LKAB MINERALS B.V.

Logo LKAB MINERALS B.V.

Vlasweg 19,
4782 PW Moerdijk
Postbus 16
4780 AA Moerdijk

Tel. (0168) 388500
Fax (0168) 388599

E-mail: minerals.netherlands@lkab.com
Website: www.lkabminerals.com

Het internationale LKAB Minerals levert minerale grondstoffen voor de industrie. Het van oorsprong Zweedse bedrijf produceert magnetiet – een soort ijzererts- uit de mijnen in Lapland en verscheept het naar alle delen van de wereld. De Nederlandse vestiging in Moerdijk is actief in de verpakking en logistiek van MagnaDense (de magnetiet), mineralen voor diverse verven, coatings en kunststoffen en Calcifert producten, voor gebruik in de landbouw, die zowel planten als bodem verbeteren.

MagnaDense

MagnaDense is een zwaar toeslagmateriaal dat geproduceerd wordt van het mineraal magnetiet (Fe3O4). Het is een milieuvriendelijk en inert materiaal dat gebruikt wordt om beton zwaarder te maken. Zwaar beton wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de fundering van offshore platformen en windmolens, bij kustbescherming en bij medische en nucleaire stralingsbescherming. Magnetiet is een natuurlijk materiaal en onschadelijk voor de omgeving, onderzoek door Deltares heeft uitgewezen dat het materiaal chemisch stabiel is. Het bijzondere is dat door de toevoeging van MagnaDense, beton geproduceerd kan worden met een dichtheid tot 4000kg/m3. We kennen bij LKAB Minerals dan ook niet voor niets de slogan “MagnaDense; meer gewicht met minder volume”.

Magnetiet voor warmteopslag

Efficiënte en duurzame thermische energieopslag krijgt steeds meer aandacht. Het mineraal magnetiet (Fe304) is zeer geschikt om op een duurzame manier energie op te slaan. LKAB Minerals in Moerdijk onderzoekt in samenwerking met de Universiteit van Barcelona en internationaal onderzoeksinstituut CIC EnergiGUNE hoe magnetiet effectief gebruikt kan worden voor thermische energieopslag.

Ook warmte van andere energiebronnen dan zonnekrachtcentrales kan uitstekend in magnetiet worden opgeslagen. Dit is met name interessant voor bedrijven die warmte verbruiken; Restwarmte kan worden opgeslagen voor hergebruik later. Bovendien, omdat bij de conversie van elektriciteit naar warmte nagenoeg geen verliezen optreden is de inzetbaarheid nog veel groter. Bedrijven kunnen daardoor de warmtebatterij inzetten om flexibel stroom in te kopen voor hun industriële verwarming. Daarnaast wordt het ook mogelijk om tijdelijke overcapaciteit van groene energie uit zonnepanelen of windmolens op te slaan. 

Mineralen voor polymeren, verf en coatings

Een andere tak van sport zijn de mineralen voor polymeren, verf en coatings. Deze mineralen worden aan de diverse eindproducten toegevoegd vanwege hun bijzondere eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan verf of kunststof die bestand is tegen zeer hoge temperaturen of zout water, of die vlam-vertragend werkt. Andere voorbeelden zijn magneetverf of eindproducten met een bijzondere glans of glinstering.

Calcifert voor de landbouw

Door de overname van een bedrijf in Engeland in 2018, is het portfolio van LKAB Minerals in Nederland uitgebreid met de Calcifert producten. Deze in korrels geleverde producten, verbeter de efficiëntie van landbouwbedrijven door de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem te optimaliseren. Dit kan met het assortiment op calcium gebaseerde meststofkorrels, waaronder Calciumsulfaat, Magnesium en Kalk.

Centrale ligging

Door de centrale ligging binnen Europa is de vestiging in Moerdijk een belangrijke logistieke uitvalsbasis. Zowel over water als over de weg zijn veel landen gemakkelijk te bereiken. Bijkomend voordeel is dat in tegenstelling tot de ijskoude Scandinavische winters waardoor het moeilijk of soms onmogelijk is om producten te verladen, het in ons kikkerlandje niet zo extreem koud wordt en de verwerking en verkoop gewoon door kan gaan.

In Moerdijk worden de diverse mineralen opgeslagen, verscheept, bewerkt en verpakt. LKAB Minerals kijkt daarbij altijd naar de wens van de klant. De verpakkingsvorm en de samenstelling van de producten moet perfect aansluiten op het productieproces van de klant. Van zakken tot containers en van heel fijn tot grovere maten: alles is mogelijk.

Interview met de onderneming

LKAB Minerals is een internationale leverancier van allerlei mineralen, in met name Europa maar ook elders ter wereld. Het bedrijf is onderdeel van het Zweedse LKAB, dat ooit begon met het delven en bewerken van ijzererts voor de staalindustrie. Er zijn echter veel meer mineralen bruikbaar in bijvoorbeeld allerlei productieprocessen en de constructie. Daarom is LKAB Minerals opgericht, als leverancier van zo’n vijftig verschillende mineralen wereldwijd, gebruikt voor onder meer civiele techniek en constructie (zelfs offshore), de chemie, verf en coatings maar ook waterzuivering en de agrowereld. In ons land was het bedrijf nog niet groot in die laatste sector maar daar moet verandering in komen. Engelse innovatie Yvonne vertelt: “We hebben vorig jaar een Engels bedrijf overgenomen dat een product levert om grond te verrijken in de land- en tuinbouw. Het heeft Calcifert en het oogt als gewone mestkorrels. In dit geval zitten er echter de nodige aanvullende mineralen...

Volledig interview »