ZUTPHEN SERVICE B.V., VAN

Logo ZUTPHEN SERVICE B.V., VAN

Binnenveld 11
5462 GK Veghel

Tel. (0413) 311411

E-mail: info@vzservice.nl
Website: www.vzservice.nl

Van Zutphen staat voor voedselveiligheid

Het landelijk opererende Veghelse bedrijf Van Zutphen Service verzorgt al sinds 1987 service en onderhoud op het gebied van keukeninstallaties, vending-apparatuur en koelingen. Het is het enige bedrijf in Nederland dat klanten van één onderhoudscontract voorziet. Met Van Zutphen zijn zij in het onderhoud van hun foodapparatuur verzekerd van slechts één aanspreekpunt en dat is wel zo handig.

Volgens directeur Theo van Zutphen is het vooral belangrijk dat de juiste apparatuur wordt gebruikt voor de juiste voeding. ‘Je ziet momenteel dat er in de groothandels veel nieuwe voedingsproducten worden geïntroduceerd, vers maar ook veel kant-en-klare producten. Daar wil het bij het bakken, braden, koken en grillen of op een andere wijze bereiden in de keukens nog wel eens fout gaan. De meeste mensen weten niet heel goed om te gaan met de vraag hoe ze die producten moeten bereiden. Daar hebben wij als servicebedrijf zeker richting de professionele wereld oplossingen voor als het gaat om bijvoorbeeld het toepassen van de juiste temperatuur, benodigde vochtigheid en bereidingsduur. Neem wokgroenten bijvoorbeeld: daarbij wordt vaak begonnen met wokken en hoge temperaturen. Dat terwijl die groenten van te voren eerst even beetgaar gekookt moeten worden zodat ze daarna ook uit bacteriologisch oogpunt beter te bereiden zijn.’

Friteuses

Ook het gebruik en onderhoud van friteuses is een punt van aandacht. Van Zutphen daarover: ‘Er  wordt vaak gezegd dat het vet slecht en ongezond is. Maar op het moment dat je een friteuse opde goede manier gebruikt – dus met de juiste temperatuur en de juiste bakduur – dan is het allemaal een stuk minder ongezond. Sterker nog: dan kan het zijn dat het gewoon een gezond product is. Wij maken heel veel vaak mee dat dit soort apparatuur niet goed gebruikt wordt. Dat is helaas ook in professionele keukens zo. Dat is een slechte zaak natuurlijk. Daarom is het voor ons zo belangrijk om iedereen te overtuigen van het feit dat hier in de grootkeukenwereld meer aandacht voor moet komen.’

NEN 3140

Zo zijn er ook nog heel veel bedrijven die hun elektrische apparatuur niet laten keuren, vertelt Van Zutphen: ‘Die laten geen NEN 3140-keuring uitvoeren of doen geen conditiemetingen waardoor er werkfouten ontstaan door onregelmatigheden in tijd, temperatuur en vocht. Het met de verkeerde temperaturen afwassen van het serviesgoed komt ook veel voor. Daardoor treedt er vervuiling en eventueel besmetting op. Dat zijn allemaal dingen die meespelen richting gezondheid en veilig eten en verantwoorde voeding.’

Gecertificeerd

Er zijn dus nog de nodige bedrijven die wat dat betreft nog opvoeding nodig hebben, zo constateert Van Zutphen: ‘En wij kunnen ze daar heel goed bij helpen als het gaat om service en onderhoud van professionele apparatuur voor koeling, vending en grootkeuken. We zijn namelijk het enige bedrijf in Nederland dat voor alle drie die pijlers volledig gecertificeerd is. Onderhoud van apparatuur is vanzelfsprekend heel belangrijk. Helaas wordt het nog te vaak gezien als vervelende kostenpost. Maar als er mensen ziek worden of er komt een keuringsinstantie langs, dan hebben ze een veel groter probleem.’

Voedselveiligheid

Van Zutphen probeert de wet- en regelgeving op dit gebied serieus onder de aandacht te brengen: ‘Alle voorschriften en veiligheidsregels die van toepassing zijn, passeren de revue bij onze klanten. Zij beseffen zich terdege dat het juiste gebruik en onderhoud van apparatuur een voorwaarde is voor de voedselveiligheid tijdens het bereiden en bewaren van voedsel.’