Wageningen University, Hogeschool Zeeland en Stichting Zeeuwse Tongen stellen de fotobioreactor in gebruik

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Wageringen UR

Op dinsdag 7 december aanstaande wordt de nieuwe fotobioreactor in gebruik genomen

Wageningen University, de Delta Academy van Hogeschool Zeeland en Stichting Zeeuwse Tong doen daarmee onderzoek  naar de optimale productie van algen. De algen in deze fotobioreactor groeien op afvalzeewater van de visteelt en dienen als voer voor schelpdieren. Ze vormen zo de schakel in een gesloten kringloop.

Gedeputeerde Kees van Beveren van de Provincie Zeeland stelt de reactor in gebruik in het SEA laboratorium van de Delta Academy in Vlissingen. Hieraan voorafgaand zal een drietal lezingen gehouden worden over het belang van algenkweek voor de aquacultuur, de werking van de fotobioreactor en het project Zeeuwse Tong.

In de nieuwe fotobioreactor, een 20 meter lange kweekbuis gevuld met zeewater vol nutriënten en met zonlicht als energiebron, kunnen de algen groeien. Uniek aan deze algenkweekreactor is dat alle omstandigheden, zoals temperatuur, zonlicht en dichtheid van de algen in het water, doorlopend kunnen worden gevolgd. Met deze informatie kan de kweek worden bijgesteld voor een optimale groei van de algen.

De reactor is uniek doordat hij volledig is geautomatiseerd. Bij een in te stellen algendichtheid neemt de reactor nieuw zeewater met voedingsstoffen in, waarbij het teveel aan water met algen geoogst wordt. De reactor is ontworpen en gemaakt voor het Zeeuwse Tong-project.

Zeeuwse Tong

In het Zeeuwse Tong-project wordt onderzoek gedaan naar de economische en technische haalbaarheid van het op het land kweken van tong en schelpdieren. Het sluiten van de kringloop is een belangrijk onderdeel van het project. Eén van de schakels in de keten van dit proces is dat algen groeien op het afvalwater van de gekweekte tong en zo dienen als voedsel voor schelpdieren, zoals mosselen en kokkels. Deze volautomatische fotobioreactor draagt bij aan een kosteneffectievere methode voor deze visteelt tijdens de productie van pootvis.

Dit promotieonderzoeksproject naar de algenkweek van Wageningen University wordt samen met de Delta Academy van Hogeschool Zeeland en Stichting Zeeuwse Tong uitgevoerd.

Zeeuwse Tong is een ontwikkelingsproject van Bedrijfsleven, Onderzoeksinstellingen en Opleidingsinstituten voor de binnendijkse kweek van zagers, vis zoals zeetong en schelpdieren gecombineerd met de teelt van zilte gewassen. Het project wordt ondersteund door de Provincie Zeeland, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw, en Innovatie en het Nederlandse operationeel programma “Perspectief voor een duurzame visserij” dat wordt medegefinancierd uit het EVF: “Europees Visserijfonds: Investering in duurzame visserij”

 

Meer informatie over Wageningen University & Research:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!