HVN STRAALTECHNIEK B.V.

Logo HVN STRAALTECHNIEK B.V.

Hunebedstraat 2
5342 LK Oss

Tel. (0412) 729990

E-mail: info@hvn-straaltechniek.nl
Website: www.hvn-straaltechniek.nl

HVN Straaltechniek uit Oss is gespecialiseerd in het keramisch stralen van rvs- en aluminiumproducten. Keramisch stralen zorgt voor een gladder oppervlak en veroorzaakt minder stof.

Het voordeel van keramisch stralen

Rvs- en aluminiumproducten worden vaak gefinisht door ze te stralen. Dit kan op meerdere manieren: van zandstralen tot en met stralen met glasparels. HVN Straaltechniek is gespecialiseerd in keramisch stralen. De keramische korrels verwijderen de oxidehuid en eventuele lasverkleuringen en zorgen er daarnaast voor dat het oppervlak vier maal gladder wordt dan met glasparels.

Bij keramisch stralen kan er ruwheid behaald worden met een Ra-waarde van 1 µm. Dit is met name voor de voedingsmiddelentechnologie erg interessant omdat vuilaanhechting op het rvs- of aluminiumproduct zo voorkomen kan worden. In die branche wordt keramisch stralen dan ook vaak voorgeschreven.

Snel en flexibel

HVN beschikt over een grote straalcabine van 15 bij 6 meter en een hoogte van 3.80 meter. Dit formaat zorgt ervoor dat er ook grotere machines en producten gestraald kunnen worden. De cabine is bovendien zodanig uitgevoerd dat er twee personen tegelijk kunnen stralen. HVN Straaltechniek streeft er namelijk naar om de producten zo snel mogelijk weer bij de klant af te leveren. Voor het ophalen en retourneren beschikt HVN over een eigen transport waarin de goed verpakte producten onbeschadigd worden afgeleverd.

Veelzijdig

HVN Straaltechniek kan ook initialen, namen of logo’s op geslepen rvs stralen. En naast het stralen van rvs- en aluminiumproducten straalt HVN ook verschillende glasproducten zoals ruiten voor deuren met een reclamelogo, glasplaten en zelfs designproducten. Voordat de producten worden afgeleverd worden ze door HVN ontdaan van het straalmiddel en daarna vakkundig verpakt. De straalspecialist kan de producten zelfs stofvrij maken met osmose-water, dit zorgt ervoor dat zelfs de kleinste delen van het product stofvrij worden.

Kunstprojecten

De veelzijdigheid van het bedrijf blijkt ook wel uit de verschillende kunstprojecten die het heeft vervaardigd, zoals De kus van Prins Willem-Alexander en Maxima in Apeldoorn of De schreeuw opgedragen aan Theo van Gogh in Amsterdam.

Interview met de onderneming

En ook voor het stralen van een kunstwerk mag je bedrijfsleider Erik van Nuland bellen. “Leuk als je werk publiekelijk te bezichtigen is.” Keramisch stralen HVN Straaltechniek is uniek in de manier waarop ze stralen, zegt bedrijfsleider Erik van Nuland. “De meeste bedrijven gebruiken zand of glasparels en wij doen het alleen keramisch”, legt Van Nuland uit. “Dat houdt in dat we een soort kogeltjes gebruiken, die rond en mooi glad blijven. Daarmee verwijder je de oxidehuid (een laagje oxide op het moedermateriaal) en de blauwe lasverkleuringen en ontstaat een keurig glad afgewerkte machine.” Stralen als einde van het proces “Stralen is namelijk onderdeel van het productieproces van machines”, gaat Van Nuland verder. “Soms doen we renovaties, maar het gaat meestal om een eenmalige handeling, die altijd aan het eind van het bouwproces zit. Daarom moeten wij flexibel en heel snel zijn. Als er in het voortraject iets mis gaat,...

Volledig interview »