Verwarmingssystemen verzorgen warmte op de bouwplaatsen in de koude wintermaanden

  • Bouw

Planningen op bouwprojecten lopen spaak zodra bij temperaturen onder de nul graden leidingen dreigen te bevriezen en niet langer kan worden doorgewerkt. Vertraging kost klanten geld en bij bouwprojecten wordt vanaf oktober tot en met april gebruikt gemaakt van verwarmingsapparatuur.

Verwarmingssystemen verzorgen warmte op de bouwplaatsen in de koude wintermaanden

De verwarmingsapparatuur wordt ingezet om zo weinig mogelijk vertraging op te lopen in de bouwfase. De luchtverwarmingsproducten van Thermobile uit Breda helpen ruimtes niet alleen te verwarmen maar ook te ontvochtigen. Directeur Maurice de Vlieger: “De luchtverwarming die door onze apparatuur wordt geproduceerd zorgt voor een werkbaar klimaat in de projecten van onze klanten.” De klanten profiteren tevens van hoge efficiëntie in brandstofverbruik: “De kachels zijn zo ontworpen dat zij een uitermate hoog rendement halen van 92%. Slechts 8 procent van de geproduceerde energie gaat uiteindelijk via de schoorsteen naar buiten.”

Krachtige ventilator

Ventilatoren met een krachtig vermogen zorgen dat de door de kachel opgewarmde lucht goed in de beoogde ruimte wordt verspreid. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van het recirculeren van deze warme lucht; middels luchtslangen wordt de lucht weer uit de te verwarmen ruimte de kachel in gezogen door de ventilator bij de luchtinlaat. Op deze manier wordt ook een fors voordeel in brandstofverbruik gerealiseerd; de te verwarmen lucht is immers al van een hogere temperatuur en de ruimte wordt dan ook sneller verwarmd: “Met al onze producten passen we deze ontwikkeling toe. Hoe kouder de buitenlucht, des te groter de winst.” Behalve in Noord-Europa wordt de apparatuur vooral in Amerika en Canada toegepast. “De noodzaak groeit bij elke graad die de temperatuur daalt.”

Werden de verwarmingsproducten van Thermobile in het verleden vooral rechtstreeks aan de grotere bouwbedrijven geleverd, nu gebeurt dat voor het grootste deel via verhuurders. De Vlieger: “Zij zetten onze producten op projectbasis in. Bouwbedrijven besteden meer uit, ook aan hun onderaannemers. Ze hebben niet de kennis van de verwarming in huis en zien deze als een hulpmiddel op de bouw.”

CO2 neutraal

De kachels van Thermobile zijn inmiddels geschikt gemaakt voor biodiesel als alternatief voor gewone diesel. Een aantal jaren geleden werd al een mobiel verwarmingssysteem ontwikkeld dat houtpellets als brandstof heeft. “De uitstoot verandert niet, maar op deze manier werken we wel met een CO2 neutrale brandstof.”

Thermobile ziet in de bouwsector een toenemende vraag naar mobiele boilers die een vloer op een gecontroleerde manier weten te drogen. “Doe je dat te snel, dan scheurt de vloer. Ook voorkomt een dergelijk systeem dat bewoners van een nieuw huis de vloerverwarming de eerste weken nog niet naar behoefte kunnen inzetten.” Het programma warmt een betonnen vloer eerst langzaam op, om het programma vervolgens weer langzaam af te bouwen; het drogen vindt dan zo gecontroleerd mogelijk plaats.

Calculatiemodule

Het aantal machines dat ingezet dient te worden hangt af van de grootte van het project. Thermobile maakt daarvoor gebruik van een calculatiemodule zodat de klant de behoefte beter kan bepalen. “Afhankelijk van de Delta T waarvan sprake is, de grootte van de ruimte en de bestaande isolatie, berekent de methode de benodigde capaciteit in kW”. “Is de ruimte eenmaal op temperatuur, en dit wordt gemeten middels ruimtethermostaten, dan schakelt de apparatuur zichzelf uit en weer aan indien nodig.” Waar het plaatsen van apparatuur in een binnenruimte nog weleens voor een puzzel kan zorgen, zijn de uitwijkmogelijkheden buiten groter. Toch kan ruimte ook daar een issue zijn. “Met verschillende luchtslangen kan de warme lucht vanuit één kachel naar binnen geblazen worden. Zwaardere systemen met meer krachtige ventilatoren kunnen wat verder weggeplaatst worden, zodat er meer slangen aan de kachel gekoppeld kunnen worden.”

Auteur: Carline Klijn - van Best

Meer informatie over THERMOBILE INDUSTRIES B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!