Regionale informatie Midden-Brabant

Economische informatie Midden-Brabant | Midpoint

Brabant ligt centraal in een internationaal gebied met 5 miljoen inwoners. Deze enorme afzetmarkt, de sterke industrie en de nabijheid van de mainports Schiphol, Rotterdam en Antwerpen maken de regio aantrekkelijk voor internationale bedrijven. Met onderwijsinstellingen op topniveau in onder meer techniek, handel en sport investeert de provincie ook volop in de toekomst.

Uit conjunctuurcijfers blijkt ook dat Brabant consequent beter presteert dan het landelijk gemiddelde. Midden-Brabant, met Tilburg als stedelijk centrum, heeft zich vooral sterk ontwikkeld op het op het gebied van logistiek, toerisme & recreatie, aerospace &maintenance en zorg. Tot het stedelijke centrum van Midden-Brabant behoort ook Waalwijk. Waalwijk richt zich met name op de moderne industrie, zakelijke dienstverlening en de transportsector.

Belangrijkste economische thema’s Midden-Brabant

Logistiek

Op logistiek gebied zijn er veel toonaangevende bedrijven aanwezig als DHL, Danzas en Imgram Micro. De logistieke sector trekt bovendien veel verwante bedrijvigheid aan: final assembly, maintenance en repair, maar ook callcenters en servicefuncties.

Toerisme & recreatie

Als het om toerisme & recreatie gaat heeft Midden-Brabant publiekstrekkers als attractiepark De Efteling en de Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van West-Europa. In Midden-Brabant wordt jaarlijks zo’n € 2 miljard uitgegeven aan toerisme & recreatie, wat ongeveer 18% is van de totale Brabantse inkomsten in deze sector. Deze € 2 miljard wordt voornamelijk gegenereerd  wordt door vrijetijdsbesteding van consumenten uit eigen land.

Zorg & farma

Op het gebied van zorg & farma heeft de regio onder meer ziekenhuizen van topniveau, zorgverzekeraars, grote zorginstellingen en via de Universiteit van Tilburg wetenschappelijke kennis in huis. De zorgsector in Midden-Brabant is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de werkgelegenheid.

Luchtvaart & onderhoud

Binnen deze sector zijn momenteel zo’n 1500 mensen werkzaam, maar door de komst van bedrijvenpark (gate 2) zou dit tot 6250 banen op kunnen lopen in 2030. Voor de realisatie van het park en andere projecten binnen de Aerospace & Maintenance sector is € 14 miljoen euro beschikbaar. Gefinancierd door de provincie, de gemeente Tilburg en bijdragen uit het bedrijfsleven.

Reijnders B.V. Bestratingsmaterialen Reijnders B.V.

Uw leverancier voor alle gebruikte en nieuwe bestratingsmaterialen.