Bouw in Noordoost-Brabant

Bouw in Noordoost-Brabant

Een einde aan de neerwaartse spiraal

De bouwsector in Noordoost-Brabant is een belangrijke pijler van de regionale economie. Hoewel de crisis zware sporen heeft getrokken, lijkt er na enkele jaren van krimp nu een einde aan de neerwaartse spiraal in de bouwsector te komen. Diverse ondernemingen waaronder Van Mensvoort en Gebroeders Janssen B.V. werken hard aan duurzame bouwprojecten van Oss tot Sint-Oedenrode en van Heusden tot Boxmeer. 

Duurzaam bouwen

Anno 2018 worden er door de overheid steeds meer duurzaamheidseisen gesteld en steeds meer energiebesparende maatregelen gesubsidieerd. Zowel voor de woningbouw als de utiliteitsbouw gelden strenge regels op het gebied van energieprestatiecoëfficentie (EPC). Vanaf 2021 moeten bijvoorbeeld alle nieuwe gebouwen ‘bijna energieneutraal’ (BENG) zijn. Het achterliggende idee van deze eis is om energiebesparing voorop te stellen en hernieuwbare energie aanvullend te laten zijn. Een andere vorm van duurzaam bouwen is de zogenaamde nul-op-de-meterwoning (NOM). Een NOM heeft per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. 

Smart Building

Een andere trend in de bouwsector anno 2018 is ‘smart building’: het creëren van gebouwen die naast het bieden van huisvesting ook iets anders doen voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van de lichten wanneer bepaalde ruimtes binnen het gebouw niet meer gebruikt worden of het kunnen beheersen van audiovisuele middelen binnen het gebouw middels het gebruikmaken van een app. Kantoorpanden en huizen welke gebouwd zijn op basis van dit concept zijn tech-ready, wat betekent dat het woon- en verblijfsgemak door middel van lokalisatiesensoren en intelligente data-infrastructuur volledig automatisch geoptimaliseerd kan worden.

Reijnders B.V. Bestratingsmaterialen Reijnders B.V.

Uw leverancier voor alle gebruikte en nieuwe bestratingsmaterialen.