Tractus3D wil met grootste 3D-printer internationaal doorbreken

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Oost NL

De grootste 3D-printer van Nederland staat in Gelderland. Deze printer van Tractus3D kan objecten van meer dan twee meter groot printen en is met haar volume ideaal voor de industriële en zakelijke markt. Het bedrijf uit Ammerzoden hoopt binnen enkele jaren door te breken.

Tractus3D wil met grootste 3D-printer internationaal doorbreken

Grote onderdelen, zoals dashboards of paspoppen, zijn in een sessie volledig naar wens van de klant te printen. Bedrijven besparen hiermee tijd- en kosten. Met een investering van KIKK Capital en Oost NL wil Tractus3D binnen enkele jaren uitgroeien tot wereldwijde speler op het gebied van industriële 3D-printers.

Nederlandse drang naar perfectie

Het technische brein achter Tractus3D is Daniël van Mourik. De engineer schafte zes jaar geleden voor het eerst zelf een 3D-printer aan. “Ik was niet erg onder de indruk van wat ik zag. Misschien is het wel aan de Nederlandse eigenwijsheid te danken dat ik wist dat het beter kon”, aldus Van Mourik.

Met succes stelde hij zichzelf ten doel de 3D-printingtechnologie naar een hoger niveau te tillen. In 2015 bracht Tractus3D haar eerste producten op de markt. Tractus3D richt zich specifiek op de zakelijke markt, om actief bij te dragen aan het productieproces van de toekomst. Met de investering van KIKK Capital en Oost NL kan Tractus3D haar ambitieuze groeistrategie realiseren.

Uniek assortiment voor de zakelijke markt

Met de Delta 3D-printer, die een bouwhoogte van 2,1 meter in het assortiment heeft, onderscheidt Tractus3D zich niet alleen van de Nederlandse fabrikanten. Wereldwijd is er maar een handvol concurrenten dat dezelfde kwaliteit in een dusdanig groot formaat kan leveren.

Daarnaast is Tractus3D een van de eerste in de wereld, die een 3D-printer heeft ontwikkeld die materialen kan printen op hoge temperaturen, zoals PEEK en PEI. Deze materialen zijn bestand tegen hoge temperaturen en hebben een extreem hoge duurzaamheid. Ze worden steeds meer ingezet als vervangers voor metaal in de aerospace-, medische- en auto-industrie. Door de modulaire bouw van de 3D-printers kunnen onderdelen gemakkelijk worden vervangen, zodat klanten altijd over de nieuwste techniek beschikken.

Ben Schilperoort, CEO van Tractus3D: “We lopen voorop in het leveren van innovatieve oplossingen voor de zakelijke markt. Zo zijn niet alleen onze grote printers maar vooral ook de hoge temperatuur 3D printer interessant voor bepaalde industrieën. Bij bijvoorbeeld vliegtuigen of auto’s is het belangrijk dat ze zo licht mogelijk zijn. Het vervangen van metalen onderdelen door geprinte onderdelen van kunststof, levert direct een enorme winst op.“

Investering

Patrick Lems van KIKK Capital: “Tractus3D onderscheidt zich nu al op een aantal gebieden van de concurrenten, maar behoudt de drang om de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. We verwachten nog mooie vernieuwende producten van dit bedrijf die de 3D-printing industrie naar een hoger niveau zullen tillen. We zijn er trots op hieraan bij te kunnen dragen.”

Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL, over de investering in Tractus3D: “Het afgelopen jaar hebben we gezien dat Tractus3D een stevige basis heeft gelegd, zowel met de producten als de ontwikkeling van de werkplaats in Ammerzoden. Met de investering vanuit het participatiefonds Oost NL kan zij haar ambities verder waarmaken en daarmee meer arbeidsplaatsen realiseren om zo positief bij te dragen aan de Nederlandse economie.

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!