KOOY PIJNACKER B.V., VAN DER

Logo KOOY PIJNACKER B.V., VAN DER

Denariusstraat 19A
4903 RC Oosterhout

Tel. 088-3694240

E-mail: info@vdkooy.nl
Website: www.vdkooy.nl

Van der Kooy Pijnacker BV

Van afvalvetten naar bio-olie

Op innovatieve wijze transformeert het bijna zestig jaar oude familiebedrijf Van der Kooy Pijnacker BV afvalvetten tot duurzame grondstoffen, onder meer ‘groene’ biodieselproductie en andere oliën & vetten.

‘Afval bestaat niet’, wordt wel eens gezegd. Zeker door de groeiende groep bedrijven die op slimme wijze restproducten weten te hergebruiken. Van der Kooy Pijnacker B.V. is zo’n bedrijf. In 1958 in Pijnacker begonnen met stoomketelverhuur, en generaties later is het familiebedrijf inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereld van duurzame energie. Dit is allemaal te danken aan haar inventieve karakter. Het zoeken naar oplossingen en het meegaan met de tijd loopt als een rode draad door de geschiedenis van het innovatieve bedrijf. Zo veranderde bijvoorbeeld de brandstof voor de stoomketels in de loop der jaren van kolen, olie, gas. Inmiddels worden de stoomketels gestookt op zelfgeproduceerde bio-olie. 

Bio-olie

Toen Van der Kooy zich in 2013 volledig vestigde in Oosterhout is de focus gelegd op de duurzame productie van duurzame bio-olie. Van der Kooy Pijnacker BV verwerkt namelijk plantaardige en dierlijke bij- en restproducten van de olie- en vetverwerkende industrie tot bruikbare producten als bio-olie en technische oliën (niet geschikt voor menselijke consumptie maar wel bijvoorbeeld zeep of crèmes). Inmiddels is het bedrijf een belangrijke toeleverancier voor biodieselproducenten - er wordt in heel Europa geleverd. Met hun unieke proces is de hightec fabriek in staat vervuilde olien & vetten voor een klant op te waarderen. Ook branchegenoten, die deze expertise niet in huis hebben, maken van deze techniek gebruik om hun vervuilde oliën en vetten te verbeteren. De restproducten van dit proces, die voor Van der Kooy niet meer bruikbaar zijn, worden als biomassa geleverd aan biogasinstallaties of composteringsinstallaties. Er wordt niet alleen duurzaam biogas geproduceerd, ook het transport kan duurzaam zijn. Want naast vrachtwagens kunnen vanwege de ligging aan het Wilhelminakanaal schepen beladen worden tot 1500 ton. 

Van der Kooy heeft een tankopslag van 20.000 kubieke meter. Daardoor is het mogelijk de bio-olie te sorteren en in separate compartimenten op te slaan. Met zijn specifieke apparatuur kan het eigen laboratorium vooraf de productsoort bepalen. Daardoor gebeurt het opslaan heel zorgvuldig. 

Stoomketelverhuur

Ook jaren later is Van der Kooy Pijnacker nog altijd de specialist op het gebied van stoomketelverhuur. Van der Kooy verhuurt niet alleen de mobiele ketels, maar ook de bijbehorende apparatuur voor bijvoorbeeld toepassingen in de tuinbouw of industrie. Samen met offshore zijn tuinbouw en industrie de drie belangrijkste afnemers van de stoomketels. Van der Kooy levert deze ketels bovendien snel en op maat. Of de klant nu 240 kilo stoom nodig heeft of 15 ton. Ook hebben haar klanten de garantie dat de stoomketels in perfecte staat verkeren. Alles wordt prima onderhouden en is volledig veilig. Lloyds/Stoomwezen ziet daar met een periodieke controle op toe. De ketels worden wereldwijd verhuurd. Van der Kooy is sterk in het oplossen van specifieke problemen.

Tankreiniging

Van der Kooy Pijnacker BV is een echte industriële service verlener. Zo beschikt Van der Kooy over het juiste materieel om opslagtanks van plantaardige of dierlijke olie en vetten te reinigen. De tanks worden niet alleen drinkwaterschoon opgeleverd, maar Van der Kooy zorgt ook voor afvoer en de juiste verwerking van de restproducten.

Milieubewuste organisatie

Het hergebruiken van producten en grondstoffen gaat bij Van der Kooy zo ver dat het bedrijf niets weggooit. Alles wat het bedrijf binnenkomt, wordt door haar bewerkt of verwerkt. Op deze manier draagt het familiebedrijf graag bij aan een schoner, beter milieu. Net als haar productie van duurzame energie. Van der Kooy beschikt hiervoor over alle benodigde (milieu)vergunningen en is ISO 14001 gecertificeerd. Tevens bezitten de werknemers een VCA-certificaat.

Uitstekende service 24/7

Of het nu gaat om mobiele stoomketels of het ophalen van restanten van plantaardige en dierlijke oliën en vetten, Van der Kooy Pijnacker B.V. stelt alles in het werk om iedereen zo snel en goed mogelijk met hun eigen vrachtwagens te helpen. Daarom is er altijd wel iemand bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Wanneer u tijdelijk uw oliën of vetten op wilt slaan heeft Van der Kooy voldoende tankopslag tegen aantrekkelijke tarieven.

Interview met de onderneming

Dit familiebedrijf maakt o.a. afvalvet weer bruikbaar en innoveert bestaande bedrijfsprocessen naar verdere verduurzaming. Daarmee is de onderneming een interessante partner voor bedrijven die hoger op de duurzaamheidsladder willen komen, bijvoorbeeld door hun afvalvet te laten omvormen tot biobrandstof. Vetveredeling voor derden De nieuwe fabriekslocatie van Van der Kooy Pijnacker is te vinden aan het Wilhelminakanaal in Oosterhout. Annette van der Kooy: “We hebben de capaciteit om direct vanaf onze plant binnenvaarttankers van maximaal 1.500 ton te lossen en het afvalvet te verwerken tot o.a. biobrandstof.”  Terwijl Van der Kooy Pijnacker op de voormalige fabriekslocatie in Pijnacker werkte met een monosysteem, beschikt de onderneming nu over de middelen om tanks van elkaar te scheiden. Annette van der Kooy: “Vetveredeling voor derden is vanwege de gescheiden leidingsystemen nu mogelijk. We hebben nu zes systemen die we afzonderlijk van elkaar kunnen...

Volledig interview »