LOODSWEZEN REGIO SCHELDEMONDEN

Logo LOODSWEZEN REGIO SCHELDEMONDEN

Boulevard de Ruyter 8,
4381 KA Vlissingen

Tel. (0118) 489500
Fax (0118) 412 831

Email: scheldemonden@loodswezen.nl
Website: www.loodswezen.nl

Wat denkt een loods in de bocht naar de haven?

Een verraderlijke stroming vanuit het zuiden, sterke westenwind, een kwetsbare jachthaven in het oosten, tegemoetkomend scheepvaartverkeer. Op elk stuk van de route van open zee naar de kade weet de loods hoe jij een schip moet navigeren. Of het nu windstil is of stormt. Al ruim 400 jaar kunnen bemanningen, reders en de maatschappij blind op het werk van de Nederlandse loodsen vertrouwen. Elk jaar worden tienduizenden schepen veilig en vlot van en naar de Nederlandse havens en Vlaamse havens aan de rivier de Schelde geloodst.

Bij het Loodswezen kunnen we niet(s) zonder elkaar

Loodsen zorgen ervoor dat zeeschepen veilig en vlot van en naar de Nederlandse havens en Vlaamse havens aan de Schelde worden geloodst. Over soms moeilijk bevaarbare waterwegen, op elk mogelijk tijdstip en onder alle weersomstandigheden. Een zeer verantwoordelijke baan. Gelukkig staat de loods er nooit alleen voor. Achter hem staat een geoliede machine. Een organisatie met ruim 400 mensen die ervoor zorgen dat de Nederlandse registerloodsen elke dag weer een beroep kunnen uitvoeren.

Interview met de onderneming

Jarenlang werkte hij als stuurman voor onder andere de Holland America Line (HAL). Jeroen de Winter heeft de wereld gezien, van het koude Groenland tot de Caraïben. Maar het mooist vond hij toch altijd het laatste stukje van iedere reis. “Langs de kust wordt het wat drukker en intenser. Je hebt steeds meer andere scheepvaart. En het manoeuvreren in de haven is de kers op de taart.” Droombaan En dat is nu net het werk van de registerloods: de kapitein helpen om het schip veilig naar de wal brengen. “Het is echt mijn droombaan”, zegt hij. Voor de opleiding geldt een selectieprocedure. Wie die doorstaat, mag de interne geaccrediteerde opleiding tot registerloods volgen, de Master Maritime Pilotage. Specialist in het eigen vaargebied Nadat de opleiding van 14 maanden succesvol is afgerond, kan de aspirant aan de slag als registerloods in de regio Scheldemonden. De duur van de opleiding is afhankelijk van de vaarregio. Twee maanden volgen de...

Volledig interview »