Virtual en augmented reality komen tot leven tijdens Reality Check van Brainport Eindhoven

Trends als big data, digital twin, cloud computing en servitization bieden nieuwe mogelijkheden voor bestaande bedrijven. Ook kan het voor disruptie zorgen, wanneer kleine bedrijven dankzij nieuwe technologieën bestaande markten overnemen. Dit geldt ook voor augmented reality en virtual reality. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil.

Virtual en augmented reality komen tot leven tijdens Reality Check van Brainport Eindhoven

Steeds meer bedrijven en organisaties zien de mogelijkheden van deze nieuwe technologieën in. Enerzijds kunnen bedrijven de technologie gebruiken om hun eigen processen te optimaliseren. Anderzijds ontstaan nieuwe bedrijven die dankzij augmented of virtual reality de markt willen veroveren.

SAFY laat veiligeid leven

Een bedrijf uit de laatste categorie is SAFY BV. Het bedrijf is opgericht medio 2018 en heeft een veiligheidstrainingsgame ontwikkeld waarmee medewerkers in een gesimuleerde omgeving kunnen trainen. De basisveiligheidstraining die in de industrie wordt gebruikt (VCA), wordt normaal gesproken met behulp van een boek of via e-learning aan medewerkers uitgelegd. Maar met SAFY leer je niet uit een boek of powerpoint, maar via een virtueel spel.

Impact van virtual reality

Één van de modules traint bijvoorbeeld de veiligheid rondom werken op hoogte. Je kan hierover lezen in een boek, maar wanneer je virtueel van een dak afvalt omdat je niet aangesnoerd bent, heeft dit veel meer impact. Deze mogelijkheid van virtual reality en gamification zag ook Remon Veraart, voormalig directeur van Mosa, waar hij de verantwoordelijkheid had over de veiligheid van 700 man. Vanuit zijn passie voor veiligheid, is hij in dit nieuwe bedrijf gestapt. “Medewerkers moeten naar huis kunnen gaan, zoals ze hun wer zijn gekomen: heelhuids”, aldus Remon Veraart.

Toepassing augmented en virtual reality

Maar augmented en virtual reality kennen meer toepassingsmogelijkheden. Zo kan virtual reality heel goed worden ingezet op het terrein van gebieds- of gebouwontwikkeling. Een andere mogelijkheid bestaat voor toerisme: monumenten, gebouwen, historische pleinen of straten komen tot leven dankzij augmented reality. Digitale informatie wordt toegevoegd aan de reële omgeving om hiermee een verhaal te vertellen. In productiebedrijven kan de technologie ingezet worden voor het ontwerpen van nieuwe gebouwen, producten of machines, het leren werken met nieuwe machines, maar ook voor het onderhoud van de machines en productielijnen.

Reality Check

Voor bedrijven die interesse hebben in het ontdekken van de mogelijkheden van AR/VR, organiseert Brainport Development in samenwerking met Metropool Regio Eindhoven, de Effenaar en regionale bedrijven de ‘Reality Check’. Een onafhankelijke, ervaren adviseur laat in een gratis 2 uur durende sessie zien wat de mogelijkheden voor een bedrijf of organisatie kunnen zijn.

Veiligheidstraining SAFY

 

Ook de veiligheidstraining van SAFY is te ervaren bij de reality check. Hierdoor wordt het makkelijker om te zien wat het voor de organisatie kan betekenen, draagvlak te creëren en besluiten te nemen of het bedrijf verder wil met deze nieuwe technologie. 

Meer informatie over Brainport Development :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!