SCHUT PAPIER

Logo SCHUT  PAPIER

Kabeljauw 2, 6866 NE Heelsum
Postbus 1, 6866 ZG Heelsum

Tel. (0317) 319110
Fax (0317) 352754
E-mail: info@schutpapier.com
Website: www.schutpapier.nl

Non wood vezels of restmateriaal als grondstof voor papier 

Wist je dat de vezels uit de stengel van een tomatenplant gebruikt worden om papier van te maken? Agro-vezels of restmateriaal worden steeds vaker ingezet als grondstof voor de productie van papiersoorten. Schut Papier uit Heelsum is koploper op dit gebied.

Met 400 jaar ervaring in het vervaardigen van ongestreken kwaliteitspapier beschikt deze kleinste en oudste papierfabriek van Nederland over unieke kennis van papier, kleuren en vezeltechnologie. Deze kennis zetten zij in voor voortdurende innovatie.

Urban thinking

Papier wordt traditioneel gemaakt van houtpulp, afkomstig uit andere Europese landen waar op een verantwoorde manier bomen worden aangeplant, speciaal voor de papierindustrie. Toch zoekt Schut Papier het liever dichter bij huis, maar in Nederland kennen we geen significante bosbouw. Daarom doet Schut Papier al jaren onderzoek naar alternatieve non-wood vezels, zoals tomatenvezels, spijkerbroeken, tulpenbollen, cacaodoppen, olifantsgras, waterplanten en allerlei andere lokaal beschikbare, vezelrijke reststromen. . “Vezels zitten namelijk overal”, vertelt directeur René Kort. “Zo ook in landbouwreststromen. Stengels en bladeren van gewassen als graan en maïs bevatten ook cellulose waar pulp van gemaakt kan worden. Afval van de één is grondstof voor de ander. Wij willen zo circulair mogelijk produceren. Net als dat wij reststoffen van de landbouw gebruiken, kunnen andere bedrijven weer de kleurstof van de tomatenplant gebruiken. Die hebben wij niet nodig voor ons papier.” 

Innovatieve technieken 

Schut Papier loopt niet alleen voorop met innovatieve programma’s om natuurlijke vezels uit reststromen te gebruiken voor bio-based papierproducten, maar zij doen ook onderzoek naar alternatieve natuurlijke middelen voor het kleuren van papier. Met eeuwenlange kennis van vezels en de nieuwste technologieën weet Schut toegevoegde waarde te creëren voor iedere klant. Zij weten zelfs te groeien in dit digitale tijdperk waarin steeds meer papierloos wordt gewerkt. Dit doen zij door op zoek te gaan naar niche markten. Kort: “Zo hebben we een papier ontwikkeld die schimmel op rozen tegengaat. Zo’n 40 tot 60% van de rozen die geïmporteerd worden uit Afrika wordt vernietigd omdat er schimmel wordt geconstateerd. We ontwikkelden een papier om boeketten in te verpakken met een actieve stof die schimmel bestrijdt. Dan creëer je wel echt toegevoegde waarde.” Schut Papier werd ook benaderd om filterpapier te maken waarmee vuil water kan worden gefilterd tot veilig drinkwater.

Jouw eigen papier 

Schut Papier beschikt over een relatief kleine productie-unit. Met een bereik van 55 tot 600 gr/m² kunnen zij de meest uiteenlopende papiersoorten produceren, zonder beperkingen wat betreft formaat, dikte en kleur. Hun specialiteiten zijn kunstenaarspapier, grafisch papier, gekleurd papier en technisch papier, maar zij kunnen alles naar wens maken. Vanaf 2 ton is het al mogelijk om een eigen papiersoort op maat te laten ontwikkelen en produceren. Ook zijn ze gespecialiseerd in het aanbrengen van oppervlaktestructuren, watermerken en (barrière)coatings. 

Pilotfabriek

De papiermachine bij Schut Papier is één van de kleinste industriële papiermachines. Grote bedrijven doen dan ook regelmatig tests op de machine van Schuit Papier voordat men gaat produceren op grote papiermachines. Met beperkte investeringen in tijd en kosten maken zij hiermee een volledige inschatting van de haalbaarheid en resultaten op full scale niveau. 

Als zelfstandig opererend onderdeel van de sterke Franse groep Exacompta Clairfontaine S.A. is Schut Papier uitgegroeid tot een krachtige organisatie met 40 werknemers, een zeer ruim en divers productportfolio en afnemers over de hele wereld.