home » gemeenten »

Gemeente Best

Logo Gemeente Best

Dorpsplein 2
5683 GA Best
Postbus 50
5680 AB Best

Tel. (0499) 36 09 11

E-mail: info@gemeentebest.nl
Website: www.gemeentebest.nl

Gemeente Best

Wonen, werken en leven in Best: aantrekkelijk voor inwoners en bedrijven

De dynamiek van de grote stad én de rust van de natuur: in de gemeente Best zijn beiden binnen handbereik. Via een uitstekende treinverbinding staan inwoners binnen tien minuten in hartje Eindhoven of vliegen ze letterlijk uit via Eindhoven Airport. Ook kan men binnen tien wandel- of fietsminuten genieten van de prachtige Brabantse bossen, heide of weilanden.

In Best gaan bedrijvigheid en natuur bovendien prima samen. Best maakt namelijk onderdeel uit van de technologieregio ‘Brainport’; broedplaats voor innovatie en thuisbasis voor veel kennisintensieve bedrijven. Maar daarnaast is Best ook een toegangspoort tot het unieke en gevarieerde Nationaal Landschap Het Groene Woud. Juist die combinatie maakt deze gemeente aantrekkelijk voor inwoners en bedrijven.

Dorps karakter, stedelijke voorzieningen

Best is van oorsprong een agrarisch dorp, dat zich vanaf de jaren ’50 in hoog tempo ontwikkelde tot een moderne gemeente met gevarieerde bedrijvigheid. Daarmee groeide ook het aantal en de diversiteit van de inwoners flink. Vanaf midden jaren ‘90 maakte Best een tweede groeispurt door dankzij de aanleg van de nieuwbouwwijken Heuveleind en Heivelden.

Momenteel telt de gemeente ruim 29.000 inwoners. Toch is het gemoedelijke, dorpse karakter bewaard gebleven. Veel inwoners hebben hun hart aan Best verpand: ze tonen interesse in elkaar en nemen actief deel aan het sociale leven. Daardoor heeft Best een bloeiend verenigingsleven. Er zijn dan ook vele clubs en verenigingen voor alle interesses en leeftijden. Tegelijkertijd is Best groot genoeg voor stedelijke voorzieningen, zoals een treinstation, goed middelbaar onderwijs, een binnen- en een buitenzwembad, een bioscoop, een museum, een bibliotheek, sportparken en een hypermoderne sporthal. Kortom, het is een dorp van formaat!

Wonen in Best

Mensen voelen zich thuis in Best. De gemeente bestaat uit diverse wijken, ieder met een eigen karakter. Deze wijken -jong en oud- weerspiegelen in hun architectuur de verschillende bouwperiodes. Ook in het woningaanbod is voldoende variatie, waardoor iedereen een huis kan vinden dat bij zijn of haar wensen past.

Ook de komende jaren blijft Best bouwen aan een prettige leefomgeving. De ontwikkeling van de nieuwe woonwijken Schutboom, Steegsche Velden, Dijkstraten en Aarle laat zien dat wonen in Best aantrekkelijk is en blijft voor verschillende doelgroepen. Naast de uitstekende bereikbaarheid staan ook de kwaliteit van de woonomgeving met veel groen en aansprekende woonsferen centraal.

In Best is veel te beleven

Best is trots op de gevarieerde recreatiemogelijkheden binnen de gemeente. In Best ligt recreatiepark Aquabest, waar voor iedereen iets te beleven is: zwem- en strandplezier, waterskiën , een speelparadijs voor kinderen, diverse andere sportactiviteiten en een aantal beachclubs. Aquabest is ook de ‘thuishaven’ van verschillende evenementen, zoals het landelijk bekende Extrema Dancefestival. Daarnaast heeft Best prachtige bossen waar ook het unieke museum Bevrijdende Vleugels en een speelgoedmuseum zijn gelegen. Het natuurtheater Joe Mann biedt een prachtig podium in de natuur. Ook kunnen kinderen én volwassenen genieten van de bijzondere dieren in BestZOO. Tenslotte heeft Best een prachtige maalvaardige molen die op afspraak gratis te bezoeken is.

Best werkt voor bedrijven

Ook bedrijven voelen zich prima thuis in Best. Logisch, want de infrastructuur is uitstekend. De gemeente ligt op een steenworp afstand van Eindhoven Airport, midden in het hightech hart van Brabant. Steden als Tilburg en ’s-Hertogenbosch zijn binnen twintig minuten te bereiken via de A2 of A58. De Randstad, maar ook Duitsland en België, liggen op minder dan een uur afstand. De bedrijven in Best zijn dus ook voor werknemers snel en gemakkelijk te bereiken, via de weg of over het spoor.

Als een van de eerste gemeenten in Nederland is de gehele bebouwde kom van Best ‘verglaasd’ met een glasvezelnetwerk. Bedrijven en inwoners kunnen daardoor profiteren van supersnel internet, maar het netwerk is ook geschikt voor de nieuwste generatie breedbanddiensten.

De gemeente werkt actief aan een goed ondernemersklimaat en heeft speciaal daarvoor de industrieterreinen ’t Zand, Breeven en Heide ontwikkeld en gemoderniseerd. De ondernemers van deze bedrijventerreinen werken nauw samen binnen het Ondernemers Collectief Best (OCB).

Uw bedrijf in Best?

Wilt u met uw bedrijf op de beste plek zitten? Oriënteert u zich dan op vestiging in Best! Verschillende bestaande bedrijfs- en kantoorpanden zijn instapklaar. De bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente vertelt u graag meer over het bedrijfsklimaat en de mogelijkheden voor u als toekomstig ondernemer in Best. Via info@gemeentebest.nl of een bezoek aan de gemeente zet u de eerste stap. Wij verwelkomen u graag!