OCT OOSTERHOUT CONTAINER TERMINAL B.V.

Logo OCT OOSTERHOUT CONTAINER TERMINAL B.V.

Visserijweg 3b
4906 CJ Oosterhout
Industrieterrein: Weststad

Tel. (0162) 467500

E-mail: office@octerminal.nl
Website: www.octerminal.nl

Transport over het water wordt steeds interessanter. Het vormt een prima alternatief voor wegtransport. Maar ook de combinatie van beiden zorgt voor betrouwbare en duurzame oplossingen. Oosterhout Container Terminal (OCT) draagt hiermee bij aan actuele vervoersvraagstukken. OCT maakt, evenals OMS en Rietveld Transport en Logistics, deel uit van Rietveld Holding B.V.

Container terminal

Wie over industrieterrein Westland II in Oosterhout rijdt, ziet in de verte twee grote brugkranen opdoemen. De gevaartes aan het Wilhelminakanaal behoren toe aan de Oosterhout Container Terminal. Met naast de twee brugkranen een kade van 345 meter en drie reachstackers, is de terminal een opvallende verschijning aan het water. Jaarlijks worden hier 55.000 containers verwerkt. Dat komt neer op dagelijks ruim 200 ladingen half- en eindfabrikaten.

Goede verbinding met wereldhavens

OCT is één van ’s lands grootste logistieke draaipunten en dat terwijl de terminal relatief jong is (de Oosterhout Container Terminal bestaat sinds het jaar 2000). Het bedrijf is in die jaren snel uitgegroeid tot een kwalitatief hoogstaande dienstverlener. Dit is mede te danken aan de prima verbinding met de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen. Wekelijks vertrekken er meer dan 25 afvaarten naar beide havens.

Transport, handeling en opslag

OCT is een complete binnenvaartterminal met een volledig dienstenpakket. Waar andere terminals alleen de handeling verzorgen, is OCT verantwoordelijk voor vervoer, handeling, opslag en opnieuw vervoer. Het bedrijf haalt de containers zelf met binnenvaartschepen op in Rotterdam en Antwerpen, verzorgt de handeling en het laatste stuk wegtransport naar -voornamelijk- de verschillende distributiecentra in de regio.

Alternatief voor wegtransport

OCT vaart met binnenvaartschepen met een capaciteit van 108 containers en 144 containers. Met dergelijke aantallen is binnenvaart een prima alternatief voor wegtransport. Het is efficiënt en betrouwbaar. Tegelijkertijd houdt een schip dat meer dan 100 containers vervoert, een groot aantal vrachtwagens van de weg. Een positieve boost voor het milieu en een riante kostenbesparing zijn het gevolg.

AEO-gebied

Om een snel en soepel transport te garanderen  zorgt OCT voor een snelle douaneafhandeling. Het partnerschap met douane-expediteur Otentic Customs zorgt ervoor dat de klant geen omkijken meer heeft naar transport- en douanedocumenten. Daarbij beschikt OCT over het AEO-certificaat en is de terminal aangemerkt als AEO-gebied. Dit stelt een klant in staat om later invoerrechten te betalen als de eindbestemming van de lading nog niet is bepaald.

Lean and Green

In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) streeft OCT er sinds 2009 naar de CO? uitstoot van de totale container supply chain van haven tot klant binnen 5 jaar met 20% te reduceren.  De maatregelen die hiervoor werden genomen, hebben er in 2011 toe geleid dat de Lean and Green Award in ontvangst genomen mocht worden. In 2013 mocht de Lean and Green Star aan het rijtje duurzaamheidsprijzen worden toegevoegd.

Loswal Vijf Eiken

In 2015 zijn de activiteiten aan de laad- en loskade  Vijf Eiken te Oosterhout gestart. Door het in gebruik nemen van deze kade worden er nu 4000 containers niet meer per truck, maar per schip vervoerd tussen OCT home terminal en OCT dependance Vijf Eiken kade.