BEKKERS METAALSPUITWERKEN B.V.

Logo BEKKERS METAALSPUITWERKEN B.V.

Bedrijvenweg 10
5386 KA Geffen

Tel. (073) 5322981

E-mail: info@bekkersmetaal.nl
Website: www.bekkersmetaal.nl

Aantal medewerkers: 18
Vestigingsjaar: 1936

Bekkers Metaalspuitwerken blijft zichzelf uitdagen in het verlengen van levensduur van machinecomponenten

Het vervangen van machineonderdelen brengt een flink kostenplaatje met zich mee. Ondertussen krijgt ieder bedrijf met installaties of machines op de werkvloer, te maken met slijtage. Bekkers Metaalspuitwerken helpt bedrijven het kostenplaatje laag te houden, door van gesleten onderdelen herbruikbare te maken, met vaak betere specificaties.

Onder andere de bedrijven uit de drank-, metaal-, food- en papierindustrie hebben baat bij slijtvastheid. Bekkers Metaalspuitwerken, dat al ruim veertig jaar ervaring heeft in het herstellen en vernieuwen van versleten machineonderdelen, kan klanten volledig tot dienst zijn met diverse machinale bewerkingen, ter ondersteuning van het thermisch spuitproces. 

Daarvoor leunt het Geffens bedrijf op de expertise van veertien vakmensen, die de levensduur van machinecomponenten weten te verlengen. Bedrijfsleider Rob de Laat merkt dat steeds meer bedrijven naar die expertise op zoek gaan. ‘Dat is ook de reden dat we onze ogen openhouden voor jongens en meiden die het vak willen leren.’ 

Eigen kostenplaatje

Het waarborgen van de levensduur van machinecomponenten vraagt ook om het continu testen van spuitlagen. Daarvoor gaan gespoten samples nu naar een laboratorium in Frankrijk. Dat proces zou wat Bekkers Metaalspuitwerken betreft best dichter bij huis plaats mogen vinden, bijvoorbeeld in de eigen provincie. 

Ook HVOF en plasmaspuiten

Waar Bekkers Metaalspuitwerken zich bij de oprichting in 1972 richtte op elektrisch en autogeen spuiten, werd twaalf jaar geleden spuiten met hoge snelheid (HVOF) en plasmaspuiten aan de werk spuittechnieken toegevoegd. Dat was tevens het moment dat het bedrijf werd overgenomen door de nieuwe eigenaar uit Noorwegen. De medewerkers van Bekkers Metaalspuitwerken trokken voor een interne opleiding naar Noorwegen, waar ze de kennis over het HVOF en plasma spuiten hebben opgedaan. 

De technici zien ieder bewerkt machineonderdeel als een werkstuk an sich. Rob de Laat: ‘Wijkt de vraag van een klant af, dan kijken we welke coating van toepassing op het onderdeel kan zijn. Op dit moment bekijken de technici van het bedrijf hoe het proces van inwendig spuiten verbeterd kan worden. Een betrekkelijk nieuw proces voor menig thermisch spuitbedrijf.  In het spuitproces breng je een poeder of draad in een gesmolten of plastische vorm, die je vervolgens neer laat slaan op een product. In het geval van inwendige diameters is dat een stuk complexer.’

Onderlinge samenwerking 

Wekelijks komen veertig nieuwe projecten op de to-do-lijst van de medewerkers van Bekkers te staan. Het soort opdrachten varieert van het repareren van een as tot een walsrol. Is een roterend machineonderdeel niet in balans en vraagt het onderdeel om balancering, dan schakelt Bekkers de hulp in van het nabijgelegen Van Geffen AMS uit Den Bosch. Vraagt de klant om het hardverchromen van het materiaal, dan helpt Van Beurden uit Zaltbommel. Op die manier maken de bedrijven binnen de eigen regio wederzijds gebruik van elkaars mogelijkheden en versterken zij elkaar.

Interview met de onderneming

De anonimiteit van de wereld van techniek is volgens directeur Rob Didden mede de oorzaak van een lage instroom van jongeren. “Welvaart heeft ons een stuk minder zelfredzaam gemaakt. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, maar het heeft er ook voor gezorgd dat interesse in handvaardigheden niet snel wordt gewekt. Anonimiteit van het lassen maakt dat jongeren zich minder snel een beeld vormen van dit beroepenveld.” Het is precies de reden dat Didden en zijn medewerkers de mogelijkheden van werken in de techniek promoten op informatieavonden van bijvoorbeeld een ROC. “Daar zie je dat jongeren meer gevoel hebben bij een opleiding in de richting van beveiliging, of cosmetica.” Herstellen en vernieuwen Het bedrijf uit Geffen, dat versleten machineonderdelen herstelt en vernieuwt, weet met behulp van thermisch spuiten alle soorten metaal, legeringen en kunststoffen te behandelen. Medewerkers passen de techniek toe voor preventief onderhoud, voor reparatie van...

Volledig interview »