Reshoring Connection, The

Postbus 4076
5004 JB Tilburg

Tel. (013) 5944164

E-mail: info@re-shoring.nl
Website: www.re-shoring.nl

The Reshoring Connection

The Reshoring Connection is een initiatief van Tilburg University, Regio Hart van Brabant en Midpoint Brabant. Zij geven hiermee een extra impuls aan de innovatie en werkgelegenheid in de regio.

Alle partners brengen hun eigen netwerk en expertise in voor dit initiatief.

 • Tilburg University leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Reshoring Tool en biedt ondersteuning vanuit de wetenschap.
 • De samenwerkende gemeenten in Midden-Brabant bieden bedrijven ondersteuning bij het zoeken naar geschikte medewerkers en stellen subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld uit het Stimuleringsfonds Arbeidsmarkt Midden-Brabant.
 • Midpoint Brabant stimuleert en ondersteunt de regionale economie en arbeidsmarkt.

De drie partijen zijn gezamenlijk eigenaar van de Reshoring Tool.

De Reshoring Tool

Weten wat de kosten en baten zijn van het terughalen van een deel van uw activiteiten naar uw bedrijf in Nederland (reshoring) of juist het verplaatsen naar het buitenland? Het is lastig om een goede inschatting te maken. De Reshoring Tool geeft op basis van een reeks vragen een handig overzicht van de consequenties voor uw bedrijf. Een aantal bedrijven is u voorgegaan en vond dé business case om te gaan innoveren in de productie en in het proces.

Wat is reshoring

Ton Wilthagen, hoogleraar aan Tilburg University beschrijft kort het ontstaan van reshoring, ondernemers en groeien door innovatie.

'Reshoring is het terughalen van bedrijfsactiviteiten uit het buitenland – vooral lagelonenlanden – naar het eigen land.

Veel bedrijven hebben een deel van hun bedrijfsactiviteiten verplaatst naar het buitenland via offshoring (verplaatsing naar veraf gelegen lagelonenlanden) of nearshoring (verplaatsing naar dichtbij gelegen landen). Het gaat dan vaak om productie, maar ook bijvoorbeeld om reparatie-activiteiten.

Naast het letterlijk terughalen van productie uit lagelonenlanden kiezen steeds meer ondernemers voor het bewust (blijven) produceren in Nederland en het blijven inkopen bij Nederlandse toeleveranciers.

Reshoring van productieactiviteiten uit lagelonenlanden naar Nederland doet zich voor in verschillende vormen.

 • Van eigen buitenlandse vestiging -> naar eigen Nederlandse vestiging
 • Van eigen buitenlandse vestiging -> naar Nederlandse toeleveranciers
 • Van buitenlandse toeleveranciers -> naar eigen Nederlandse vestiging
 • Van buitenlandse toeleveranciers-> naar Nederlandse toeleveranciers

Reshoring gaat dus over:

 • het terughalen van bedrijfsactiviteiten uit het buitenland;
 • het bewust behouden van bedrijfsactiviteiten in Nederland;
 • productie, maar ook over bijvoorbeeld reparatie;
 • eigen activiteiten en die van toeleveranciers.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ongeveer 15% van de bedrijven die internationaal uitbesteedt, productie terughaalt. Daarnaast overweegt 5% van de bedrijven om dat te doen.'

Doe mee!

Bent of wilt u aan de slag met reshoring in uw bedrijf? Dan verbinden we u graag aan The Reshoring Connection. We houden u op de hoogte van nieuws en nodigen u uit voor een van onze kennissessies.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!