'Zeeland, een prachtprovincie voor bedrijven'

  • Regionale ontwikkeling

Als Rogier van der Torren van Invest in Zeeland over Zeeland praat, versnelt zijn spreektempo en stralen zijn ogen. Het enthousiasme voor deze provincie zit er bij deze nieuwe Manager (Foreign) Direct Investments bij Invest in Zeeland diep in.

'Zeeland, een prachtprovincie voor bedrijven'

Foto: Rogier van der Torren, Manager Direct Investments bij Invest in Zeeland

“In deze baan kan ik alles kwijt. Mijn jarenlange ervaring in de sales, maar vooral mijn passie voor Zeeland” zegt deze, hoe kan het anders, geboren Zeeuw.

Passie voor Zeeland

Na een commerciële studie werkte Rogier van der Torren jarenlang in de offshore-industrie. Toen de kans zich voordeed om voor Invest in Zeeland te gaan werken, was hij na enkele oriënterende gesprekken overtuigd: hier ga ik voor. Sinds april 2018 zet Rogier zich met heel zijn hart in om Zeeland nog beter op de kaart te zetten als vestigingsregio voor buitenlandse investeerders. Tegelijkertijd spant hij zich in om bedrijven die al in Zeeland zijn gevestigd, te ondersteunen om er te blijven en voor mogelijke uitbreidingen. Zijn activiteiten maken deel uit van het Investor Relations programma. De sector AgriFood, een van de sterke sectoren in Zeeland, heeft daarbij zijn speciale aandacht.

Investor Relations programma in Zeeland

Rogier van der Torren: “Vanuit Invest in Zeeland zetten we ons ervoor in dat bedrijven in de provincie blijven. In onze kosteloze bedrijfsbezoeken toetsen wij hoe bedrijven het vestigingsklimaat in Zeeland ervaren en waar verbeterpunten liggen. Waar mogelijk proberen we hen te ondersteunen bij bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag, een uitbreidingsinvestering, het verkrijgen van financiering of bij het vinden van antwoorden op vragen over het aantrekken van medewerkers. Invest in Zeeland knoopt de contacten graag aan elkaar.”

Bedrijfsuitbreiding Limagrain

Een van de Zeeuwse bedrijven die recent uitbreidde, is het internationaal werkende Limagrain in Rilland dat nieuwe rassen mais, graan en uien ontwikkelt en veredelt. Er zijn zo’n dertig klimaatkassen bijgekomen. Rogier: “Dat brengt extra werkgelegenheid met zich mee, voornamelijk in de research en development. Van de 120 banen bij Limagrain, gaat het om 35 research & development functies. Juist dat is bijzonder, want dergelijke banen zijn normaal gesproken vooral te vinden rond Wageningen, vanwege Wageningen University & Research. Onderzoeksfuncties in de AgriFood vind je zelden in Zeeland. De uitbreiding van Limagrain zorgt dat hoogopgeleide mensen ook in Zeeland werk kunnen vinden dat past bij hun opleidingsachtergrond.”

AgriFood in Zeeland

Rogier van der Torren onderhoudt met name het contact met bedrijven in de AgriFood; een sector die van groot belang is voor de Zeeuwse economie en werkgelegenheid. 15% van de werkgelegenheid vindt in deze sector plaats. Rogier van der Torren: “Natuurlijk denk je dan het eerst aan de akkerbouw. Terecht, want bijvoorbeeld het telen van uien vindt in Zeeland plaats op grote schaal. Het leuke is dat deze sector nog zoveel meer is. Het gaat niet alleen om de teelt, maar ook om de verwerking, de verpakking, de op- en overslag en het transport van de producten. En door het vele water is Zeeland nummer één in de schaal- en schelpdierenteelt. De AgriFood is in Zeeland bovendien een sector die zich sterk vernieuwt, met innovaties als het kweken van zeewier. Natuurlijk moet ik zelf ook nog veel leren over deze sector, maar ik draag heel graag bij aan het ondersteunen van deze agrifood bedrijven om te zorgen dat ze in deze mooie provincie blijven. Zeeland, een prachtprovincie voor bedrijven.”

Invest in Zeeland

Verder lezen over de activiteiten van Invest in Zeeland? Check het bedrijfsprofiel. Maak als Zeeuws bedrijf, werkzaam in de AgriFood, gerust een afspraak voor een kosteloos bezoek van Rogier van der Torren of van een van zijn collega’s bij Invest in Zeeland.

Auteur: Hennie van de Kar

Meer informatie over Invest in Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!