LKAB MINERALS B.V.

Logo LKAB MINERALS B.V.

Vlasweg 19,
4782 PW Moerdijk
Postbus 16
4780 AA Moerdijk

Tel. (0168) 388500
Fax (0168) 388599

E-mail: netherlands@lkabminerals.com
Website: www.lkabminerals.com

Het internationale LKAB Minerals levert minerale grondstoffen voor de industrie. Het van oorsprong Zweedse bedrijf produceert magnetiet – een soort ijzererts- uit de mijnen in Lapland en verscheept het naar alle delen van de wereld. De Nederlandse vestiging in Moerdijk is actief in de verpakking en logistiek van MagnaDense (de magnetiet), mineralen voor diverse verfcoatings en het hergebruiken van hoogovenmateriaal via de nieuwe productlijn Recycled Refractories.

MagnaDense

MagnaDense is een zwaar toeslagmateriaal dat geproduceerd wordt van het mineraal magnetiet (Fe3O4). Het is een milieuvriendelijk en inert materiaal dat gebruikt wordt om beton zwaarder te maken. Zwaar beton wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de fundering van offshore platformen en windmolens, bij kustbescherming en bij medische en nucleaire stralingsbescherming. Magnetiet is een natuurlijk materiaal en onschadelijk voor de omgeving, onderzoek door Deltares heeft uitgewezen dat het materiaal chemisch stabiel is. Het bijzondere is dat door de toevoeging van MagnaDense, beton geproduceerd kan worden met een dichtheid tot 4000kg/m3. We kennen bij LKAB Minerals dan ook niet voor niets de slogan “MagnaDense; meer gewicht met minder volume”.

Coating voor verf

Een andere tak van sport zijn de mineralen voor verfcoatings. Deze mineralen worden aan verf toegevoegd vanwege hun bijzondere eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan verf die bestand is tegen zeer hoge temperaturen of zout water, of verf die vlam-vertragend werkt, maar ook aan magneetverf of verf met een bijzondere glans of glinstering.

Hergebruik hoogovenmateriaal

Per 1 mei 2015 is LKAB Minerals B.V. gestart met een nieuwe productielijn. Recycled Refrectories past erg goed bij de duurzame filosofie van het bedrijf. De hoogovens van bijvoorbeeld cement-, aluminium- en staalfabrieken bevatten een bepaald soort stenen die bestand zijn tegen extreme hitte. Door gebruik van de ovens moeten deze stenen in de loop der tijd vervangen worden. LKAB Minerals BV koopt oude stenen op en sorteert en verwerkt deze. Restafval wordt verwijderd en het oorspronkelijke product wordt fijngemaakt. Zo blijft de grondstof voor nieuwe stenen over en is er sprake van een herbruikbaar product.

Centrale ligging

Door de centrale ligging binnen Europa is de vestiging in Moerdijk een belangrijke logistieke uitvalsbasis. Zowel over water als over de weg zijn veel landen gemakkelijk te bereiken. Bijkomend voordeel is dat in tegenstelling tot de ijskoude Scandinavische winters waardoor het moeilijk of soms onmogelijk is om producten te verladen, het in ons kikkerlandje niet zo extreem koud wordt en de verwerking en verkoop gewoon door kan gaan.

In Moerdijk worden de diverse mineralen opgeslagen, verscheept, bewerkt en verpakt. LKAB Minerals kijkt daarbij altijd naar de wens van de klant. De verpakkingsvorm en de samenstelling van de producten moet perfect aansluiten op het productieproces van de klant. Van zakken tot containers en van heel fijn tot grovere maten: alles is mogelijk.

Interview met de onderneming

LKAB Minerals is een internationale leverancier van allerlei mineralen, in met name Europa maar ook elders ter wereld. Het bedrijf is onderdeel van het Zweedse LKAB, dat ooit begon met het delven en bewerken van ijzererts voor de staalindustrie. Er zijn echter veel meer mineralen bruikbaar in bijvoorbeeld allerlei productieprocessen en de constructie. Daarom is LKAB Minerals opgericht, als leverancier van zo’n vijftig verschillende mineralen wereldwijd, gebruikt voor onder meer civiele techniek en constructie (zelfs offshore), de chemie, verf en coatings maar ook waterzuivering en de agrowereld. In ons land was het bedrijf nog niet groot in die laatste sector maar daar moet verandering in komen. Engelse innovatie Yvonne vertelt: “We hebben vorig jaar een Engels bedrijf overgenomen dat een product levert om grond te verrijken in de land- en tuinbouw. Het heeft Calcifert en het oogt als gewone mestkorrels. In dit geval zitten er echter de nodige aanvullende mineralen...

Volledig interview »