'Stop doubting yourself. Work hard and make it happen.'

'Stop doubting yourself. Work hard and make it happen.'
  • Marketing & Communicatie
  • Pieter Willemse

Deze slogan is niet door de auteur van deze blog bedacht maar is een van de vele slogans die tevoorschijn komt als je op Google de term Mindset invult. 'Keep going. You didn't come this far just to come this far', is er nog zo een die allemaal tot doel hebben om medewerkers/medemedewerkers in een positieve mindset te krijgen.

En laten we eerlijk zijn dat kan, in deze toch wel op zijn zachts gezegd bijzondere tijd, geen kwaad.

Mindset, er is eigenlijk geen goed Nederlands woord voor, vertaald betekent het ‘overtuiging’, toch niet helemaal een vertaling die de lading dekt. In de psychologie staat het voor de manier waarop medewerkers denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Toch zie je in het dagelijkse leven dat de term op een andere manier wordt gebruikt. “De mindset van mijn team is veel te negatief” (be)klaagde nog niet zolang geleden een manager tegen me. Om te vervolgen met: “Als die positiever zou zijn dan haalden we ook nu nog  eenvoudig onze doelstellingen.” Kortom met MINDSET wordt veel meer de manier waarop men tegen het leven aankijkt bedoeld, en niet de manier waarop je over jezelf denkt.

Wat hebben de mindset zoals in de psychologie bedoeld en in het dagelijkse spraakgebruik nu met elkaar gemeen?

Misschien is het goed om eerst stil te staan bij de mindset theorie van Carol Dweck.  Zoals ik al eerder stelde is Mindset  het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop medewerkers denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Medewerkers die sterk denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Medewerkers die sterk denken vanuit een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

De vaste mindset

Omdat medewerkers die sterk denken vanuit een vaste mindset het gevoel hebben dat hun kwaliteiten onveranderlijk zijn, vinden  het belangrijk dat ze vaak kunnen laten zien dat ze over een behoorlijke portie aangeboren talent beschikken. Dit verlangen om slim of goed over te komen heeft echter een keerzijde. Ze voelen zich slim wanneer ze iets snel en perfect doen. Ze doen daarom liever geen dingen die lastig zijn. Wanneer je een uitdaging aangaat, is de kans dat je fouten maakt namelijk erg groot. En vanuit die vaste mindset gezien is fouten maken vreselijk: als je slim bent, wanneer alles snel en goed gaat, ben je vanzelfsprekend dom wanneer je fouten maakt!

Een tweede probleem is dat medewerkers die sterk denken vanuit een vaste mindset liever geen moeite voor iets doen. Voor deze medewerkers is het duidelijk: óf je kunt het, óf je moet er hard voor werken. Het feit dat je inspanning voor iets moet leveren, betekent voor hen dus dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. Oefenen en hard werken horen volgens hen bij medewerkers die niet zo slim of goed zijn. Dus wanneer je wilt overkomen als een natuurtalent, moet je  vooral niet hard werken!

Lees de complete blog op de website van Kenneth Smit. 

Auteur: Pieter Willemse

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!