Imagodingetje

Imagodingetje
  • Marketing & Communicatie
  • Sally Jansen

Voor het schrijven van deze blog ben ik gaan nadenken over wat wij als bureau vertegenwoordigen. Wie zijn wij en waar staan we voor? Als designers krijgen we snel zo’n hippe sticker op ons voorhoofd geplakt.

Snelle jongens en meisjes met de nieuwste gimmicks in de merktassen en een flitsend sociaal leven. Maar zijn wij dat wel? En wat verwachten onze klanten?

Ik werd weer eens geconfronteerd met zo’n imagodingetje toen ik onlangs mijn bordeauxrode Renault Kangoo tussen een Porsche Cayenne en een Jaguar Huppeldepup parkeerde, voor de presentatie van moodboards voor een aanbesteding in de kledingbranche. Zou het kunnen dat het rijden van een suffe familieauto mijn professionele imago zou beschadigen? Dat de kinderzitjes achterin mijn moederstatus zouden onderstrepen en een schaduw werpen op de jarenlange ervaring als communicatie-adviseur?

Positioneren

Wat in onze branche zo mooi positioneren heet, betekent dat je als onderneming naar buiten komt met een kloppend verhaal. Je biedt een goed, onderscheidend product of dienst aan, met duidelijke eigenschappen voor een doordachte doelgroep. Je vertaalt deze boodschap in corporate- en/of promotionele uitingen. En als er dan naar het ontstane pakket wordt gekeken moet het bedrijf zichzelf herkennen. Daar gaat nog wel eens wat mis…

Hoe vaak worden we niet misleid door een aantrekkelijke verpakking? Is de inhoud wel zo goed als gepresenteerd en gepretendeerd? En hoe betrouwbaar is die überhippe webshop eigenlijk?

Het kan ook de andere kant op werken. We komen vaak genoeg ondernemingen tegen waar het imago te kort doet aan de werkelijkheid. Wat zonde! Over smaak valt te twisten maar het minste wat men moet willen bereiken is worden gezien als een professional.

Brand-key model

Vraagt u zich nu af hoe het gesteld is met uw eigen organisatie? Het inzetten van een brand-key model kan helpen bij het vinden van het antwoord. Dit model kent verschillende vormen en wordt gebruikt bij het positioneren van merken (product, dienst of zelfs personen). Het doorlopen van 8 stappen is vaak voldoende om een beeld te schetsen van de huidige situatie en te leiden naar een relevante positionering:

  1. Bestudeer de concurrentie-omgeving,
  2. Baken je doelgroep af,
  3. Zoek naar de (latente) beweegredenen van deze doelgroep,
  4. Benoem de voordelen van het merk,
  5. Consolideer het karakter van het merk: waar staat het voor en waar gelooft het in?
  6. Beargumenteer de concrete redenen op grond waarvan het merk als beste keuze gezien kan worden,
  7. Breng in kaart wat de verschillen zijn van het merk ten opzichte van de concurrentie en, ten slotte
  8. Vat de essentie van het merk samen in één of twee woorden. Zie zo, inzicht! De kern van alle juiste beslissingen op marketinggebied.

Terug naar onszelf. Wij hebben onze weg gevonden in een (niche)markt die minder gevoelig is voor opsmuk en gaat voor resultaat. Onze authentieke uitstraling zorgt voor een selectie van opdrachtgevers met wie wij vervolgens op één lijn zitten. Het op je gemak voelen bij je zakelijke partners, in welke branche dan ook, is vitaal voor het creatieve sparren en het uiten van de nodige kritische noten. Blijf bij jezelf, dan zit je altijd goed.

En die Kangoo... Het is zo’n typisch geval van dingen die vanzelf weer mooi worden door lelijkheid. Het verleent me een rebelse status, een tegendraadse air. Ik houd hem nog even!

Sally Janssen

Over de Auteur:
Sally Janssen is eigenaar van Liquidificador, een ruim inzetbaar reclame- en vormgevingsbureau. Ze ontwikkelt complete concepten, DM campagnes, logo's, huisstijlen, advertising, print media, websites en mailings.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!