Portaal van Vlaanderen

Logo Portaal van Vlaanderen

Binnenvaartweg 9
4531 BS Terneuzen
Tel.: 0115-616268
E-mail: info@portaalvanvlaanderen.nl
Website: www.portaalvanvlaanderen.nl

Haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen

Het sluizencomplex vormt de onmisbare schakel tussen de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen, één van de drukst bevaren kanalen die Europa rijk is. Jaarlijks passeren bijna 70.000 zee- en binnenvaartschepen de sluizen. Binnen de Kanaalzone bevinden zich ca. 250 bedrijven die goed zijn voor 20 % van de werkgelegenheid in Zeeland. Het havengebied is voortdurend in ontwikkeling en vervult een belangrijke internationale rol.

Interactief informatiecentrum

Het haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen is een interactief informatiecentrum midden in het dynamische sluizencomplex van Terneuzen. Links van het bezoekerscentrum passeren zeereuzen als autoschepen, bulkcarriers en tankers de zeesluis. Rechts zoeken binnenvaartschepen hun weg door de middensluis. De scheepvaart is een boeiend schouwspel. “De bezoekers aan het Portaal van Vlaanderen, jong en oud, worden meegenomen op een educatieve vaartocht over het Kanaal van Gent naar Terneuzen: hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een schip door een sluis geloodst? Hoe vervolgt het schip verder zijn weg of wordt er overgeladen of gelost in pijpleidingen? Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen worden al deze vragen beantwoord. Op speelse wijze leren bezoekers (jong en oud, leerlingen, zakelijke bezoekers en eigen en toekomstige inwoners) over het economisch belang van de Kanaalzone.

Een indrukwekkende kijk achter de schermen

Wat maakt het informatiecentrum zo bijzonder en vernieuwend? Met name de wijze waarop al die verschillende bezoekers op hun eigen leerniveau door middel van een interactieve en wisselende tentoonstelling geïnformeerd worden. Daarin zijn we uniek. De tentoonstelling wordt aangevuld met een interessante wandeling over het sluizencomplex en educatieve vaartochten over het Kanaal van Gent naar Terneuzen.
Het Portaal van Vlaanderen biedt een indrukwekkende kijk achter de schermen met aan de ene kant hoogwaardige technologie en aan de andere kant een achterland dat rijk is aan cultuur en historie.”

Bedrijfsarrangementen

Bezoekers kunnen uit verschillende arrangementen kiezen. Ook voor een bedrijfsuitje is het Portaal van Vlaanderen zeer geschikt.  Na het informatiecentrum is er een bezoek aan het sluizencomplex met wachtende schepen in de zeesluis en de adembenemende basculekelders waarin de contragewichten ervoor zorgen dat de bruggen open kunnen. Het uitzicht vanaf de radartoren is magnifiek. Na de lunch met luxe broodjes en verse soep komt men tijdens een rondvaart over het kanaal oog in oog met de zeecontainerschepen. Onderweg vertellen de gidsen over het economische belang van de Kanaalzone. Het ‘Dagje Portaal’ eindigt met een afsluitende borrel met knabbeltjes in het informatiecentrum. Uiteraard kan een arrangement geheel naar wens samengesteld worden. Ook beschikt het Portaal van Vlaanderen over vergaderruimtes. Met een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen leer je de Kanaalzone in al zijn facetten kennen!

Nieuwe Sluis Terneuzen

In het haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen in Terneuzen mag informatie over het project Nieuwe Sluis Terneuzen natuurlijk niet ontbreken. Er staat een exhibit waarbij men vanuit een echte schippersstoel vanaf de Westerschelde naar de haven van Gent kan varen. Ook kunnen bezoekers interessante films bekijken. En zich op de hoogte stellen van de laatste nieuwtjes en weetjes over het grote project “Nieuwe Sluis Terneuzen”. Een aanwinst voor het haveninformatiecentrum!

Interview met de instantie

Arie de Bode, voorzitter van stichting Portaal van Vlaanderen, wil bedrijven in de Kanaalzone graag meer bij het haveninformatiecentrum betrekken. Educatie over sluizencomplex Terneuzen Arie de Bode: “Het is een bijzonder havengebied waarin wij ons werk mogen doen. Een gebied dat zich voortdurend ontwikkelt. Neem alleen al de plaats waar we nu met ons informatiecentrum zijn gevestigd. Met de komst van de Nieuwe Sluis Terneuzen zal hier te zijner tijd 16 m water staan. En dat betekent ‘op zoek naar een nieuwe locatie’. Het informatiecentrum draagt op een interactieve manier gebiedskennis over aan de bezoekers.” Portaal van Vlaanderen bestaat uit een wisselende expositie, midden in het sluizencomplex van Terneuzen. Bezoek aan de expositie is gratis. Voor een educatieve vaartocht over het Kanaal van Gent naar Terneuzen of een wandeling onder leiding van een gids, betalen bezoekers een bijdrage. Arie de Bode: “Bij Portaal van Vlaanderen zijn meer dan...

Volledig interview »