North Sea Port

Logo North Sea Port

Schelpenpad 2
Terneuzen
Postbus 132
4530 AC Terneuzen

Tel. (0115) 647 400
Fax (0115) 647 500

E-mail: port@northseaport.nl
Website: www.northseaport.com

North Sea Port

Van Noordzee tot achterland

North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Vlissingen in Nederland tot Gent in België, creëert welvaart, dankzij toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Een atypische speler, met de ambitie om samen met bedrijven en stakeholders actief te werken aan innovatie en vernieuwend ondernemen. North Sea Port zet in op vooruitgang en dynamiek, op een veerkrachtige en slagkrachtige manier.

Maritieme toegang

North Sea Port, gelegen langs beide oevers van de Westerschelde is via de Noordzee bereikbaar voor de wereldwijde scheepvaart. Het havengebied Vlissingen en Borsele is een getijdehaven met rechtstreekse toegang. De havengebieden Terneuzen en Gent bereikt men via het sluizencomplex in Terneuzen dat toegang geeft tot het kanaal Gent-Terneuzen. Dit rechte en brede kanaal verzekert een vlotte en snelle nautische toegang tot het havengebied van Gent, dat in het zuiden van North Sea Port ligt.

Bereikbaarheid

De Westsluis in Terneuzen kan schepen van 92.000 DWT ontvangen, met een maximumlengte van 265 meter, een breedte van 37 meter en een diepgang van 12,50 meter. Tegen 20020 wordt er een nieuwe sluis gebouwd die de middelste van de drie bestaande sluizen zal vervangen.

North Sea Port is in Vlissingen en Borsele bereikbaar voor schepen met een diepgang tot 17 meter. De havengebieden Terneuzen en Gent zijn toegankelijk voor schepen met een diepgang van maximum 12,5 meter.

Centrale ligging

Door haar centrale ligging in het logistieke hart van Europa en haar mix van transportverbindingen met het Europese achterland is North Sea Port een echte economische draaischijf. In een staat van 500 kilometer kan de haven maar liefst 500 miljoen consumenten bedienen. Met een goederenoverslag via zeevaart van zo’n 62,3 miljoen ton, behoort North Sea Port tot de Top 10-havens van Europa.

Interview met de instantie

Foto: Jan Lagasse en Daan Schalck Jan Lagasse en Daan Schalck speelden een belangrijke rol in de fusiegesprekken die hebben geleid tot de totstandkoming van North Sea Port: de grensoverschrijdende haven die Vlissingen en Gent met elkaar verbindt.  Neuzen in dezelfde richting Op 8 december 2017 werd de fusieovereenkomst getekend. "Er ging een heel proces aan vooraf", vertelt Daan Schalck, op dat moment CEO van Havenbedrijf Gent. “We hebben er meer dan een jaar heel hard aan gewerkt. De tijd was ons gunstig gezind. De neuzen stonden steeds in dezelfde richting, zowel bij Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent als in het bedrijfsleven. Het kiezen van de naam North Sea Port was niet zo moeilijk. Die moest ambitie uitstralen, wereldwijd herkenbaar zijn en representatief zijn voor zowel Vlaanderen als Nederland. De Noordzee is dé verbindende factor van onze twee landen.” Steile toekomstambities Het havengebied van North Sea Port is 60 kilometer lang...

Volledig interview »