FLOWSERVE B.V.

Logo FLOWSERVE B.V.

Parallelweg 6
4878 AH Etten-Leur
Postbus 25
4870 AA Etten-Leur

Tel. (076) 5028200

Locatie Hulst (QRC)
Afrikaweg 1
4561PA Hulst

Website: www.flowserve.com

Flowserve: een stukje Afsluitdijk in Etten-Leur

Het Amerikaanse bedrijf Flowserve heeft overal ter wereld vestigingen. Eén ervan bevindt zich in Etten-Leur en bedient voornamelijk de markten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Er worden hier pompen en asafdichtingen gemaakt voor industriële doeleinden: van ontwerp tot productie, assemblage, reparatie en testen. Op dat laatste gebied is in 2019 een nieuwe ontwikkeling ingezet.

Flowserve

Jan van der Velden is Managing Director van de Campus Etten-Leur en erg trots op het TestCenter. Hij vertelt: ‘We kunnen hier equipment testen dat enorme vermogens nodig heeft om te kunnen functioneren. Onze locatie is aangesloten op het hoogspanningsnetwerk van de elektriciteitscentrale in Geertruidenberg.’ Er komt maar liefst 110.000 volt binnen, legt de directeur uit, waardoor er met hoge vermogens tot wel 25.000 pk getest kan worden.

Bijzonder is dat Flowserve daar niet alleen voor eigen producten gebruik van maakt, maar de  mogelijkheden van dit unieke TestCenter sinds 2019 tevens aan derden beschikbaar stelt. Van der Velden meldt dat zelfs niet branche gerelateerde fabrikanten inmiddels gebruik maken van de mogelijkheden om hier pompen, kleppen, elektromotoren of tandwielkasten (die onder meer in windmolens zitten) te testen.

Duurzaam vernieuwen

Het TestCenter is een bestaand onderdeel van de bedrijfsvoering van de Etten-Leurse Flowserve vestiging, dat haar horizon graag wil verbreden. ‘We willen deze capability breed inzetbaar maken. De olie- en gasmarkt is aan het veranderen. Voor ons is het zaak nieuwe wegen in te slaan,’ aldus Jan. En hij geeft er een tweede voorbeeld bij. Zijn bedrijf gaat voor Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) hier eveneens iets unieks realiseren.

Levvel werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de versterking van de Afsluitdijk. Mede door het stijgen van de zeespiegel ontstaat daar een nieuwe situatie. Door het beperktere niveauverschil tussen de Waddenzee en het IJsselmeer kan minder water via de spuisluizen worden afgevoerd vanuit het IJsselmeer. Daarom heeft Flowserve de opdracht gekregen om 6 zeer grote pompen voor twee gemalen te ontwikkelen die dit proces ondersteunen als spuien niet meer voldoende is. ‘Deze pompen worden echter zó groot dat ze niet binnen het TestCenter kunnen worden getest. Daarom wordt een schaalmodel van deze pomp en een stuk van de Afsluitdijk nagebouwd.’ In een groot waterbassin (8 bij 12 meter) wordt het stromingsgedrag vervolgens nagebootst; over innoveren gesproken!

Flowserve

Investeren in de toekomst

Flowserve is niet bepaald een lokale speler maar heeft wél een belangrijke regionale functie, legt Jan uit. ‘We zijn de grootste werkgever van Etten-Leur, er werken hier 650 mensen. Bovendien investeren we veel in kennis, ook in samenspraak met het onderwijs. Dat is tevens voor onze eigen toekomst van belang.’ Het bedrijf biedt dus volop leerwerkplekken en stagemogelijkheden aan en heeft een eigen bedrijfsschool. Twee leermeesters brengen hier jongeren het vak van assembleur of machine-operator bij, natuurlijk in de hoop dat ze blijven en vaak is dat ook zo. Daarnaast zijn er tevens op HBO en universitair niveau mogelijkheden tot traineeships, waarbij studenten in twee jaar tijd met meerdere afdelingen en disciplines kennismaken. Het leidt tot een goed wederzijds beeld van de aanwezige talenten, aldus de directeur.

Nog een bijzondere bijdrage die Flowserve doet aan het verder helpen van jonge mensen is een sponsorship voor een project van de Eindhoven University of Technology. Hier wordt volop geëxperimenteerd met artificial intelligence (AI). Van der Velden: ‘Wij werken steeds meer met robotica en in het verlengde daarvan is AI natuurlijk iets dat ook ons interesseert. Zo help je elkaar verder.


 

Hieronder ziet u een TimeLapse video van de testloop opbouw voor de test van een grote Dredge Pomp dieFlowserve vorig jaar heeft uitgevoerd in haar Test Center.