Go Green!

Go Green!
  • Marketing & Communicatie

Elke uur van de dag kun je er voor kiezen een milieubewustere keuze te maken om zo bij te dragen aan een gezonder leefklimaat. Zelfs de kleinste bewustwording telt en bespaard vaak een heleboel geld!

De motivatie voor een milieubewustere keuze is voor iedereen anders;

  • De staat van de natuur 
  • Dierenleed 
  • Zakelijk imago verbeteren
  • Kostenreductie
  • Werven van nieuwe medewerkers
  • Werkomgeving aangenamer maken

Gelukkig dragen vele van ons privé al en steentje bij aan een beter milieu, maar laten we onze werkplek niet vergeten! Gemiddeld spenderen we namelijk maar liefst 90% van ons dagelijks leven binnen, waarvan 40 uur op (thuis) kantoor. Dus is het hoog tijd om ook eens te kijken hoe we daar met behulp van een aantal simpele aandachtpunten ons milieubewuster kunnen gedragen. 

Energieverbruik

Op iedere computer zit een optie tot powermanagement. Hierdoor wordt de helft van het energieverbruik bespaard én worden de koelingskosten gedrukt omdat de computer minder warmte afgeeft. Ook geven de schermen hierdoor minder elektromagnetische straling af, wat gezondheidsklachten kan verminderen. 

Velen denken dat de standbymodus energie bespaard, maar ook dan verbruikt de computer energie. Denk ook aan de randapparatuur: printers die de hele dag standby staan terwijl ze amper gebruikt worden. Denk aan de verwarming, verlichting en de airco. Laat deze niet dag en nacht draaien als er niemand op kantoor is. Gebruik de vaatwasser niet voor een aantal kopjes, was ze  even met de hand af. Zet de vaatwasser op een kort programma. Denk niet ‘oh het is maar op mijn werk, ik laat ik hem 2,5 uur draaien. Je zal schrikken als je ziet hoeveel energie je bedrijf op jaarbasis zo ‘verspild’.

Beperk papierverbruik

Tegenwoordig is het niet zo moeilijk meer om papierloos door het leven te gaan. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Probeer daarom álle correspondentie digitaal te laten verlopen, dus ook de nieuwsbrieven, agenda’s, presentaties. De handtekening kan ook digitaal, dus officiële documenten kunnen ook via de mail officieel ondertekend worden. Het niet alleen milieuvriendelijker, het is ook efficiënter en met één druk op de muis vind je de documenten weer terug. Kan je er toch niet omheen om een keer iets af moeten drukken, probeer dit dan altijd dubbelzijdig te doen en met milieuvriendelijk papier (gerecycled of chlorine-vrij papier). Door producten met een FSC keurmerk te kopen lever je een bijdrage aan duurzaam bosbeheer.

Ecologische footprint

Stimuleer de medewerkers om ook milieubewuster te zijn, stel doelen. Neem in de interne nieuwsbrief op welke milieuvriendelijke doelen er behaald zijn en wellicht kan er met een deel van de bespaarde kosten een leuk bedrijfsuitje gepland worden! Vergeet ook vooral niet om  je klanten op de hoogte te stellen van  je vorderingen.  Via social media kun je klanten informeren over de vorderingen en  ze aansporen mee te doen. Zo maken we ieders leefomgeving een stukje groener. 

Niet alleen voor huidige klanten en medewerkers is dit positief, zo'n 'groene campagne' is een heel goede marketing. Mensen kiezen tegenwoordig vaker voor bedrijven die bewust omgaan met het milieu. Je creëert dus niet alleen een fijnere werkplek, maar ook een beter bedrijfsimago.

Milieuvriendelijk  woon-werkverkeer

Waar je het milieu ook zeer mee kan ontlasten is in het verkeer. Stimuleer je medewerkers om te carpoolen of met de fiets te komen. Ook het openbaar vervoer is nog altijd een stuk minder belastend voor het milieu dan de auto. Momenteel werken we veel vanuit huis. In eerste instantie gedwongen door de omstandigheden, maar wellicht is het voor bepaalde medewerkers mogelijk gedeeltelijk te blijven thuiswerken. Informeer bij  je accountant  naar de belastingvoordelen voor het bedrijf als je duurzaam woon-werkverkeer stimuleert bij je werknemers.

Ook voor zakelijke trips naar het buitenland waarvoor al snel het vliegtuig gepakt wordt, zou je ook wat vaker met de trein kunnen gaan. Dit scheelt een hele hoop vervuiling.Hebben je medewerkers een auto van de zaak, kies dan voor een volledig elektrische auto.

Aangename werkomgeving

Een hele dag in één en dezelfde ruimte verblijven zonder buitenlucht is niet ideaal. Je kunt de luchtkwaliteit verbeteren door planten neer te zetten. Ze geven niet alleen sfeer aan een ruimte ,ze absorberen daarnaast als geen ander luchtvervuiling en verhogen het zuurstof gehalte in de lucht. 

Door deze simpele punten toe te passen kun ook jij tijdens je werk bijdragen aan een gezonder leefklimaat.  

Auteur: Lisa-Marie Eerkes

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!