwagens met een joystick te bedienen. Medewerkers maken kennis met sleetechnieken en de methode om materialen met hydrauliek op te tillen en te verplaatsen. “Er zijn verschillende disciplines waar nieuwe medewerkers bij aansluiten en een belt kunnen halen. Je gaat je vanzelf ergens eenvoudiger in verdiepen als je interesse er ligt. Denk aan het leren werken met de Self Propelled Modular Transporter, een module met verschillende aslijnen die als één voertuig gebruikt kan worden.”

Complex

ALE Heavylift werkt met nog meer high tech systemen die complex zijn qua besturing. “Het duurt wat langer voordat je daar mensen in hebt opgeleid. Voor het vervullen van deze functies kijken we naar hbo-ers die een engineeringsopleiding volgen. Deze toekomstige medewerkers werken voor een deel op kantoor en voor een deel in de praktijk. Vanuit hun rol kunnen ze ook verantwoordelijk worden voor het begeleiden van een project in het buitenland.”

Scholen

Vijf tot acht stagiaires lopen gemiddeld bij het in hydrauliek gespecialiseerde bedrijf rond. Daarom onderhoudt ze nauw contact met scholen in de regio. Het buitenland, de mogelijkheid tot reizen en het lonken van avontuur zijn factoren die voor studenten de doorslag kunnen geven om bij het bedrijf aan de slag te gaan.

Directeur begon als stagiair

“Veel van de mensen die hier in vaste dienst werken, zijn ooit begonnen als stagiair.” Dat geldt ook voor Claasen zelf, die inmiddels 22 jaar geleden vanuit de HTS zes maanden stage kwam lopen op de engineeringsafdeling. Eenmaal in vaste dienst, werd hij projectengineer en groeide hij door als algemeen directeur. “De mogelijkheden zijn legio”, beaamt Claasen.

Voorlopen op leeftijdsgenoten

Het vinden van nieuw personeel valt op dit moment niet mee. “Het is sowieso lastig zoeken binnen de technische sector. Als internationaal technisch bedrijf bieden we mensen veel mogelijkheden, veel vrijheid en veel verantwoordelijkheid. Mensen die hier aan de slag gaan, blijven vaak in deze branche hangen en lopen met specifieke kennis al snel voor op hun leeftijdsgenoten.”

Denkniveau

Het bedrijf heeft functies niet zien verdwijnen vanwege robotisering of digitalisering. De eenvoudige technieken bestaan wel degelijk nog. De afgelopen jaren richtte ALE Heayylift zich wel op het ontwikkelen van technieken die tot minder risico’s tijdens het werk leiden. “De complexe systemen die we hebben ontworpen om verplaatsen mogelijk te maken, spitsen zich toe op zowel de besturingstechniek als de hydraulische techniek. Werken met deze technieken, vereist een hoog denkniveau.”

Balans

Waar het bedrijf in Nederland te maken heeft met een krimpende arbeidsmarkt, hebben de vestigingen in landen zoals Spanje, Maleisië, Australië en Zuid-Amerika weer te maken met andere, eigen uitdagingen. “Hier in Breda speelt de kwestie nu in ieder geval”, benadrukt Claasen. “Vanuit onze vestiging in Polen bijvoorbeeld, komen regelmatig engineers over. Personeel uit andere landen helpt zodoende lokaal wel mee, maar er moet sprake zijn van een goede balans. Je zoekt een constructieve oplossing.”

R&D afdeling

Met de brede disciplines die het bedrijf kent, vinden de werknemers uiteindelijk allemaal een eigen plekje. Engineers kunnen zich ook specialiseren in het theoretische denkwerk of als site engineer. Een andere interessante tak is de R&D afdeling, waar nieuw gereedschap voor de ALE Groep wereldwijd wordt ontwikkeld. De afdeling kwam bijvoorbeeld met twee sterke hijskranen met een totale capaciteit van 5000 ton per stuk. “Zoiets wordt hier bedacht en uitgerekend. Bij ALE kun je alle kanten op. Voor iedere werknemer zoeken we naar de plek waar iemand het beste tot zijn recht komt.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over ALE HEAVYLIFT B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!