‘Werkwijze van Protekta is economisch gunstiger en milieubewuster’

  • Technologie

Nederland is een waterrijk land met vele karakteristieke houten bruggen, steigers, damwanden, sluisdeuren en andere kunstwerken. Deze bouwwerken hebben een lange levensduur, maar met name rond de luchtwaterlijn kan het hout op een bepaald moment aangetast worden.

‘Werkwijze van Protekta is economisch gunstiger en milieubewuster’

Met haar unieke gepatenteerde Protek Aqua® methode weet Protekta in Gemert kunstwerken constructief te herstellen en de levensduur met tientallen jaren te verlengen.

‘Houtconstructies in de waterbouw zijn vaak maar gedeeltelijk aangetast’, zegt Lucie Roep van Protekta. ‘Toch wordt vaak besloten om het complete bouwwerk te vervangen, terwijl die plaatselijke aantasting in de meeste gevallen perfect te renoveren is. Bovendien wordt met het renoveren veel CO2-uitstoot en tropisch hardhout bespaard.’ Protekta werkt onder meer voor een groot aantal gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland. Roep: ‘Wij voeren inspecties uit, maar verzorgen ook het complete onderhoud en nieuwbouw van een brug. Van tekening en ontwerp, berekening, montage tot plaatsen en afwerken.’

Constructief herstel

In de bodem en onder water, daar waar zuurstof ontbreekt, kunnen tropisch hardhouten meerpalen honderden jaren dienst doen. Maar vanaf de luchtwaterlijn kan op den duur aantasting ontstaan. Deze kunnen met de Protek Aqua® methode op twee manieren constructief worden hersteld. De eerste manier is dat de bestaande meerpaal wordt hersteld op de luchtwaterlijn. Een tweede mogelijkheid is dat het deel dat boven water uitsteekt wordt vernieuwd en met de Protek Aqua® methode gemonteerd op de bestaande meerpaal.

Economisch gunstiger

Een recent project van Protekta is de renovatie en vernieuwing van diverse remmingwerken en dukdalven voor de gemeente Woerden, in totaal ging het hier om 20 meerpalen. ‘Hierbij is het aangetaste hout verwijderd en hebben we onder meer een wapening van glasvezelstaven gebonden in polyester aangebracht en deze met de Protek Aqua® methode opnieuw gemonteerd op de meerpalen.’ Hans Baggen, civiele projectvoorbereider bij gemeente Woerden, blikt tevreden terug op de samenwerking met Protekta. ‘De werkwijze van Protekta is niet alleen economisch gunstiger, maar ook milieubewuster. Bovendien hebben ze de werkzaamheden snel uitgevoerd en heb ik er verder geen omkijken meer naar gehad. Het is fijn dat er nog zulke vakmensen zijn.’

Onderhoudsplan

Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, voert Protekta ook inspecties uit aan kunstwerken. Roep: ‘Daarbij kijken wij altijd met een herstellend oog naar de schades. Omdat wij kunstwerken herstellen, renoveren en nieuw bouwen weten wij als geen ander waar de aantastingen en schades het eerst optreden. Verder hebben wij ook een MIRP ontwikkeld: een Meerjarig Inspectie en Reinigings-Plan. Dit plan zorgt ervoor dat opdrachtgevers te allen tijde weten wat de toestand is van hun fiets- en voetbruggen. Tevens kunnen wij een meerjarig onderhoudsplan opzetten. Zo wordt voor opdrachtgevers inzichtelijk welke gebreken en de daarbij horende kosten nog te verwachten zijn voor de komende jaren.’ Omdat wij in het Brabantse Gemert gevestigd zijn, zou het mooi zijn om ook in Brabant meerdere onderhoudsplannen te kunnen realiseren.

 Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over PROTEKTA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!