AgriFood Capital Noordoost-Brabant

Noordoost-Brabant informatie over de AgriFood Capital

De regio Noordoost-Brabant excelleert op vele fronten. De regio staat in de top 3 van Nederlands sterkste economische regio’s. De gemeente ‘s-Hertogenbosch scoort hierin als beste economische gemeente van Nederland. Met de Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch heeft de regio daarnaast ook nog eens de beste grote hogeschool van Nederland. Kortom: de regio Noordoost Brabant laat zien dat ze excelleert.

De regio Noordoost Brabant laat jarenlang zien een economische topregio te zijn. Door de samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden worden sterke clusters gebouwd waar ontwikkeling en innovatie centraal staat.

Agrofood   

In de regio Noordoost-Brabant wordt nauw samengewerkt tussen het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en de overheid. Zij hebben elkaar gevonden in de AgriFood Capital. Binnen dit samenwerkingsverband wordt de regionale economie versterkt. Hierbij ligt de focus op de regionale topsectoren binnen de agrofood. Deze sectoren zijn samen goed voor 1/3 van de regionale werkgelegenheid.

Voeding en gezondheid

Juist op het snijvlak van Voeding en Gezondheid zijn er belangrijke kansen voor innovatie: vraagstukken als verduurzaming van de voeding, obesitas en eiwittransitie bieden veel kansen voor de regio Noordoost Brabant. Met toonaangevende en innovatieve bedrijven zoals Teeuwissen, Vion, MSD, Jumbo, Sligro en Hutten Catering en onderwijs- en kennisinstellingen zoals de HAS Den Bosch, Avans Hogeschool, ROC de Leijgraaf en het Koning Willem I College laat de regio zien dat het optimaal in staat is om kennis in toepassingen tot waarde te maken.

Vestigingslocaties

Op vijf toplocaties komt deze samenwerking in agrofood ook fysiek tot uiting. In Oss is dat op het Life Sciences Park, in ’s-Hertogenbosch met Willemspoort, in Boxmeer op de Healthcampus, in Veghel op het Foodpark en in Uden op het Zorgpark. Deze toplocaties zijn brandpunten voor de samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Hier ontstaan nieuwe verbindingen en wordt innovatie gestimuleerd.

Regionale topsectoren

Naast de agrofoodsector kent de regio nog een aantal belangrijke economische dragers. Denk hierbij aan logistieke dienstverlening waarbij optimaal geprofiteerd wordt van de strategische ligging van de regio. Ook toerisme en machinebouw zijn stevige pijlers onder de regionale economie.

Metal Valley

De metaalsector heeft zich in de regio verenigd onder de naam Metal Valley, geconcentreerd rond de gemeente Heusden. Het doel is om innovatie en R&D op het gebied van hoogwaardige non-ferro producten te stimuleren, en zich meer en meer te ontwikkelen als een kenniscentrum op het non-ferro gebied.

Economische Kracht

Kortom: de regio kent sterke spelers en verbindt hen in sterkte clusters. De economische kracht van de regio zit dan ook voor een belangrijk deel in de regio zelf. Maar het is van groot belang dat ook vanuit dit cluster aansluiting gezocht wordt met andere (regionale) clusters zoals Brainport, Health Valley en Greenports. Op die manier zorgt de sterke regionale basis voor krachtige verbindingen.

Economische vernieuwingen in de regio

Intussen wemelt het in onze regio van de economische vernieuwingen. Zo ontstaat in Boxmeer een toonaangevend centrum voor vernieuwing in de pluimveesector, onder aanvoering van Stork-Marel.

In Oss ontwikkelt zich dé vestigingslocatie voor jonge farmabedrijven in Nederland, met een zeer breed pakket ontwikkelfaciliteiten: het Pivot Park, mogelijk gemaakt door een unieke samenwerkingsconstructie van overheden en bedrijfsleven.

In ’s-Hertogenbosch genereren de private incubator Westertoren Innovation Centre, het open innovatieproject Fhealinc en het Brabant Life Sciences Seed Fund steeds weer spinoffs. En vanuit Veghel ontwikkelt het Food & Feed Netwerk Noordoost Brabant een roadmap voor de Agrofoodsystems-sector. 1e kwartaal 2012 maakte Friesland Campina bekend u 60 mln. te investeren in een nieuwe Veghelse fabriek. Vernieuwingen waar de regio trots op mag zijn!

Regionale samenwerking

In 2013 wordt onder de vlag van AgriFood Capital intensief samengewerkt door bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Noordoost Brabant. Gedurende het jaar heeft AgriFood Capital ongeveer 20 innovatiegerichte regionale projecten ondersteund.

Regionaal belang voor bedrijven

Het belang van de regio wordt door bedrijven nogal eens onderschat. Echter voor een belangrijk deel worden de prestaties van het bedrijf door de regio bepaald. Denk aan factoren als het beschikbaar zijn van de juiste arbeidskrachten, grondstoffen en een goede infrastructuur. Dat geldt zowel voor MKB als voor multinationals. Het is daarom van groot belang dat bedrijven investeren in het versterken van hun regio. Vanuit deze sterke basis kunnen zij zich namelijk blijven ontwikkelen.

Reijnders B.V. Bestratingsmaterialen Reijnders B.V.

Uw leverancier voor alle gebruikte en nieuwe bestratingsmaterialen.