VDL GROEP B.V.

Logo VDL GROEP B.V.

Hoevenweg 1
5652 AW Eindhoven
Postbus 8811
5606 LV Eindhoven

Tel. (040) 2925000
Fax (040) 2925050

E-mail: info@vdlgroep.com
Website: www.vdlgroep.com

Industriële toeleverancier en bussenbouwer

De VDL Groep is een internationale, industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven.

Sinds de oprichting in 1953 is de VDL Groep uitgegroeid tot een onderneming met 80 bedrijven, verspreid over 16 landen met ruim 7.200 medewerkers. Het is een bundeling van flexibele, zelfstandige bedrijven met elk hun eigen specialisme.

Metaal en kunststof

De producten van VDL, die met name gemaakt zijn van metaal en kunststof, worden in allerlei toepassingen gebruikt. Hoofd personeelszaken Jeroen Flier: “Omdat we bijna alle technische bewerkingen in eigen huis hebben leveren we aan diverse markten zoals de semiconductor, medische, energie en de automotive industrie.

Een heel herkenbaar product zijn natuurlijk onze touringcars en openbaarvervoerbussen, maar we maken ook brievenbussen voor TNT, zonnebanken, bushokjes, containersystemen, onderdelen voor chipmachines voor ASML en automatiseringsstraten voor de productie van auto’s. En dat is nog maar een kleine greep uit het assortiment”, aldus Jeroen. “En steeds vaker gaat het niet alleen meer over het maken van het product, maar worden we in een vroeg stadium ook ingeschakeld bij het ontwikkelingsproces.”

Groeien in Nederland

Als één van de grootste familiebedrijven van Nederland hecht VDL veel waarde aan het blijven produceren in Nederland en België. Jeroen: “Dat betekent dat we steeds verder automatiseren en robotiseren om de concurrentie van lagelonenlanden voor te blijven. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk het vakmanschap te promoten en te behouden. Want zonder mensen geen bedrijf.”

Na het crisisjaar 2009, waarin nog steeds een winst van 18 miljoen euro werd behaald, gaat het nu weer beter. De VDL Groep sloot 2010 af met een winst van bijna 77 miljoen. Jeroen: “We hebben onze vakmensen tijdens de crisis kunnen behouden door gebruik te maken van de deeltijd-WW regeling en het schuiven van mensen tussen de verschillende VDL-bedrijven. Nu de crisis in de meeste sectoren achter ons ligt, zijn we weer op zoek naar nieuwe medewerkers die mee willen groeien met VDL.”  

Altijd op zoek naar vakmensen

Daarbij zoekt VDL zowel denkers als doeners. De functies variëren van technisch tot management niveau. “Steeds vaker zijn we op zoek naar werkvoorbereiders, project managers en project engineers op HBO en universitair niveau. Mensen die ons helpen productieprocessen zodanig in te richten dat we slimmer kunnen produceren. Professionals die in creatieve oplossingen denken.

Daarnaast zoeken we ook vakmensen zoals mensen met ervaring in de mechatronica, plaatwerkers, verspaners en lassers of bankwerkers. Daarbij wordt flexibiliteit en de kennis van constructies steeds belangrijker. Zij moeten weten hoe ze een CNC-machine moeten programmeren.”

Doorgroeimogelijkheden voor medewerkers

VDL biedt haar medewerkers een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Jeroen: “Fouten maken mag, als je er maar van leert.” Daarnaast zijn er volop mogelijkheden voor persoonlijke groei. “We doen veel aan vakscholing. Daarbij denken we sterk vanuit de praktijk. Wat wil je leren? En hoe kun je dat toepassen binnen je werk?
Vervolgens worden persoonlijke doelstellingen vastgelegd. Om die doelstellingen te behalen hoef je niet bij één VDL-bedrijf te blijven. Doorgroei naar andere bedrijven binnen de VDL Groep is zeker mogelijk. Dat kan zowel in binnen- als buitenland.”

Informele sfeer

VDL is een echt familiebedrijf met haar roots in Brabant. Jeroen: “De sfeer binnen ons bedrijf is het best te omschrijven als open, informeel, direct en no-nonsense. Bij ons werken mensen met een interesse voor techniek. Mensen die houden van aanpakken, plezier hebben in hun werk en graag samenwerken om het best mogelijke resultaat neer te zetten. Niet voor niets is onze slogan ook ‘Kracht door samenwerking!’”