GRIEBLING, OCTROOIBUREAU

Logo GRIEBLING, OCTROOIBUREAU

Sportweg 10
5037 AC Tilburg

Tel. (013) 4666800

E-mail: mail@griebling.nl
Website: www.griebling.nl

Aantal medewerkers: 8

Een octrooi (of patent: dat is hetzelfde) vraag je aan als je een nieuw product hebt bedacht (uitgevonden). Maar je kan meer beschermen van je gedachtegoed. “Dan gaat het over processen en over merken en modellen oftewel namen, logo’s en het uiterlijk van producten,” zegt Onno Griebling, eigenaar van Octrooibureau Griebling.

Na-apen, het is al zo oud als de weg naar Rome. Zeker op zakelijk gebied wordt er veel gekopieerd. “Met commerciële activiteiten mag dat, tenminste als er geen octrooi of andere bescherming op zit”, zegt Onno. “Logisch dat het gebeurt: goed gekopieerd is het halve werk. Erger nog: het kan gebeuren dat op het idee van de uitvinder octrooi wordt aangevraagd door een ander. Dan heb je over je eigen idee niets meer te zeggen. Dat is dan een dubbele klap. Dit geldt ook voor merken, dan mag je opeens je eigen naam niet meer gebruiken: daarom is merkbescherming ook voor het midden- en kleinbedrijf belangrijk.”

Elk land zijn eigen octrooi

Je kunt je uitvinding maar op één manier beschermen: octrooi aanvragen bij het Octrooicentrum Nederland. Voor de duidelijkheid: zo’n octrooi geldt alleen voor Nederland. “Ga je de grens over, dan moet je in elk land afzonderlijk dat proces doorlopen. Elk land hanteert namelijk zijn eigen eisen. Door onze jarenlange ervaring hebben we wereldwijd onze connecties om octrooiaanvragen in het buitenland goed te begeleiden.”

Octrooi: ook voor productieprocessen

Over uitvindingen bestaan veel misverstanden. “Er wordt gedacht dat het volledig nieuwe producten zijn. Voor slimme aanpassingen van bestaande producten kun je echter ook octrooi aanvragen. Dat geldt tevens voor aanpassingen aan productieprocessen. We zoeken steeds naar de bereikte voordelen van de aanpassing, bijvoorbeeld een verbeterde efficiëntie. Door dat te laten patenteren houd je een voorsprong op de concurrentie.”

Een octrooi is duur, wordt vaak gedacht. “Daarom wordt het dikwijls niet aangevraagd. Iedereen heeft wel een brandverzekering voor zijn huis, dat is logisch; brandt je huis af, dan ben je immers veel duurder uit. Zo is het met een octrooi ook: zie het als een verzekering dat jouw idee jouw bezit blijft. Als je je uitvinding niet beschermt, is het wachten totdat een ander ermee vandoor gaat. Een octrooi níet aanvragen, kan dan veel duurder uitpakken.”

Een schat aan ervaring

Onno Griebling is in 1987 in het octrooivak begonnen. Daarvoor studeerde hij natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. “Je moet een technische achtergrond hebben. Voor de rest was het pionieren, de opleiding tot octrooigemachtigde gebeurt voor het grootste deel in de praktijk.” Zijn eigen kantoor startte hij in 2001. “In al die jaren heb ik samen met mijn collega’s heel veel ervaring opgedaan. We zijn inmiddels gepokt en gemazeld, en kunnen goed inschatten of een uitvinding een kans maakt op een octrooi.”

Veelzijdige begeleiding

Octrooibureau Griebling verzorgt niet alleen het aanvragen van octrooien, merken en modelrechten, maar helpt u ook bij conflicten met inbreukmakers, of wanneer u geconfronteerd wordt met gepretendeerde rechten van een ander.

Advocaat aan huis

Op het vertrouwde adres aan de Sportweg in Tilburg is Octrooibureau Griebling per 1 mei 2015 onder één dak gevestigd met Dohmen advocaten. De aanwezigheid van dit advocatenkantoor, dat o.a. is gespecialiseerd in intellectuele eigendom, maakt dat u voor het beschermen van uw ideeën en voor alle juridische zaken die daar mee te maken hebben, in feite terecht kunt op één enkel adres.

Oriënterend gesprek

Heeft u een uitvinding en wilt u advies over de mogelijkheden van octrooibescherming? Maak dan een afspraak met een deskundige van Octrooibureau Griebling: een eerste oriënterend gesprek van maximaal een uur is geheel vrijblijvend.

Innovatiespreekuur

Heeft u algemene vragen op het gebied van intellectuele eigendom of R&D-samenwerking? Heeft u voor uw innovatie vragen over een financiering en subsidies? Heeft u vragen over de juiste juridische structuur voor uw bedrijf? Speciaal voor innoverende ondernemers in het MKB organiseren RTE Adviesgroep, Dohmen advocaten, De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs en Octrooibureau Griebling regelmatig een (gratis) innovatiespreekuur. Actuele tijden vindt u op de website www.griebling.nl.