Vernieuwde recruitmentaanpak blijft ook tijdens coronacrisis van kracht bij Brabant Water

  • Arbeidsmarkt

Coronacrisis of niet, Brabant Water blijft continu op zoek naar vooral technisch geschoolde kandidaten. De ingevoerde maatregelen omtrent de crisis heeft het drinkwaterbedrijf inventief gemaakt. Sollicitatieprocedures verlopen op dit moment digitaal.

Vernieuwde recruitmentaanpak blijft ook tijdens coronacrisis van kracht bij Brabant Water

Zo is er het initiatief ‘bakkie doen’, waarbij mensen met interesse in een vacature tot voor kort één van de kantoren van Brabant Water binnenstapten. Een kop koffie drinken bij Brabant Water en tijdens een informeel gesprek wat meer over een interessante functie te weten komen. Dat was het idee en dat is het nog steeds. Een laagdrempelige manier om kennis te maken en daarna eventueel te solliciteren. Nu verlopen deze korte kennismakingsgesprekken digitaal en daarmee is de drempel nog iets lager komen te liggen, merken ze bij Brabant Water.

HRM-adviseur Rick Van de Meerendonk: “Het (digitale) koffiegesprek is voor een kandidaat ook een goede manier om na afloop te besluiten wel of niet te solliciteren." Zijn collega Kelly van der Geld voegt daar aan toe dat vooral kandidaten die werken binnen monteursfuncties, weinig tijd hebben om een CV en een brief te uploaden. “Zo’n koffiegesprek kan hen overtuigen toch de stap te zetten. Tijdens zo’n gesprek wordt ook duidelijk wat we als drinkwaterbedrijf nu allemaal precies doen.”

Monteurs buiten

Afspraken met elkaar

Al voor de coronacrisis werd de sollicitatieprocedure onder handen genomen, samen met een externe partij gespecialiseerd in recruitment. Dat was nodig, want het online zetten van een vacature en daar een social media bericht achteraan sturen, was niet langer voldoende. Van der Geld: “Het was te veel een kwestie van post and pray. We wilden juist creatiever worden op onze social media kanalen met een groot bereik. Welke doelgroep wil je aanspreken met welke vacature? Daar hoort ook de keuze voor beeldmateriaal bij. Een kandidaat met een technische achtergrond wil een installatie zien, niet een waterflesje. Daarbij merkten we dat interne afspraken richting kandidaten over bijvoorbeeld een reactietermijn niet duidelijk genoeg waren. Kandidaten moesten vaak te lang wachten op een reactie. Vooral naar vacatures die lastig zijn in te vullen, wil je extra aandacht uit laten gaan. Daarover zijn nu intern afspraken gemaakt.”

Ruim voor vertrek nieuwe collega verwelkomen

Ander punt van aandacht is het natuurlijk verloop waar de komende jaren sprake van gaat zijn. Van de Meerendonk: “Er is vastgesteld welke plekken de komende jaren vrijkomen en wat de meest kritische functies zijn. Daarmee hebben we zicht op welke vacatures al kunnen worden ingevuld nog voordat iemand vertrekt. Op die manier kunnen we de procedure alvast opstarten en is er tijd voor kennisuitwisseling.”

Talent pools

De afdeling HRM bij Brabant Water is ook heel blij met de talent pools van kandidaten met een achtergrond in de (elektro)techniek, civiele techniek, installatietechniek of bijvoorbeeld bouwkunde. Van der Geld: “In deze pools volgen we voortaan kandidaten die weliswaar voor een specifieke functie zijn afgewezen, maar op een ander moment goed bij een nieuwe functie kunnen passen. Dit is echt een verschil met hoe de situatie een jaar geleden was. Nu kunnen we op het moment dat een vacature vrijkomt, heel gericht kandidaten benaderen.”

Van de Meerendonk voegt daar aan toe: “Deze kandidaten willen we natuurlijk geïnteresseerd houden in Brabant Water. Dat doen we door contact te onderhouden, maar ook door hen een nieuwsbrief te sturen of te wijzen op een artikel waarin we vertellen over een nieuwe waterproductielocatie die in gebruik is genomen.”

Mannen met bouwtekening

Kandidaten triggeren

Daarover gesproken, in Eindhoven wordt op dit moment nieuwbouw gerealiseerd voor onze waterzuiveringsinstallaties. Dit moet in 2025 gereed zijn. “Een nieuw duurzaam waterproductiebedrijf waarbij ook grote stukken transportleiding worden vervangen", weet Van de Meerendonk. “Een prachtig project waarbij complexe technische besluiten moeten worden genomen. Er liggen daar leidingen waar een gigantische capaciteit aan water door heen gaat.” Volgens de HRM-adviseur is het goed om met kandidaten over de complexiteit van dit uitdagende project en techniek te praten. Bij een drinkwaterbedrijf gebeurt namelijk veel meer dan in eerste instantie lijkt. “Uiteindelijk moet je kandidaten triggeren op de inhoud van de techniek. Welke uitdagende projecten liggen er voor ons? Betrek mensen daar in een vroeg stadium bij.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!