Regionale informatie Midden-Brabant

Economische informatie Midden-Brabant | Midpoint

De provincie Noord-Brabant heeft een sterke economische positie. Dat is terug te zien in de bedrijvigheid en werkgelegenheid. Al vijf jaar op rij groeit de Brabantse economie sterker dan de landelijke economie. De provincie heeft bijna 2,5 miljoen inwoners, woonachtig in 66 gemeenten. De grootste gemeenten: Eindhoven, Tilburg en Breda, behoren tot de tien invloedrijkste gemeenten ons land.

Door de nabijheid van mainports als Schiphol en de havens van Rotterdam en Antwerpen, biedt de provincie een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven. Ook de goede infrastructurele verbindingen via weg, water en spoor, dragen hier positief aan bij. En natuurlijk niet  te vergeten de vliegverbinding via Eindhoven Airport, goed voor zo’n 6,2 miljoen passagiers en ruim 38.000 vliegbewegingen per jaar. 

Economische thema’s in Midden-Brabant

De economie in Midden-Brabant floreert. Om te zorgen dat deze economische groei verder doorzet wordt er flink geïnvesteerd. Binnen de regionale economische ontwikkelingsorganisatie Midrpoint Brabant, wordt er ingezet op de speerpunten Smart Services, Smart Industry, Smart Logistics en Smart Leisure. 

Smart Services

De bedrijven, kennisinstellingen en overheden die samenwerken binnen Midpoint Brabant beperken zich niet tot enkel economische maatregelen. De technologische en sociale innovaties zorgen ervoor dat onze maatschappij in rap tempo verandert. Data science wordt wereldwijd gezien als één van de meest bepalende technologische ontwikkelingen. In het verlengde daarvan liggen automatisering en robotisering. Midpoint werkt eraan om deze ontwikkelingen niet alleen economisch maar ook maatschappelijk relevant te laten zijn. 

Smart Industry

‘Maken’ zit in het bloed van Midden-Brabanders. De regio is, als onderdeel van de bredere Brainport-regio, voorloper in Smart Industry. Niet voor niets zijn toonaangevende grote bedrijven als Ericsson, Tesla, Bosch Transmission Technology, FujiFilm en talloze hoog innovatieve MKB-bedrijven gevestigd in de regio.. Met en voor de sector werkt Midpoint Brabant aan een programma over de volle breedte van slimme, flexibele en duurzame onderhouds- en productietechnologieën Onder andere vanuit Gate2 in de gemeente Gilze en Rijen

Smart Logistics

Midden-Brabant is een logistieke topregio in Europa: 650 logistieke bedrijven, 30.600 directe en indirecte werknemers, met een omzet van €2,1 miljard euro. Al jaren is de regio een van de logistieke hotspots van Nederland. De sector is dan ook goed voor 14 procent van de werkgelegenheid in de regio. Niet voor niets hebben bedrijven als Coca-Cola, Coolblue en Bol.com zich hier gevestigd. Midpoint Brabant Smart Logistics richt zich op het creëren van een optimaal vestigingsklimaat voor bedrijven in (of gelieerd aan) de supply-chain en het ontwikkelen van een aantrekkelijk logistiek arbeidsklimaat in de regio. 

Smart Leisure

Midden-Brabant groeit uit tot dé Smart Leisure regio van Noordwest-Europa voor de ‘family/short break’-vakantie. Dit betekent: een concurrerende en duurzame leisure omgeving met veel toegevoegde waarde voor de ‘vakantie tussendoor’. Nu al trekt de regio met topattracties zoals De Efteling in Loon op Zand, de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, de podia, musea en evenementen in Tilburg en de recreatievoorzieningen en natuurgebieden in onder meer Oisterwijk, Goirle en Dongen meer dan 10 miljoen dagrecreanten per jaar.

Bron: Midpoint Brabant

Golfbaan Princenbosch Golfbaan Princenbosch

Topgolfbaan om (ook) te netwerken