home » bedrijven » Bouw »

TOOLS FOR TECHNOLOGY (TFT)

Logo TOOLS FOR TECHNOLOGY (TFT)

Kortijzer 8
5721 VE Asten

Tel. (0493) 440399

E-mail: info@tft-bv.nl
Website: www.tft-bv.nl

Intelligente mallen TFT besparen tijd en geld

Tools for Technology (TFT) in Asten produceert intelligente opspanmallen, lasmallen en lektestmallen voor onder meer de automotive-, luchtvaart-, consumenten- en agrarische industrie. ‘Door intelligente mallen te gebruiken kan de bewerking van verschillende producten in één opspanning gebeuren. Dat bespaart bedrijven veel tijd en geld’, vertelt projectmanager Jorg van Kessel van TFT.

TFT werd in 1998 opgericht door Jos van de Ven en Huub Gerardts. Bij het bedrijf werken inmiddels zo’n 20 mensen. Het bedrijf profileert zich steeds meer als een specialist in de ontwikkeling en vervaardiging van opspanmallen.

Poka yoke

De mallen die bij het Astense bedrijf worden gemaakt, zijn poka yoke. Dit wil zeggen dat het gereedschap zodanig is ingericht dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken voor de operator. Van Kessel: ‘Onze grote kracht is dat wij bij het maken van de mallen anticiperen op bewerkingen die later in het proces nog volgen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van sensoren voor productdetectie en pneumatiek en hydrauliek voor het vastklemmen van de diverse productdelen. Wij proberen om zoveel mogelijk productdelen in één opspanmal te verwerken. Hierdoor is de omsteltijd kort en wordt de totale cyclustijd gereduceerd. Bovendien wordt elke mal zo geconstrueerd en opgebouwd dat we na het proefdraaien eenvoudig correcties en wijzigingen kunnen doorvoeren. Op deze manier is de verspilling minimaal.’

Alle bedframes van Auping worden op mallen van TFT gelast

Bekende klanten van TFT zijn onder meer Auping, Bosal, Fokker, DAF Trucks, Eurotech en Dorel Juvenile. Voor een gieterij ontwikkelde en produceerde het bedrijf een hydraulische opspanmal welke in een CNC freesbank kon worden gemonteerd. Voor deze speciale omgeving rekening houdend met spanen en koeling werd productdetectie toegepast.  Beddenfabrikant Auping liet meerdere lasmallen maken bij TFT. Van Kessel: ‘Daarbij moesten we rekening houden met de nauwkeurige maatvoering van de gelaste eindproducten, het lasbereik, de verschillende productvarianten en het ergonomisch bedieningsgemak. Daar zijn wij goed in geslaagd, want alle metalen bedframes, worden nu op onze lasmallen gelast.  

Wensen van de klant

Van Kessel benadrukt dat TFT hierbij altijd werkt vanuit de wensen van de klant. ‘Een project start altijd met een vraag van een klant, die een proces wil automatiseren, onderdelen goedkoper wil produceren of streeft naar een continue kwaliteit van zijn producten. Vervolgens gaan wij aan de slag om deze vraag efficiënt, duurzaam en rendabel op te lossen. Uiteindelijk komt het vaak neer op een juiste combinatie van kostenreductie, productietijd, ergonomie en continue kwaliteit, waarbij de klant bepaalt waar de nadruk op moet liggen.’