home » gemeenten »

Gemeente Moerdijk

Logo Gemeente Moerdijk

Pastoor van Kessellaan 15
Postbus 4
4760 AA Zevenbergen

Tel. 14 0168

E-mail: info@moerdijk.nl
Website: www.moerdijk.nl

De Moerdijkbrug is misschien de bekendste toegangspoort tot Moerdijk. De gemeente met de grootste oppervlakte (18.000 ha.) van Noord-Brabant. Wonen en leven is er goed: inwoners bestempelen Moerdijk als ‘gemoedelijk en gezellig’.

Ondernemers en toeristen zijn er welkom en vinden er gegarandeerd onderdak. Ondernemers kunnen er terecht op het Haven- en Industrieterrein, waar grote multinationals of kleinere bedrijven te vinden zijn. Van Shell, Tetrapak, Montell tot Groenenberg Banden en Buchinhoren. Ze werken er samen aan duurzaamheid: van onderlinge warmtekoppelingen tot uitwisseling van reststoffen. De vierde grootste binnenhaven van Nederland, bereikbaar voor zeeschepen, spoorlijnen en de ligging nabij de A17 en A27 zorgen er voor dat Moerdijk uitstekend bereikbaar is. Centraal tussen Rotterdam en Antwerpen heeft Moerdijk stevig bijgedragen aan de titel ‘Logistieke hotspot 2012’ van West-Brabant. Toeristen kunnen na een etstocht door het groene landschap uitblazen in een van de vele restaurants of hotels. Ze kunnen genieten van pittoreske dorpjes en historische forten.

Moerdijk in vogelvlucht

Moerdijk kent maar liefst zestien buurtschappen, dorpen en stadjes. De grootste vijf zijn Zevenbergen, Fijnaart, Klundert, Standdaarbuiten en Willemstad. Ieder dorp heeft een eigen sfeer, gezicht en uitstraling. In Zevenbergen, grootste van allemaal, vindt u een warm kloppend winkelhart. Fijnaart en Standdaarbuiten zijn rustige dorpen; een rijk bloeiend verenigingsleven kenmerkt deze twee. Klundert en Willemstad zijn vestingsteden. Klundert ademt historie; Willemstad is een paradijs voor watersporters.

De kleine dorpjes en buurtschappen zijn een oase van rust en natuurschoon voor wie echt landelijk wil wonen. Precies waarom ook etsers en bezoekers hun hart kunnen ophalen. Het uitgestrekte buitengebied biedt ruimte en een thuis voor vele agrariërs. Het Haven- en Industrieterrein is dé plaats voor actieve ondernemers.

Bereikbaar en divers

Voor ondernemers is Moerdijk een ideale plek om neer te strijken. De gemeente ligt centraal tussen Rotterdam en Antwerpen. Spoor-, water- en snelwegen maken Moerdijk uitstekend bereikbaar.

De bedrijventerreinen zijn divers. Er zijn grotere terreinen, zoals het Haven- en Industrieterrein Moerdijk en Industrieterrein Dintelmond en kleinere terreinen. U vindt er ongetwijfeld een afnemer voor restproducten of misschien trekken de ruime opslag- en overslagfaciliteiten of de zeer sterk vertegenwoordigde transportbranche u.

De diversiteit van Moerdijk is bovendien te vinden in de vele locaties voor evenementen, seminars, cursussen, bedrijfspresentaties, personeelsfeesten en de vele mogelijkheden om te overnachten.

Ondernemend, actief en duurzaamheid troef

Het bestuur van de gemeente Moerdijk streeft continu naar samenspraak. De drie O’s: ondernemen, overheid en onderwijs worden zo veel mogelijk met elkaar verbonden. Ieder jaar gaan meer dan 90 VMBO leerlingen op bedrijfsbezoek bij een aantal bedrijven. Tijdens deze bezoeken mogen de leerlingen een kijkje nemen in de keuken van deze bedrijven. Moerdijk Meer Mogelijk is een bundeling van 9 projecten waarmee de gemeente samen met rijk en provincie timmert aan de balans tussen industrie, leefbaarheid en ondernemerskansen. Duurzaamheid past goed in dit streven naar balans. Initiatieven op gebied van duurzaamheid worden met open armen ontvangen en gewaardeerd.

Veiligheid en vestigingsgemak

Streng, professioneel en gesprekspartner. Dat kenmerkt de gemeente Moerdijk in haar streven naar veiligheid. 2.600 ha. bedrijven en bedrijvigheid, spoor, wegen, haven en een buisleidingennetwerk betekenen dat er risico’s zijn op grote rampen en kleinere incidenten.

Daarom beschikt het Haven- en Industrieterrein over een eigen brandweerkazerne. Opgericht door samenwerking tussen gemeente, brandweer, politie en de ondernemers. Een unieke, overkoepelende overeenkomst, die duidelijk onderstreept dat veiligheid een verantwoordelijkheid is voor iedereen. Een overeenkomst die de veiligheid voor ondernemers en inwoners zo veel mogelijk garandeert. Dan zijn er natuurlijk nog de vergunningen: de kleinere overeenkomsten tussen ondernemers en gemeente.

De Omgevingsdienst West-Brabant zorgt voor het verlenen van omgevingsvergunningen voor ondernemers. Om u het vestigen in Moerdijk makkelijk te maken heeft de gemeente het Bedrijvenloket en een bedrijvencontactfunctionaris.

Samenspraak, samen werken, samen ondernemen

Gemeente Moerdijk is en blijft graag in gesprek met ‘haar’ ondernemers. Het belang van goede verstandhoudingen, duidelijke afspraken en regelmatig contact zorgt voor prettige en duurzame samenwerking.

Het Bedrijvenloket zorgt er voor dat ondernemers makkelijk en snel met vragen terecht kunnen bij de gemeente. Om het extra makkelijk te maken kunnen ondernemers er op afspraak terecht. Kortom: altijd het juiste moment voor een gesprek. Verder zorgt de bedrijvencontactfunctionaris er voor dat iedereen met elkaar in gesprek blijft, dat netwerken makkelijk is. Het jaarlijkse Ondernemersontbijt is inmiddels een populair en niet weg te denken evenement waar fabrikanten, zelfstandigen of MKB-ers elkaar kunnen bijpraten of kennismaken.

De contactfunctionaris is aanspreekpunt voor de industriële kring BZW Moerdijk, een afdeling van de Brabant Zeeuwse Werkgeversorganisatie en de Bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk (BIM). Hij legt bedrijfsbezoeken af en werkt nauw samen met het Havenschap Moerdijk, de Kamer van Koophandel, Syntens en REWIN.

"Samen versterken we de lokale economie"

Van eenmanszaak tot multinational: de gemeente Moerdijk (met 18.500 hectare nog altijd de grootste gemeente van Brabant) heeft zo’n 2.400 ondernemers binnen haar grenzen. Via diverse initiatieven brengt de gemeente overheid en bedrijfsleven dichter bij elkaar. RegioinBedrijf sprak hierover met Maarten Mulder, accountmanager bedrijven bij gemeente Moerdijk. "Samen versterken we de lokale economie", aldus Mulder. 

Voor meer informatie, lees het interview met Tom Beening: 'Tom Beening nieuwe Accountmanager Bedrijven gemeente Moerdijk'. KLIK HIER