KUSTERS PRECISION PARTS

Logo KUSTERS PRECISION PARTS

Saksenweg 31
5349 AX Oss

Tel. (0412) 633328

E-mail: info@kustersexperts.nl
Website: www.kustersexperts.nl/

Aantal medewerkers: 40
Vestigingsjaar: 1973

Kusters Precision Parts 

DAAGT TECHNICI UIT MET COMPLEX EN NAUWKEURIG WERK 

Meedenken met de nieuwe generatie over fijn mechanische producten hoort wat Kusters Precision Parts betreft bij het moderne ondernemen. Het bedrijf uit Oss levert graag samen met de expertise van het personeel een bijdrage aan innovatieve projecten. Directeur Jan Kusters: ‘Voor onze medewerkers zit de uitdaging van het werk in de complexiteit en nauwkeurigheid.’

Kusters Precision Parts uit Oss produceert hoogwaardige, complexe componenten voor uiteenlopende sectoren. ‘Daarbij richten we ons op kleine tot middelgrote series van complexe componenten, gemaakt uit materialen als RVS, titaan en aluminium’, vertelt Kusters.

Toeleverancier

Als toeleverancier van VDL is het bedrijf uit Oss indirect betrokken bij de realisatie van hoogwaardige, complexe componenten die VDL aan ASML levert. Op dit moment wordt bij ASML gewerkt aan een machine die nog kleinere chips moet kunnen maken met de hulp van extreem ultraviolet licht. ‘Een complex project, waarbij om een nieuw type vessel wordt gevraagd waarvoor wij een aantal onderdelen leveren. Zonder het redesign van de vessel, kan een machine à 110 miljoen euro niet worden uitgeleverd.’ Kusters Precision Parts ziet de vraag naar het type onderdelen toenemen, omdat de moderne technologie bewust vraagt om betere en snelle chips die zaken nog makkelijker moeten kunnen uitrekenen. 

Kusters omschrijft de reden dat bedrijven zoals VDL en ASML in Oss uitkomen treffend: ‘Iemand moet ook de onderdelen maken voor de toepassingen die bedacht zijn. Wij voeren uit wat duizenden knappe koppen in Eindhoven bedenken.’ Hij ziet zijn bedrijf dan ook als een onderdeel van de innovatie die in de Brainportregio op grote schaal plaatsvindt. 

Standplaats

De standplaats in Oss omschrijft hij als gunstig. ‘Voor technici uit Noordoost-Brabant is de regio Eindhoven in de spits al snel een uur rijden. We bieden nieuw en uitdagend werk. Die uitdaging zit ‘m in de complexiteit en de nauwkeurigheid van de werkzaamheden. Onze vakmensen zorgen ervoor dat de meest complexe producten voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld. De arbeidsmarkt is weliswaar krap, maar we weten ons personeelsbestand dat uit veertig man bestaat te behouden met goede faciliteiten.’

Toch kan het bedrijf altijd nieuwe krachten gebruiken. Nieuwe mensen die bij het bedrijf komen werken, worden intern opgeleid. Ieder schooljaar maakt Kusters Precision Parts kennis met nieuwe stagiaires. Die voeren kleine opdrachten uit en kijken mee in het moderne machinepark, waar nagenoeg alle verspanende fabricagetechnologieën worden ingezet. 

Kruising tussen auto en helikopter

De prototypes, kleine series en het seriewerk uit de hand van Kusters Precision Parts zijn behalve voor machine- en apparatenbouw bedoeld voor toepassingen in de ruimtevaart, de elektronica en de chemische en voedingsmiddelenindustrie. Aan de automotive / luchtvaart industrie leverde de toeleverancier onderdelen voor de PAL-V Gyrocopter, waarvan inmiddels zeventig stuks zijn verkocht voor een half miljoen euro per stuk. Deze kruising tussen een auto en een helikopter gaat vanaf eind 2020 in productie en is ontworpen voor het bereiken van vooral onbegaanbare gebieden, maar die ook gewoon als een auto over de openbare weg kan rijden.

Interview met de onderneming

Foto: Jan Kusters, directeur van Kusters Precision Parts samen met de Hermle C-62 UP “Kijk, dit zijn onderdelen voor de olie- en gasindustrie. Dit onderdeel vind je straks terug onder de motorkap van een Porsche 911. En dít onderdeel maken we dan weer voor de chipmachines van ASML.” Jan Kusters, directeur van Kusters Precision Parts, wil maar zeggen: als toeleverancier in de verspanende industrie bedient het in 1973 opgerichte familiebedrijf uit Oss heel uiteenlopende klanten. “Daarbij richten we ons niet op massaproductie, maar juist op kleine tot middelgrote series van complexe componenten, gemaakt uit materialen als RVS, titaan en aluminium. Nauwkeurigheid is in ons vakgebied enorm belangrijk: soms gaat het echt om duizendsten van een millimeter. Gelukkig beschikken we over tientallen geavanceerde, deels gerobotiseerde machines, die elke mogelijke bewerking probleemloos kunnen uitvoeren.” De juiste vakmensen spelen hierin een belangrijke rol. Zij...

Volledig interview »