home » gemeenten »

Gemeente Ommen

Logo Gemeente Ommen

Chevalleraustraat 2
Postbus 100, 7730 AC Ommen
Tel. (0529) 45 91 00
Fax (0529) 45 65 95
E-mail: gemeente@ommen.nl
Website: www.ommen.nl

De gemeente Ommen ligt midden in het Vechtdal. Het is een groene gemeente en met meer dan 1,2 miljoen overnachtingen per jaar en ruim 40 campings en bungalowparken laat het zien dat de gemeente een toeristische trekpleister van formaat is. Daarnaast is Ommen actief om de gemeente nog aantrekkelijker te maken voor ondernemers en inwoners. De gemeente wil dit bereiken door werkgelegenheid, woningen en andere voorzieningen te behouden en actief mee te werken aan initiatieven die een aanvulling vormen op het huidige aanbod. Daarvoor zijn een aantal ontwikkelingen in gang gezet.

Het centrum van Ommen trekt vooral in de zomer duizenden mensen. Maar door ingrijpende verbeteringen in de ruimtelijke structuur, in de verkeerscirculatie en het verbeteren van de branchestructuur moet het nog aantrekkelijker worden om te winkelen in Ommen. De eerste plannen voor de ontwikkeling aan de westkant van het centrum zijn reeds gemaakt. Naast deze Westflank zijn in het centrum nog een aantal ontwikkelingslocaties, die kunnen bijdragen aan de verbetering van de ruimtelijke en economische structuur van het centrum.

Ook werkt de gemeente in samenspraak met diverse betrokken partijen om de bestaande binnenstad door middel van herinrichting van de openbare ruimte en verbetering van de uitstraling van de winkel- en andere panden in de binnenstad (gevelbeleid) aantrekkelijker te maken. Hierdoor moet bijvoorbeeld de Vecht weer een onderdeel vormen van het centrum en moet er een natuurlijke wandelroute door het centrum ontstaan.

Bereikbaarheid is voor een gemeente als Ommen belangrijk. Zowel voor de inwoners als de ondernemers. Door de gemeente lopen twee belangrijke rijkswegen; de N34 van Zwolle naar Emmen en de N48 van Hoogeveen naar Deventer. Voor het stuk N34 dat dwars door het centrum van Ommen loopt, heeft de gemeente Ommen in samenspraak met omliggende gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat een alternatief bedacht. Over een aantal jaren gaat de weg dan om Ommen heen. Met de aanleg van deze omleiding komt het toekomstige bedrijvenpark op de Rotbrink langs de N34 en de N48 te liggen.