Unieke nieuwe ontwikkelingen in West-Brabant

  • Regionale ontwikkeling

Al weer behoorlijk wat jaren is er een tactisch samenwerkingsverband tussen het Woensdrechtse Aviolanda Aerospace en de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant. Doel is om nog beter op de kaart te krijgen dat bij dé aerospace maintenance hub in West-Europa, unieke en duurzame ontwikkelingen plaatsvinden.

Unieke nieuwe ontwikkelingen in West-Brabant

Ontwikkelingen die niet alleen voor de vliegtuigindustrie doorslaggevend zijn.

Naast het militaire vliegveld vind je het Logistiek Centrum Woensdrecht, waar onderhoud aan het materieel van de luchtmacht wordt verzorgd, en het civiele gedeelte: Aviolanda Aerospace. Directeur Sander Heijmans noemt het hightech maintenance geheel een geïntegreerd ecosysteem, dat groeiende is en steeds meer impact heeft. Een stelsel dat alleen kan groeien door samenwerken, en één van de vaste partners op dat vlak is REWIN. John den Ridder is programmamanager voor deze organisatie, die het aanjagen en aantrekken van vernieuwende bedrijvigheid in de regio als doelstelling heeft. Er zijn meerdere redenen om in de Aviolanda ontwikkelingen te participeren, legt hij uit: “Het gaat om economische kansen, een regio op de kaart zetten, kennis delen, vernieuwing, werkgelegenheid, onderwijs én duurzaamheid. Volop redenen dus om hier in te participeren.”

Mooie ontwikkelingen

Heijmans vertelt: “We zijn diep geworteld geraakt in de regio en proberen die overal bij te betrekken maar het gaat natuurlijk tevens om samenwerkingsverbanden en bereik vér daar buiten. Neem onderwijs; veel pakken we op met Curio, AMTS en Avans maar ook bijvoorbeeld met TU Delft.” Als voorbeeld geeft hij het Drone Center, waar nieuwe drones en verwante technieken getest en ontwikkeld worden. “Superslimme oplossing om b.v. de buitenkant van vliegtuigen te controleren”, klinkt het enthousiast. En als de kennis van experts en de leergierige ontdekkingsdrift van studenten er bij komen, gebeuren er soms mooie dingen heeft de praktijk bewezen.

Durven ontdekken

Een nog veel breder ingezet initiatief is het fieldlab Development Center for Maintenance of Composites (DCMC). In diverse sectoren worden steeds meer zogeheten composieten gebruikt om de ‘huid’ van grote machines te bouwen. Van vliegtuigen dus, maar denk tevens aan windmolens, auto’s en faciliteiten als bruggen. Sander: “De focus ligt hier niet op de productie van dat product maar op het onderhoud en reparatie. Daar is nog betrekkelijk weinig kennis over. Met wereldwijd opererende producenten, praktijkmensen en ook weer onderwijs hebben we hier een proeftuin ingericht waarin geëxperimenteerd wordt. Samen zoeken we naar het verfijnen van bestaande maar tevens naar nieuwe technieken. Alles kan hier in die zin.” Het moet onderhoud niet alleen verbeteren maar tevens het gebruik van composieten verduurzamen. De levensduur van toegepaste materialen wordt zo immers verlengd. Mede daarom is Defensie eveneens een belangrijke stakeholder.

Vergaande impact

Het is niet voor iedereen even zichtbaar maar er gebeurt dus nogal wat revolutionairs op het Aviolanda Aerospace terrein. Programmamanager Den Ridder: “Dit zijn innovaties waar men in de hele wereld naar uitkijkt. Voor Nederland is een fieldlab als dit uniek en ook elders zijn er niet heel veel. Mooi is ook dat de hier ontdekte technieken een veel grotere impact hebben dan alleen in de luchtvaart. Andere industrieën en producenten zijn er evenzeer mee geholpen, in efficiency, kostenbeheersing én duurzaamheid. Maintenance ís namelijk duurzaamheid! Het is daarnaast voor de wijde regio een belangrijke boost. Hoe meer hier ontwikkeld wordt, hoe meer hoogwaardige werkgelegenheid tot stand komt.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over AVIOLANDA, AEROSPACE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!