Ontdek het geheim van non-verbale communicatie

Ontdek het geheim van non-verbale communicatie
  • Marketing & Communicatie

In deze blog neemt Paul Claessens, trainer bij Kenneth Smit, je mee in de wereld van de non-verbale communicatie. En hoe je aan de hand van deze non-verbale communicatie je relaties kunt verbeteren.

Ik bekeek onlangs met mijn vrouw (Linda) een programma over hoe politieke partijen zich voorbereiden op de komende verkiezingen. Gevolgd werd de partijleider van een middelgrote partij. De naam doet er niet toe. Hij/zij kwam in beeld bij tal van activiteiten en gesprekken, waaronder een overleg met de mensen van het verkiezingsbureau. Wij keken het programma uit zonder er op te reageren.

Een dag later vroeg ik Linda wat voor indruk de politicus op haar had gemaakt. ´Sprak het je aan? Wat viel je op? Was hij/zij overtuigend? Denk je dat hij/zij hiermee veel stemmen zal winnen?´ Zelf had ik vooral op het brede plaatje gelet, dus inclusief het non verbale deel en ik had mijn conclusies getrokken. Voor mij was het een test om te weten wat iemand, die de theorie rond non verbaal gedrag gemiddeld kent en neutraal naar iemand kan kijken, er van vindt. Haar reactie was dat de politicus niet overtuigend was, zelfs twijfelde aan eigen tekst, te veel met zichzelf bezig was en onvoldoende gericht was op de ander, slecht luisterde en onrustig, zelfs niet authentiek overkwam.

 

Op mijn vraag wat voor dit gevoel had gezorgd kon zij geen duidelijke reden geven. Dit is nu wat veel voorkomt in gesprekken. We hebben een goed/fout gevoel bij een gesprek en/of persoon maar hebben geen idee waar dat door komt. Op welk gedrag mogelijk leidde tot dit oordeel kom ik straks terug. Ik laat hierbij buiten beschouwing de mogelijkheid dat eerdere meningen worden meegewogen, wat kan leiden tot selectieve waarneming.

 

 

 

Wat een ieder moet weten over non verbaal gedrag

 

Allereerst moeten we ons bewust zijn van ons eigen non verbale gedrag. Weten welk gedrag je vertoont en wat dat voor effect heeft op anderen. Als deze politicus dat had beheerst had er voorkomen kunnen worden dat gedurende vrijwel het hele programma een niet effectief signaal werd uitgezonden.

 

Vervolgens is het handig om het non verbale gedrag van de ander te kunnen lezen. Non verbaal vertelt hij je hoe hij zich voelt en hoe hij over het onderwerp of jou denkt.

 

Tenslotte kun je door non verbaal gedrag effectief in te zetten de ander beïnvloeden. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld een deal wilt sluiten bij een klant of in gesprek met een medewerker een bepaald doel wilt behalen.

 

 

 

Wat is non verbale communicatie

 

Communicatie bestaat uit drie pijlers; verbaal (het woord), intonatie (klemtoon, hard/zacht etc.) en non verbaal. Non verbaal is alles behalve de woorden zelf, de lichaamstaal dus. De bijdragen aan effectiviteit zijn respectievelijk 7, 38 en 55 %. Non verbaal heeft dus 55 % effect op de communicatie als geheel. Non verbaal communiceren doen we met ons hoofd, gezicht, handen, armen, lichaamshouding, benen en voeten. Je non verbale gedrag laat zien of je blij, verdrietig, gespannen, vol zelfvertrouwen bent of een andere gemoedstoestand.

 

Welke houding kun je het beste aanhouden? Globaal leidt een open houding tot beter begrip, een betere sfeer en uiteindelijk een betere relatie dan een gesloten houding. Een open houding herken je o.a. aan de armen uit elkaar, benen ongekruist of gekruist naar de ander, vriendelijke mimiek, oogcontact, lichaam iets in richting van gesprekspartner. In een gesprek wordt je eerder als een empathisch en geïnteresseerd luisteraar ervaren als je een open houding aanneemt, de ander regelmatig aankijkt, je hoofd wat schuin houdt, regelmatig knikt en regelmatig je handpalmen laat zien.

Spiegelen van gedrag

Wat ook bijdraagt aan een goede sfeer en vertrouwen in elkaar is wanneer je regelmatig het gedrag van de ander spiegelt. De ander herkent zichzelf dan in jou en krijgt automatisch een beter gevoel over jou. De mens heeft van nature de neiging om te spiegelen. Zolang dit een open houding is prima, maar pas op met het spiegelen van gesloten gedrag. Binnen de theorie van neuro linguïstisch programmeren wordt dit overigens in bepaalde gevallen wel als effectief gezien, maar dat gaat voor nu iets te ver. Daar kom ik in een volgend blog graag nog eens op terug.

Dus heeft jouw gesprekspartner bijvoorbeeld een hand in zijn zij dan accepteert hij jou makkelijker als jij ook een hand in je zij hebt. Doe dit overigens niet te opvallend. Doorgaans is dit bij je gesprekspartner een onbewust proces. Hij/zij heeft een goed/slecht gevoel bij jou en heeft geen idee waar dat door komt. Weet ook dat de ander de neiging heeft om jou te spiegelen. Dus als je een open houding aanneemt zal hij dat ook doen en voelt zich daardoor beter met meer kans op succes voor jou.

Lees hier de complete blog verder. 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!