TRAININGSCENTRUM VLISSINGEN

Logo TRAININGSCENTRUM VLISSINGEN

Oosterhavenweg 22-24, 4382 NL Vlissingen


Tel. (0118) 466050
Fax (0118) 479340
E-mail: info@trainingscentrum.eu
Website: www.trainingscentrum.eu

Aantal medewerkers: 15

In de Buitenhaven van Vlissingen bevindt zich een groot en professioneel trainingscomplex speciaal gericht op brandweertrainingen, bedrijfshulpverlening (BHV) en ontruimingen. Trainingscentrum Vlissingen vergroot hier jaarlijks de bedrijfsveiligheid door zo’n 15.000 cursisten te trainen. Zelfredzaamheid vormt hierbij een belangrijk onderdeel.

Brandweertrainingen

De geschiedenis van Trainingscentrum Vlissingen voert alweer zo’n dertig jaar terug. Directeur Willem Brinkman weet het nog: “Er was destijds een brandweercommandant die vond dat er realistisch getraind moest worden.” Met het terrein aan de buitenhaven werd een geschikte locatie gevonden. Sinds jaar en dag heeft het terrein van Trainingscentrum Vlissingen alles om calamiteiten op land na te bootsen. Van ontruimingen tot brand in een metrostation tot treinincidenten. En met de aanwezigheid van De Ruyter Training en Consultancy kan er ook getraind worden voor ‘het overleven op zee’, de nautische trainingen.

Bedrijfsveiligheid voor MKB

Het terrein is uitermate geschikt voor brandweertrainingen. Brandweerkorpsen uit het hele land volgden al training in Vlissingen. Toch is het terrein zeker ook voor het MKB en de gewone burger, benadrukt Brinkman. Zo leidt Trainingscentrum Vlissingen jaarlijks vele BHV-ers op en instrueert het midden- en kleinbedrijven over brandveiligheid en ontruiming.

Zelfredzaamheid

Naast het trainen en opleiden, is er volgens directeur Brinkman een andere rol voor het Trainingcentrum weggelegd. “Wij willen mensen attent maken op zelfredzaamheid. Denk daarbij aan het plaatsen van rookmelders of het hebben van een vluchtplan.” Ervaren als hij is, weet Brinkman dat er een hoop leed kan worden voorkomen als mensen maar voorbereid zijn.

Webshop

Met de webshop probeert Trainingcentrum Vlissingen zo goed mogelijk op deze behoefte in te spelen. Daar vindt men een keur aan hoogwaardige producten voor de eerste hulp. Van brandblussers, blusdekens tot aan EHBO-middelen en rookmelders. Ideaal voor wie direct met (brand)beveiliging aan de slag wil.

Investeren en innoveren

Trainingscentrum Vlissingen zal niet snel achterover leunen. Dat kan ook niet in de huidige tijd. Die actieve houding werpt zijn vruchten af. “Ondanks de recessie is onze omzet gestegen met 40 procent. Dit kan door te blijven investeren en innoveren, het MKB en de burgers erbij te betrekken en bewustzijn te creëren.”

Samenwerken met lokale ondernemers

Brinkman gelooft hiervoor in samenwerking. “De overheid trekt zich terug, dus moet je het samen doen. Zoek met elkaar die verbinding. Help elkaar, doe dingen op een slimme manier, deel kosten. Zo proberen wij ons steentje ook bij te dragen. We zijn maatschappelijk betrokken bij de gemeente, bijvoorbeeld door sponsoring. En dat hoeft niet altijd in geld.”

Maatschappelijke bijdrage

Eén van de evenementen waar het Trainingcentrum zich aan verbonden heeft, is Rescue Vlissingen. ‘Eén van de grootste publieke hulpverleningsevenementen van Nederland’. Maar het trainingscentrum is er ook voor verantwoordelijk dat door heel Vlissingen AED’s hangen die door iedere burger te gebruiken zijn. En daarmee drukt zij flink haar stempel op de (bedrijfs)veiligheid in haar eigen regio en ver daarbuiten.

De voordelen van meerdaags oefenen

In de toekomst zal het Trainingscentrum zich nog nadrukkelijker profileren op kwaliteit. Kwaliteit die ook nu al volop aanwezig is. Zo worden de trainingen al dertig jaar gegeven door ervaren instructeurs. En het Trainingscentrum voldoet aan de NEN- en ISO-normen. Maar het positieve effect van meerdaags oefenen mag volgens directeur Brinkman beter belicht worden. “Verworven technieken zakken weg. Bij meerdaags oefenen blijven ze beter hangen en hoef je minder te herhalen.”

Op 1 oktober 2014 heeft Omroep Zeeland een kort nieuwsbericht uitgezonden over het Trainingscentrum, "Het Trainingscentrum heeft wind in de rug".

Interview met de onderneming

Senior Onderhoudsdeskundige Brandbeveiliging Peter de Jonge aan het woord   Werkt per week: 40 uur Eerste baan: Gereedschapsmaker Hoe zou u uzelf omschrijven? Als een betrokken, gedreven en betrouwbare medewerker. Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit? Van fijnmetaalbewerker naar dienstverlener onderhoud, verkoop en advies in de brandbeveiliging. Op welke manier biedt het trainingscentrum haar klanten unieke meerwaarde naar uw mening? Door de ervaring die wij opdoen in bijvoorbeeld BHV lessen bij het gebruik van blusmiddelen, gebruiken wij dit ook in onze advisering van producten en diensten in de brandbeveiliging. Maar ook door het les krijgen van echte mensen uit de brandweerwereld met veel ervaring, die dit graag willen delen met cursisten. Daarbij wordt er op maat getraind én mogen cursisten met verschillende blusstoffen werken, dit in tegenstelling tot andere BHV-aanbieders. Hoe ziet u de toekomst voor Trainingscentrum Vlissingen?...

Volledig interview »