Vakkennis opdoen? Online kan het makkelijk!

Vakkennis opdoen? Online kan het makkelijk!

Binnen het bedrijfsleven, zeker het MKB, zal een medewerker vaak op eigen initiatief vakkennis vergroten. Als werkgever betaalt u dan meestal wel de inschrijf- en reiskosten die bij een cursus of training horen. Maar is dit wel nodig?

Bij het MKB is net als bij grote ondernemingen behoefte aan goed opgeleid personeel dat zijn kennisniveau op peil houdt of zelfs vergroot. Maar in tegenstelling tot grote ondernemingen is het budget er vaak niet naar om het gehele personeelsbestand naar een cursus of training te laten gaan.

Het formeel organiseren van leermogelijkheden is dus niet reëel voor veel middelgrote- en kleinbedrijven. Met  als gevolg dat alleen de enkeling die zelf een verzoek indienen, actief bezig zijn hun kennisniveau bij te schaven. Het is echter onnodig om u tegen te laten houden door de kosten die hier aan vast zitten.

Gratis kennis uitbreiden

Met E-learning kan uw medewerker zonder te reizen vanuit zijn of haar bureaustoel online een college of cursus volgen. De reiskosten zijn hiermee alvast teniet gedaan. Afhankelijk van hoe specialistisch de opleiding is, kan een opleiding zelfs in zijn geheel gratis zijn. Bij bijvoorbeeld Khan Academy of sinds kort de Universiteit van Nederland. Deze twee voorbeelden zijn gratis en goed om kennis te verbreden, maar leveren de deelnemer geen formeel certificaat of diploma op.

Online bedrijfsopleidingen

Het behalen van een certificaat is echter online geen gratis aangelegenheid. Een diploma evenmin, maar dit kan wel online nagestreefd worden. Tegen een vergoeding nemen de mogelijkheden uiteraard toe. Maar omdat met e-learning in theorie een ongelimiteerd aantal deelnemers kan worden bereikt en er niet elke dag een docent of trainer voor een klas hoeft te staan, zijn de kosten lager dan bij fysieke lessen. Voorbeelden van aanbieders van online opleidingen voor het bedrijfsleven zijn Helix Learning en AgriHolland.

Heeft u een groter e-learning budget dan kunt nog specifiekere trainingen voor uw personeel verzorgen. Bedrijven zoals AgriHolland leveren op maat gemaakte e-learning courses. Dit kan lopen van instructievideo’s tot toetsen en volledige cursussen.

Webinars

Een populaire van online kennis verbreden zijn de zogenaamde webinars. Een webinar is een online videostream waarin een expert zijn of haar verhaal doet over een van tevoren bepaald onderwerp. Hierbij is er de mogelijkheid om ook vragen te stellen. De lesgevende expert zal hier dan meestal tijdens de live stream op in gaan. In de meeste gevallen is zo’n webinar naderhand ook terug te zien.

Tegenover het volgen van een webinar zal in de meeste gevallen wel een bescheiden vergoeding staan. Vaak zijn er over vrij specialistische onderwerpen ook webinars te vinden. De webinars zijn vooral bedoelt om kennis te delen, het is geen methode om een certificaat of diploma te behalen. Dit maakt ze interessant voor personeel dat zichzelf wat wil bijleren over hun vak, zonder daar veel tijd en geld in te steken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!