Zo vlucht je veilig door een tunnel dankzij rookbeheersingssystemen

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Colt

Tunnelveiligheid is iets waar iedere weggebruiker mee te maken heeft, ook al merk je hier in de praktijk (bijna) niets van. Een goed Rook- en WarmteAfvoersysteem zorgt ervoor dat wij dagelijks veilig door deze tunnels kunnen rijden.

Zo vlucht je veilig door een tunnel dankzij rookbeheersingssystemen

Bij het realiseren van een brandveilige tunnel komt meer kijken dan je denkt. Lees in dit blog verder hoe dit proces in elkaar steekt.

Tunnelveiligheid door middel van ventilatiesystemen

In Nederland moeten tunnels met een lengte > 500 m (en in een enkel geval > 250 m) worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem dient voor verversing van lucht zodat men gezond in de tunnel kan verblijven. Het ventilatiesysteem wordt echter veelal ook uitgevoerd als brandbeveiligingsinstallatie, zodat bij brand de aanwezige personen langer de tijd hebben om de tunnel te ontvluchten en de brandweer bij aankomst met de wind in de rug de brand kan benaderen.

Veelal zijn de tunnels ook uitgerust met een middentunnelkanaal of, per rijrichting, met een tunnelkanaal. In het kader van veilig vluchten wordt dit kanaal bij brand op overdruk gezet zodat rook en hitte, afkomstig van een brand in de tunnel, niet deze vluchtweg kunnen binnendringen.

Inspectiecertificering – onmisbaar bij beheer en onderhoud

Het is belangrijk dat men op installaties kan vertrouwen. Dit, voor zowel het gezond verblijven in een tunnel als in het kader van ventilatie bij brand of overdrukventilatie. Gedegen onderhoud en beheer is dus een minimale vereiste. Onze overheid lijkt veiligheid hoog in het vaandel te hebben en daarom is er met het uitkomen van het Bouwbesluit 2012 voorzien in een verplicht karakter van het certificeren van brandbeveiligingssystemen (artikel 6.32). Dit geldt dus ook voor het tunnelventilatiesysteem en/of de overdrukinstallatie indien deze bij of krachtens de wet als brandbeveiligingssysteem aanwezig is.

Lees de complete blog op de website van Colt.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!