Steeds meer mensen doen aan mobiel betalen: wat zijn de gevolgen?

Steeds meer mensen doen aan mobiel betalen: wat zijn de gevolgen?
  • Marketing & Communicatie

Het coronavirus heeft grote invloeden of de meest simpele aspecten van het dagelijks leven. De wijze waarop we betalen, bijvoorbeeld. Zo deed het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) namens de supermarktbranche een verzoek aan het kabinet: laat klanten tijdelijk uitsluitend met pin betalen.

Toch is ook betalen met pin voor veel mensen niet veilig genoeg. Dat blijkt uit cijfers van de ING, die een enorme stijging zien in het aantal mobiele betalingen.

Dat heeft volgens de ING te maken met een algehele vrees voor het pinautomaten, zo verklaart de bank tegenover het Algemeen Dagblad. De bank vermoedt dat men liever geen pincode meer intoetst. Tenslotte doen honderden anderen vingers dat ook. Een vrees voor besmetting leidt dus tot een massale overstap op alternatieve betaalmethodes.

Mobiel betalen

Mobiel betalen, simpelweg betalen met je mobiele telefoon, is daarom aan een enorme opmars bezig. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst zijn er de apps van de banken zelf. De limiet voor contactloze betalingen ligt normaal gesproken op €25 of een ander laag bedrag. In het licht van de huidige situatie hebben veel banken dit verhoogd naar bedragen als €50 en €100. Daarmee kan het aantal transacties waarbij het intoetsen van een pincode niet nodig is nóg verder worden verlaagd.

Meer algemene apps, zoals het op iPhones ingebouwde Apple Pay, hebben de limiet helemaal geschrapt. Zo ben je helemaal niet meer gebonden aan het intoetsen van je pincode.

Mobiele pinautomaten

De toename in het aantal mobiele transacties wordt dus – waarschijnlijk – veroorzaakt door een angst voor pinautomaten. Dát zorgt er weer voor dat kleine winkeliers meer vraag hebben naar een mobiel pinautomaat. Zo’n automaat maakt namelijk contactloos betalen mogelijk, waarmee klanten snel, eenvoudig en bovenal veilig hun betalingen kunnen doen.

Angst

De angst voor besmetting via pinautomaten is overigens logisch. Besmetting met het coronavirus vindt voornamelijk plaats via luchtdruppeltjes die vrijkomen tijdens bijvoorbeeld hoesten, spugen en niesten. Desondanks sluit het RIVM ook besmetting via oppervlaktes niet uit. Daarom worden supermarktkarretjes en -mandjes voor ieder gebruik grondig schoongemaakt. Pinautomaten ondergaan dit soort reinigingsbeurten naar schatting echter een stuk minder, waardoor men weinig zin lijkt te hebben in het gebruik ervan. 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!