CLIMANOVA B.V.

Logo CLIMANOVA B.V.

Nijverheidsweg 25
4529 PB Eede

Tel. (0117) 492442

E-mail: info@climanova.com
Website: www.climanova.nl

Warmtepompen zijn het kloppende hart van Climanova uit Eede

Climanova is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van klimaatbeheersing voor utiliteitsgebouwen, opslagruimtes, kantoren en fabrieken. Het Zeeuwse bedrijf helpt met het behalen van de ventilatienorm, volgens door de overheid opgelegde normen. Directeur Harold Buijsse: “Het Klimaatakkoord van Parijs heeft een enorme impact op ons bedrijf.”

Warmtepompen kunnen meer dan enkel verwarmen, ze koelen en hebben ook een invloed op de ruimteluchtvochtigheid. De pompen zijn het hart van de binnenklimaatspecialist en worden beschouwd als hét alternatief voor de traditionele hoogrendementsketels. 

Naast bannen van fossiele brandstoffen, wordt ook ingezet op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen. Opdrachtgevers van Climanova werken namelijk steeds minder op basis van synthetische koelgasmiddelen en bouwen het gebruik ervan in fases af. 

Bewust omgaan met energie draagt Climanova hoog in het vaandel. Met warmteterugwinning kan de warmte uit afvoerlucht worden hergebruikt als voorverwarming van de ventilatielucht. Daarmee worden rendementen tot 90% gerealiseerd. 

Energie besparen

Waar bierbrouwerijen vroeger met een met gas verwarmde warme kamer en mechanische gekoelde koude kamer werkten, plaatst Climanova nu een warmtepomp tussen deze twee ruimtes. Dat levert een enorme energiebesparing op. “Voor één van onze opdrachtgevers betekende het zelfs een energiebesparing van 46.000 euro op jaarbasis. Bedrijven ontvangen voor deze manier van werken subsidie, besparen tevens op de energierekening én voldoen aan het CO2-akkoord.”

Skidbouw

Ook bedrijven die een nieuw pand willen laten bouwen en geen aardgasaansluiting meer krijgen, vallen terug op de expertise van Climanova bij het gebruik van warmtepompen. Het bedrijf dat uit 35 man personeel bestaat, maakt in het realiseren van installaties gebruik van skidbouw, zodat niet alle losse onderdelen van een procesinstallatie ter plaatse hoeven te worden geassembleerd. Bouwen, programmeren en testen gebeurt op het eigen terrein van achtduizend vierkante meter. Waar verplaatsing en hijswerk op de bouw normaal gesproken zo’n twee maanden in beslag nemen, klaren gemiddeld zes medewerkers van Climanova op locatie in twee weken de klus. 

Net op tijd

Vanuit zijn kantoor kijkt directeur Harold Buijsse zo op de E34, de weg van Knokke naar Antwerpen. Dertig jaar geleden startte Buijsse zijn bedrijf, dat zich destijds op alleen de agro-industrie richtte. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar zijn werkzaamheden voerde hij toen nog uit op een kamer van twee bij twee meter. Het thuisstation van het bedrijf in Eede is in 2004 compleet vernieuwd. In 2019 kreeg het pand nog een update, met een uitbreiding van kantoren, kantines en toiletten. Die uitbreiding kwam precies op tijd, voor het begin van de coronacrisis. 

“We zitten hier in West-Zeeuws Vlaanderen middenin een natuurgebied en hebben het geluk met trouwe medewerkers te mogen werken. Hen wacht bij iedere nieuwe opdracht weer een andere uitdaging, want waar ze de ene keer bij een frietfabriek de koeling en ventilatie inrichten, is het de volgende keer de kastenbouw voor automatisering in een drukkerij.”

Automatisatie

Naast een goed kloppend hart is een goed brein net zo belangrijk. Als officieel erkend Siemenspartner kiest Climanova hier resoluut voor het haar toegeëigende Simatic platform. Een intelligente centrale besturing voor het aaneenrijgen van alle deelprocessen zorgt eveneens voor een efficiënt energieverbruik. Zelfs vanop afstand. Met toestemming van opdrachtgevers kan vanuit het Zeeuwse grensdorp precies worden gemonitord wat in een fabriek gebeurt. “Dat geeft de klant rust, een goed functionerende body en het helpen voorkomen van storingen.”