Werken met zonwering: een vak met een missie en baankansen

  • Onderwijs & Training

Het plaatsen van zonwering is vandaag de dag veel méér dan alleen het aanbrengen van een rolluik of rolscherm. Het is een serieuze manier om de temperatuur in een woning of bedrijf te regelen en met de huidige klimaatontwikkelingen ontwikkelt de branche zich meer en meer richting gespecialiseerde hightech.

Werken met zonwering: een vak met een missie en baankansen

De toekomst begint vandaag en de sector heeft enthousiaste, jonge mensen nodig om innovatief te kunnen blijven. Daarom zoekt Smits Rolluiken en Zonwering BV in Cuijk bewust de samenwerking met het onderwijsveld. “Er is een enorm tekort aan gerichte vakopleidingen”, zegt Eric van den Broek, Manager Business Development.

Onderdeel Stella Group

Zelfdenkende systemen, waarbij de wering zich aanpast aan de zonkracht van het moment, of zichzelf activeert dan wel deactiveert bij detectie van weersveranderingen... het is geen sciencefiction meer. Smits is een belangrijke speler in de professionele markt van kwaliteitszonweringen voor zowel particuliere als bedrijfsmatige toepassingen. Het bedrijf is in de jaren '80 opgericht door grondlegger Piet Smits en maakt sinds deze zomer deel uit van de Franse Stella Group.

Relatief jong beroep

“Het is een relatief jong beroep”, zegt Van den Broek. “Dat vertaalt zich ook naar het onderwijs. Bij gebrek aan geschikte opleidingen worden de medewerkers door de brancheleden zelf in de praktijk opgeleid”. Zelf heeft hij een ervaring van bijna 25 jaar. In die tijd is het werk behoorlijk geprofessionaliseerd en Smits telt nu zo'n 75 vakkrachten. “Specialisten hebben we op bijna elk terrein nodig: werkvoorbereiders, assemblage- en productiemedewerkers... noem maar op.”

Summa College in Eindhoven

Tegenwoordig is het niet meer zo sexy om met je handen te werken, merkt ook Van den Broek. “Daarom zijn we met scholen in gesprek gegaan om jongeren voor het vak te interesseren. Zo is onze zustervestiging in Best, die gespecialiseerd is in de productie van aluminium profieldelen, een samenwerking aangegaan met het Summa College in Eindhoven.” Dat blijkt uitstekend te verlopen en ook voor de vestiging in Cuijk gaat Smits de samenwerking zoeken met een school voor praktijkgericht onderwijs.

Aanpak van klimaatproblematiek

Werken in de zonweringsector biedt al met al toekomstperspectieven met baankansen, stelt Van den Broek. En het is werk met een missie. Een zonwering wordt allang niet meer als een luxeproduct gezien. Het is een middel om de klimaatproblematiek aan te pakken. “Door de opwarming van de aarde worden de zomers warmer, met méér periodes van intensere hitte, en dat levert in stedelijk gebied hittestress op”, aldus Van den Broek. “Met de juiste zonwering houden we de warmte buiten, en wat niet opgewarmd wordt, hoef je ook niet af te koelen.”

Slimme oplossingen

Zo werkt Smits ook samen met de TU van Delft. Slim omgaan met zonwering bespaart namelijk op energiegebruik en scheelt in CO2-uitstoot van omgevingskoelers en airconditioning. “Bij ziekenhuizen, kantoren, scholen en werkplaatsen wordt al langer zo gewerkt.” Door de computerisering komt er ook een stuk gespecialiseerde ICT bij kijken en om innovatief te blijven, is het van belang om te blijven investeren in kennisontwikkeling- en uitwisseling binnen de branche. “Om de krapte op de arbeidsmarkt op de vangen is er méér nodig dan alleen gerichte praktijkscholing, er is ook behoefte aan research en wetenschappelijk onderwijs.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over SMITS ROLLUIKEN EN ZONWERING B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!