Van der Kooy blijft innoveren voor duurzame productie van stoom

  • Agrofood & Biobased

“Dankzij de CO2 neutrale manier van werken kent ons bedrijf een heel nette, biologische footprint.” Aan het woord is Pol de Jong, hoofd Techniek bij Van der Kooy in Oosterhout. Naast het transformeren van afvalvetten tot duurzame grondstoffen verhuurt het bedrijf stoomketels.

Van der Kooy blijft innoveren voor duurzame productie van stoom

Foto: Pol de Jong, hoofd Techniek bij Van der Kooy

De ketels worden onder andere gestookt op zelfgeproduceerde bio-olie.

Duurzame productie van stoom

Al sinds de oprichting in 1958 voorziet Van der Kooy in een stoom behoefte dankzij haar stoomketels. Destijds begonnen bij een gebrek aan een aardgas leiding en inmiddels vanuit de behoefte CO2 vrije energie te stoken voor haar productie . “Daar zijn we in Nederland vrij uniek in”, vertelt De Jong. Hij kent slechts een enkel bedrijf dat op dezelfde manier werkt, ‘maar het zijn er niet veel’. Met conventionele  technieken begon Van der Kooy destijds, maar in de loop der jaren werd het proces steeds meer geperfectioneerd.

“We komen niet in aanmerking voor een subsidie, dat geldt voor iedere bio raffinage die warmte produceert ten behoeve  de productie van biomassa. Zo luidt nu eenmaal de regel.” Met een subsidie wordt het prijsverschil tussen de opbrengst van het stoken van aardgas en het stoken van biomassa gecompenseerd.

Economizer

“Het perfectioneren van het proces gebeurde door telkens kleine stapjes te zetten.” Zo brak vier jaar geleden het moment aan waarop De Jong en zijn collega’s zagen dat bij de verbranding in de stoomketel geen vervuiling optrad, waardoor ook de vrijgekomen warmte uit de uitlaat kon worden gebruikt. Zo werd besloten een ‘economizer’ op de uitlaat van de ketel te plaatsen. 

Zo’n economizer wordt normaal gesproken alleen toegepast bij aardgasgestookte installaties. Het leidde tot een veel groter rendement: “Hadden we voorheen 73 liter olie nodig voor de productie van een ton stroom, nu is dat aantal gekelderd naar 63 liter. Leveranciers van de branders van de ketel zijn er enthousiast over. De ontwikkeling hiervan vindt ook echt in onderling overleg plaats.”

Van der Kooy verhuur stoomketels

Verhuur van stoomketels

Vanuit een andere B.V. verhuurt Van der Kooy haar stoomketels. Deze stoomketels worden met name gebruikt door tuinders, die de stoom gebruiken voor het ontsmetten van haar tuinbouwgrond. Ook dat kan op basis van de olie die het duurzame bedrijf produceert. De Jong benadrukt dat haar werkwijze niet is gebaseerd op een subsidie, maar wel op een kostprijs. “Het gebruik van bio-olie is goedkoper dan het gebruik van gasolie.

Scandinavië als afnemer

Behalve met het produceren van stoom en het verhuren van ketels is Van der Kooy druk doende met het  opwarmen en verwerken van plantaardige, dierlijke oliën en vetten. Die worden per schip in een opslagtank vervoerd, veelal naar Scandinavië. Daar loopt de markt volgens De Jong voor op die van ons. “Daar is meer behoefte aan duurzame en biologisch gestuurde alternatieven dan in Nederland. Op dit gebied lopen deze landen zo’n drie tot vijf jaar voor op ons.”

Geen afval

Met de ISO 14001 certificering blijven recycling, inventiviteit en industriële dienstverlening haar belangrijkste focus. “Maar ISO is meer dan een certificaat. Vanuit onze filosofie zeggen we ook altijd dat buiten de bekers die we gebruiken voor het drinken van onze koffie, er geen afval in ons bedrijf  mag worden geproduceerd. Vanuit onze duurzame insteek willen we niet concurreren met het produceren van voedsel en veevoeders. Alleen het verwerken van olie in de technische zin zien we als ons basisproduct. Dat zit in ons DNA.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over KOOY PIJNACKER B.V., VAN DER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!